Luchtvochtigheid in huis verlagen

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Een hoge luchtvochtigheidspercentage kan een probleem vormen in kelders en andere delen van de woning. De hoge luchtvochtigheid vermindert de energie-efficiëntie in je woning en kan allerlei problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld schimmelvorming.

Als een bepaalde kamer in je huis een specifieke vochtige plek heeft, heb je waarschijnlijk te maken met een lekkage en als het een gehele ruimte betreft die last heeft van een vochtprobleem, kun je het beste een professional inhuren. Als je geen specifieke bron vindt van de vochtige lucht (ook geen vochtige plek op de muur) dan heb je waarschijnlijk te maken met te weinig ventilatie.  Zelf kun je ook enkele dingen doen om de luchtvochtigheid verlagen. Voorkomen is beter dan genezen, toch? De volgende manieren kunnen behulpzaam zijn.

Bezoek deze overzichtspagina op Bol om alle producten rond luchtvochtigheid in huis te bekijken. Onder meer: luchtontvochtigers, vochtvreters, luchtbehandelingen, luchtbevochtigers, luchtreinigers, aromadiffusers, luchtverfrissers, airco’s, ventilatie voor badkamer of kelder, weerstations, bijverwarming, ventilatoren, …

Hoe vind je dan de juiste producten? Tip: gebruik de zoekfunctie en sorteer op populariteit en reviews. Zo blijkt de luchtontvochtiger en luchtreiniger CA-707 met 51 beoordelingen van 5 sterren de meeste populaire oplossing te zijn tegen een te hoge luchtvochtigheid in huis.

vochtmeterbeton

Zorgen voor ventilatie

Nummer 1 oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid? Een gebrek aan ventilatie. Wie vochtbestrijding zoekt tegen condensatie of schimmelvorming op muren, is meestal gebaat bij een redelijk simpele ingreep: het installeren van een ventilatiesysteem. Dat kan je laten doen door bedrijven die zich specialiseren in vochtbestrijding. Immers: in 90 procent van de gevallen van vocht in huizen, is geautomatiseerde binnenhuisventilatie één van de remedies om de woning permanent droog en gezond te maken.

Ventilatie tegen luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid in je kamers?

Bereken de prijs voor een natuurlijk ventilatiesysteem via deze module.

Gratis en onafhankelijk 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Gebruik maken van afzuigsystemen

Afzuigsystemen in de keuken en in de badkamer zijn erg gunstig om vervelende geuren te verwijderen en het luchtvochtigheidsniveau te verlagen. Zet ze dus altijd aan als je gaat koken of een douche gaat nemen.

Gebruik maken van een luchtontvochtiger

Als de luchtvochtigheid binnenshuis regelmatig rond de 65% of meer zit, is het de hoogste tijd om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Een mobiele ontvochtiger is voldoende, maar je kunt ook een luchtontvochtiger aanschaffen die het hele huis aanpakt, mocht je over het budget beschikken.

Bekijk hieronder de luchtontvochtigers beschikbaar op Bol om je alvast een idee te geven van de prijzen en de type luchtontvochtigers die er bestaan.

luchtontvochtiger

Bekijk hieronder de luchtontvochtigers beschikbaar op Bol om je alvast een idee te geven van de prijzen en de type luchtontvochtigers die er bestaan.

luchtvochtigheid
luchtvochtigheid
luchtvochtigheid

Neem vochtabsorberende planten

Er zijn planten (o.a. krulvaren) die een vochtabsorberende werking hebben. Bovendien verlaag je niet alleen de luchtvochtigheid, maar verlaag je ook het kooldioxideniveau en zorg je voor meer zuurstof in de lucht.

Probeer zo min mogelijk water te koken tijdens een vochtige dag

Als je veel kookt tijdens een vochtige dag, zal je voor een veel hoger luchtvochtigheidspercentage zorgen. De stoom die door het koken wordt veroorzaakt wordt namelijk opgenomen in de lucht waardoor het nog vochtiger wordt. De vochtige buitenlucht die dag komt daar ook nog eens bovenop. Daarom wordt het afgeraden om veel te koken op vochtige dagen.

Gebruik maken van een droger

Wasgoed is ook een bron van vocht. Kleding die binnen aan het wasrek hangen, zorgen ook voor een erg hoog luchtvochtigheidspercentage. Dit kan nog worden verergerd als de ruimte waarin de kleding hangt slecht geventileerd is. Om te voorkomen dat jouw natte kleding het luchtvochtigheidsniveau nog hoger maakt, kun je proberen zoveel mogelijk kleding in de droger te stoppen! Mocht je geen droger hebben, probeer de kleding dan buiten op te hangen.

Neem koudere en kortere douches

Dit is misschien niet de meest comfortabele optie om de luchtvochtigheid te verlagen, maar het is wel een feit dat een warme douche (speciaal in koude periodes) voor veel vocht in de lucht kan zorgen. Dit kun je verminderen door simpelweg kouder of korter te douchen.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER