Pleisteren op een vochtige muur?

Pleisteren op een vochtige muur

Mag je pleisteren op een vochtige muur?

Pleisteren op een vochtige muur is niet aan te raden als het vocht afkomstig is van een vochtprobleem. Stel dat je toch zou pleisteren op een muur waar permanent vocht opstijgt, zal het stucwerk snel terug afbrokkelen of zelfs nooit helemaal opdrogen. Je moet dus eerst de muur terug droog krijgen alvorens je deze kan bepleisteren. Maar er valt veel meer over te vertellen want in sommige gevallen mag een muur wél vochtig zijn als je erop gaat pleisteren. Lees daarom zeker even verder.

Oorzaken vocht in vochtige muur

Laat ons nog snel even kijken naar de grootste oorzaken van vocht in muren. Stel dat je kampt met één van deze vochtproblemen, moet je die zeker aanpakken alvorens je verder gaat met pleisteren.

Grondvocht dat opstijgt: een groot probleem voor je pleisterwerk!

Opstijgend vocht dat uit de grond komt en zo in de muur trekt is meestal te wijten aan een oudere fundering die het grondwater niet meer tegenhoudt. Doordat deze fundering het water absorbeert komt deze in de muren terecht door de capillaire werking van water. Hierbij vindt water zijn weg naar boven doorheen de poriën van gesteente.

Het spreekt voor zich dat je niet mag pleisteren op een muur met opstijgend vocht. Als je toch twijfelt, nodig dan een vochtspecialist uit die gratis een kijkje komt nemen naar het probleem (samen met een gespecialiseerde vochtmeter). Gebruik de module in het menu van deze website om alle experts in je buurt te vinden.

Belangrijk om te weten: dé aangewezen methode bij opstijgend vocht is het aanbrengen van muurinjecties. Van zodra je de muren hebt geïnjecteerd tegen het vocht, kan je daarna dus prima aan de slag met het mooi bepleisteren van deze muren.

Hieronder geven we een voorbeeld van hoe zo’n past gepleisterde muur eruit ziet in nog natte toestand. Het pleisterwerk op de muren staat nog wat nat, want de muurinjecties zijn net uitgevoerd (pleisteren doet men altijd na het injecteren van muren). Maar verder zien deze muren er keurig uit en schilderklaar. Nog een paar dagen geduld, de plinten er terug tegen en deze muur ziet er weer uit als nieuw!

Lees ook: Grondwater in de kelder bestrijden

Vocht door de buitenmuren? Opletten met stucwerk!

Een tweede oorzaak van vochtige muren is vaak doorslaand vocht: hierbij ‘slaat’ het vocht doorheen de muur van buiten naar binnen, met grote vochtplekken als gevolg.

Als je muur op verschillende plaatsen vochtig is aan de binnenzijde, kan dit wijzen op een probleem met de buitenmuren of gevel die het regenwater onvoldoende tegenhouden. In dat geval moet je een beschermende gevelreiniging overwegen.

Condensatie

Ook condensatie kan een vochtprobleem zijn dat je beter eerst bestrijdt alvorens je start met de muren te pleisteren. Condensatie is een typisch vochtprobleem dat enkel optreedt in te weinig geventileerde ruimtes. Hier kan je dus relatief gemakkelijk een oplossing voor vinden om alsnog een goede omgeving te creëren waarin pleisterwerk rustig kan drogen.

Na isolatie van spouwmuur

Vocht op de muur treedt ook soms op na isolatie van de spouwmuur. Hierbij heeft de isolatiespecialist zijn werk zo goed gedaan dat de woning veel minder geventileerd is dan vroeger, met als gevolg meer condensatieproblemen. Ook hier zal je dit probleem kunnen aanpakken door meer na te denken over ventilatiemogelijkheden. En natuurlijk kan je vochtige muren pleisteren in dit geval, op voorwaarde dat je zorgt dat de vochtige lucht kan ontsnappen via bijvoorbeeld meer ventilatieroosters of een nieuw mechanisch ventilatiesysteem.

Ken je de oorzaak van de vochtige muur en doe je er wat tegen? Dan kan je pleisteren!

Als de oorzaak van de vochtige muren is gekend dan pas kan je weer opnieuw pleisteren. Eerst moet de oorzaak worden opgelost zodat de muur niet meer vochtig kan worden. Het is de logica zelve maar veel mensen denken toch te kunnen pleisteren op een muur met vochtproblemen… Doe dit nooit want de kans dat je het werk nadien opnieuw mag doen is heel groot.

Vochtexpert vragen

Indien je niet weet hoe en waarom je muur vochtig is, kan je het beste een vochtexpert raadplegen die de oorzaak van het probleem achterhaalt met gespecialiseerde vochtmeters. Een dergelijke consultatie is altijd gratis als je deze aanvraagt via deze website. Bekijk hiervoor de pagina GRATIS EXPERTISE om alle voorwaarden te kennen.

Laat de muur eerst drogen alvorens je pleistert

Stel: je pakt het vochtprobleem definitief aan en je muur krijgt geen inkomend vocht meer. In dat geval kan je helaas nog niet onmiddellijk starten met het pleisteren van de muren. We weten dat je uitkijkt naar mooie, witte muren maar je zal toch even geduld moeten hebben met het stukadoren totdat de muren uitgedroogd zijn. Dat is het allerbeste voor een mooi resultaat.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER