Luchtvochtigheid in huis verlagen

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Een hoge luchtvochtigheidspercentage kan een probleem vormen in kelders en andere delen van de woning. Het vermindert de energie-efficiëntie in je woning en kan allerlei problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld schimmelvorming. Als een bepaalde kamer in je huis een specifieke vochtige plek heeft, heb je waarschijnlijk te maken met een lekkage en als het een gehele ruimte betreft die last heeft van een vochtprobleem, kun je het beste een professional inhuren.

Zelf kun je ook enkele dingen doen om de luchtvochtigheid verlagen. Voorkomen is beter dan genezen, toch? De volgende manieren kunnen behulpzaam zijn:

Gebruik maken van afzuigsystemen

Afzuigsystemen in de keuken en in de badkamer zijn erg gunstig om vervelende geuren te verwijderen en het luchtvochtigheidsniveau te verlagen. Zet ze dus altijd aan als je gaat koken of een douche gaat nemen.

Gebruik maken van een luchtontvochtiger

Als de luchtvochtigheid binnenshuis regelmatig rond de 65% of meer zit, is het de hoogste tijd om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Een mobiele ontvochtiger is voldoende, maar je kunt ook een luchtontvochtiger aanschaffen die het hele huis aanpakt, mocht je over het budget beschikken.

Bekijk hieronder de luchtontvochtigers beschikbaar op Bol om je alvast een idee te geven van de prijzen en de type luchtontvochtigers die er bestaan.

luchtontvochtiger

Neem vochtabsorberende planten

Er zijn planten (o.a. krulvaren) die een vochtabsorberende werking hebben. Bovendien verlaag je niet alleen de luchtvochtigheid, maar verlaag je ook het kooldioxideniveau en zorg je voor meer zuurstof in de lucht.

Probeer zo min mogelijk water te koken tijdens een vochtige dag

Als je veel kookt tijdens een vochtige dag, zal je voor een veel hoger luchtvochtigheidspercentage zorgen. De stoom die door het koken wordt veroorzaakt wordt namelijk opgenomen in de lucht waardoor het nog vochtiger wordt. De vochtige buitenlucht die dag komt daar ook nog eens bovenop. Daarom wordt het afgeraden om veel te koken op vochtige dagen.

Gebruik maken van een droger

Wasgoed is ook een bron van vocht. Kleding die binnen aan het wasrek hangen, zorgen ook voor een erg hoog luchtvochtigheidspercentage. Dit kan nog worden verergerd als de ruimte waarin de kleding hangt slecht geventileerd is. Om te voorkomen dat jouw natte kleding het luchtvochtigheidsniveau nog hoger maakt, kun je proberen zoveel mogelijk kleding in de droger te stoppen! Mocht je geen droger hebben, probeer de kleding dan buiten op te hangen.

Neem koudere en kortere douches

Dit is misschien niet de meest comfortabele optie om de luchtvochtigheid te verlagen, maar het is wel een feit dat een warme douche (speciaal in koude periodes) voor veel vocht in de lucht kan zorgen. Dit kun je verminderen door simpelweg kouder of korter te douchen.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel