Vochtproblemen in de winter

Vochtproblemen in de winter

Veelvoorkomende vochtproblemen in de winter

De winterperiode is voor veel huiseigenaren een uitdaging. Vocht op de ramen, schimmel in de muur, het huis is slecht warm te krijgen, hoge stookkosten. Hoe kan dat toch en hoe kan je het beste vochtproblemen in de winter oplossen?

Vocht op de ramen

Veel mensen kennen het probleem van vochtige ruiten: ondanks dubbele beglazing vind je elke ochtend weer vocht op de ramen. Dat tast het voegwerk en/of de siliconenkit bij het glas aan en kan hier zelfs voor schimmel zorgen. Het vocht op de ramen ontstaat door onze eigen aanwezigheid en activiteit in de woning.

Een gezin produceert wel tot 10 liter vocht op een dag. In de nacht verliezen we het meeste vocht, wat bij slechte ventilatie nergens heen kan. Dit vinden we dan terug op de koude ramen. Maar ook bij het koken en geen gebruik van afzuiging zul je sneller beslagen ramen zien.

Schimmel door een vochtig huis

Naast vocht op de ramen klagen ook veel mensen ‘s winters over schimmel op de muren, in de kelder of op zolder. Als het huis vochtig is gedurende herfst of winter, zullen vochtproblemen zoals schimmels sterker tot uiting komen. Deze gedijen enkel in vochtige omgevingen: woningen en ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en vochtige muren, bijvoorbeeld als gevolg van opstijgend vocht.

Slecht geventileerde badkamers en koude vochtige ruimtes zijn hier gevoelig voor. Schimmel is een groot gezondheidsrisico en tast de staat van je woning aan: dat wil je dus voorkomen.

Wat te doen tegen vochtproblemen in huis

Merk je in een winterse periode een grote toename in vochtsymptomen zoals hoger beschreven? Dan heb je een paar opties:

  1. Betere isolatie
  2. Extra verwarmen
  3. Opstijgend vocht aanpakken
  4. Extra ventilatie installeren

Isolatie, hoezo?

In oude woningen is slechte isolatie vaak een oorzaak van vochtproblemen. Waarom? Op koude muren kan vocht gemakkelijk condenseren en hierdoor stijgt de luchtvochtigheid, zien schimmels een kans en is het behang of schilderwerk aangetast.

Ook in nieuwbouwwoningen zijn vochtproblemen in de winter een veelvoorkomend probleem. In de winter willen we de kou liever buiten houden: daarom sluit je best je ramen en deuren en zorg je voor een goede mechanische ventilatie (zoals een centraal ventilatiesysteem of ingebouwde ventilatieroosters).

Minder vocht in huis tijdens de winter

Door het huis regelmatig te ventileren en goed te verwarmen in de winter voorkom je vochtproblemen in je woning. Zorgvoor een goede combinatie van isolatie, ventilatie en verwarming en je huis zal altijd droog en gezond blijven.

Hebben de vochtproblemen een onderliggende oorzaak zoals opstijgend grondwater, dan kan je niet anders dan een vochtbehandeling starten. De ruimtes beter ventileren helpt niet bij opstijgend vocht, aangezien de oorzaak daarvan veel dieper zit. Lees er hier meer over.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER