Mechanische ventilatie: alle ventilatietypes

Mechanische ventilatietypes voor binnenhuisventilatie

Afzuiging met ventilatoren

Een ventilatiesysteem dat de lucht met ventilatoren afvoert, voert de vervuilde lucht af met speciale afvoerroosters. Zo’n ventilatiesysteem word vooral gebruikt in natte ruimtes zoals badkamers, bergruimten of keukens. Een ventilatiesysteem met afzuigfunctie haalt verse buitenlucht naar binnen via raamroosters gemaakt voor dit ventilatiesysteem.

Veel huizen hebben ook roosters onder in de deuren, waardoor het weer makkelijker is voor de lucht om goed te circuleren door het huis.

Natuurlijk ventilatiesysteem

Uiteraard is het heel belangrijk om een natuurlijke ventilatie in huis te creëren. Sommige mensen luchten hun kamers dagelijks en is dit een goede gewoonte. Zeker in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals kelders, slaapkamers of badkamers is het openen van de venster een goed ritueel. Zo kan de vochtige lucht vervangen worden met een frisse buitenlucht. Het is al genoeg om elke dag een uurtje je ramen tegen elkaar open te zetten, zodat de circulatie op natuurlijke wijze kan gebeuren.

Er is met natuurlijke verluchting een groot nadeel: in de winter is dit niet zo gemakkelijk. Het openen van je ramen in winterse omstandigheden zal de verwarmingskosten logischerwijs de hoogte in jagen. Daarom kan je opteren voor ventilatiesystemen met een ingebouwd warmterecuperatiesysteem.

Ventilatie met warmterecuperatie

Met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie wordt de aanvoer van frisse buitenlucht naar binnen volledig automatisch geregeld. Het mooie hiervan is dat je de ramen en deuren niet open hoeft te zetten. Ook ventilatieroosters in de muren en deuren zijn ook niet per se nodig, hoewel ze nooit kwaad kunnen natuurlijk. Een aantal producten van dergelijke ventilatiesystemen zijn Aquaconsult, Vasco, DucoBox, Orcon, Zehnder, Renson en Daikin.

Luchttoevoer met ventilatoren

Je kan ook verse lucht in huis krijgen op indirecte wijze via ventilatoren. Hierbij wordt vochtige lucht naar buiten gepompt en komt nieuwe verse lucht binnen via het aansluitende aanzuigeffect. Je kan dit vergelijken met een schoorsteen waarbij alle vuile lucht naar buiten geduwd wordt, waardoor een onderdruk ontstaat en verse lucht zich via andere ventilatie-openingen naar binnen begeeft.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel