Bouwvocht en vochtproblemen

Bouwvocht en vochtproblemen

Bouwvocht herkennen en oorzaken

Veel nieuwbouwwoningen hebben vochtproblemen. Na oplevering is een nieuwbouwwoning erg vochtig en dit probleem blijft lange tijd aanwezig. Veel eigenaren trekken toch in hun nog vochtige woning. Maar is dit wel verstandig? Krijg je binnenkort een nieuwbouwwoning, lees hier dan meer over problemen met bouwvocht.

Oorzaken

Tijdens de bouw van een huis wordt veel water gebruikt. Dit water zit in de materialen die gedurende de bouw worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan beton, specie of gips. Nadat een huis is opgeleverd zit veel van dit vocht nog in deze materialen. De naam die je hiervoor gebruikt is bouwvocht. Nieuw opgeleverde huizen moeten uitdrogen, zoals dat wordt genoemd.

Toch kiezen veel eigenaren van een nieuwbouwhuis om in het huis te trekken, voordat het huis droog is. Maar zoals je ook weet zijn de moderne huizen heel goed gebouwd en vaak luchtdicht (en goed geïsoleerd). Als de nieuwe bewoner dus onvoldoende verlucht, kan het vocht binnen zich enkel opstapelen en condenseren.

Het kan lang duren voordat een huis droog is, tot wel 18 maanden. Het is dus begrijpelijk dat je niet wil wachten, maar het is verre van optimaal.

Gevolgen

Zodra je woning gereed is aan de buitenzijde, wordt de binnenzijde gereed gemaakt, zodat de woning bewoonbaar wordt. De meest voorkomende activiteiten zijn verven, behangen en vloeren leggen. Maar het in het huis aanwezige bouwvocht kan zorgen dat al dit werk voor niets is. Verfwerk heeft over het algemeen veel te leiden van bouwvocht. De verf hecht slecht of gedeeltelijk waardoor er na verloop van tijd bobbels ontstaan of de verf gaat bladderen. Behang zal op een vochtige muur na verloop van tijd los gaan laten. Voor de meeste vloeren geldt dat ze worden beïnvloed door bouwvocht. Houten vloeren kunnen gaan werken of scheuren. Tapijt kan beschadigen of zelfs gaan schimmelen.

Schimmel is een algemeen en vervelend gevolg van bouwvocht. Doordat het huis nog niet droog is maar wel wordt aangekleed, kunnen in de woning natte plekke ontstaan. Bijvoorbeeld achter gordijnen, kasten of in hoeken en spleten. Deze plekken zijn erg gevoelig voor schimmelvorming. Schimmel is hardnekkig om weg te krijgen, kan de constructie intrekken en zelfs de bouwkundige staat aantasten. Daarnaast is schimmel vervelend voor mensen met luchtwegklachten.

Oplossingen

Er zijn een aantal oplossingen voor het probleem van bouwvocht. De meest simpele is natuurlijk: als nieuwe bewoner wat later in het huis komen wonen. Maar het kan wel 18 maanden duren voordat het huis droog is. Als je toch in het huis wilt trekken, zorg dan in de eerste tijd dat je veel ventileert. Hoe meer, hoe beter! Een andere optie is om je huis gedeeltelijk af te werken. Het aanbrengen van bouwbehang is wel mogelijk, waarna je de muren afwerkt als het huis droog is. Al deze oplossingen hebben gemeen dat het tijd kost om je huis droog te krijgen.

Bouwdrogers

Daarnaast bestaat er de optie om een bouwdroger te gebruiker. Deze apparaten halen vocht uit de lucht en laten dit condenseren. Het resultaat van bouwdrogers is afhankelijk van de grote van het huis, het aantal drogers en de temperatuur. Maar bouwdrogers verkorten altijd de droogtijd. Soms naar enkele maanden, soms zelfs naar enkele weken! Als je zit te denken om een bouwdroger te gaan gebruiken, kunnen verhuurders je adviseren omtrent het juiste type, aantal en opstelling. Veel plezier met je nieuwe woning!

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER