Hoe krijg je condens weg?

Hoe krijg je condens weg in huis?

Veel mensen hebben vochtproblemen in huis met condensatie als oorzaak. Hoe vormt zich condens op ramen? Hoe voorkom je het en hoe krijg je condens weg? Condensatie op ramen wordt meestal geïnterpreteerd als glasschade. Dit is echter bijna nooit het geval geweest. Bij koud weer is de kans op condensatie het grootst. Op alle soorten glas vormt zich condenswater. Wat condens op de ramen is goed. Als de condensatie groot is en lang aanhoudt, is het belangrijk om maatregelen te nemen. Het is belangrijk om condensatie in de slaapkamer te vermijden. Dit kan namelijk heel ongezond zijn.

Condens in huis: de oorzaak

De oorzaak van condens op de ramen hangt samen met het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Vochtigheid speelt ook een belangrijke rol. De koude buitenlucht zal de binnenkant van het raam vernevelen. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme en vochtige lucht binnenin, vormt zich waterdamp die zich in het glas afzet. We noemen dit condensatie. We noemen dit het condenswater onder het raam. Meestal is de binnenkant veel warmer dan de buitenkant, waardoor vocht zich op de ramen nestelt. Wanneer de buitentemperatuur weer stijgt, wordt de condens op de ramen minder. Vooral in het vroege voor- of najaar is de kans op condensatie groter.

Hoe krijg je condens weg?

Hoe kun je condens in huis weg krijgen?

Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.

Condens en dubbel glas

Condensatie op de dubbele beglazing (meestal binnen) is geen probleem. Als er vocht wordt gedetecteerd in of tussen de glasplaten van dubbele beglazing, wordt het nog problematischer. In dat geval is er namelijk sprake van lekkage van dubbel glas. Als er inderdaad vocht tussen de glasplaten zit, moet de dubbele beglazing worden vervangen. Het glas lekt, waardoor het geen isolerende werking meer heeft. Vooral bij kouder weer kan lekkage correct worden gedetecteerd door condensatie tussen de platen.

Waarom is het belangrijk condens te voorkomen

Overmatige condensatie (die lang meegaat) kan problemen veroorzaken. Als er vaak water op de ramen condenseert, zal schimmel op de lange termijn een veelvoorkomend probleem worden. Als er in de kamer weinig of geen ventilatie is, is schimmel gemakkelijk te vormen en is schimmel slecht voor de gezondheid.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER