Condens op ramen

Condens op de ramen

Waarom condens op ramen?

Condensatie op ramen treedt op, omdat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met lagere temperaturen. Wanneer vochtige lucht in contact komt met je ramen, laat het een deel van dit vocht als waterdruppels achter op het glas. Dit noemt men condensatie.

Condensatie kan schimmel veroorzaken

Condensatie kan schimmel veroorzaken en ervoor zorgen dat de verf aan de randen van de ramen afschilfert. De ruimte voldoende ventileren en verwarmen zijn de beste manieren om condensatie te beperken. Tijdens de koudere periodes treedt er vooral veel condensatie op. Het luchtvochtigheidsniveau is veel hoger in herfst en winter, waardoor er condensatie op de ramen terecht komt.

Condensatie verminderen

Je krijgt net zo snel condensatie op nieuwe ramen krijgt als op oude ramen. Er zijn drie basismanieren om condensatie te verminderen:

  1. Luchtvochtigheidsbeheersing
  2. Ventilatie
  3. Isolatie

Luchtvochtigheidsbeheersing

Simpele dingen zoals het inschakelen van je afzuigkap tijdens het koken kan al een verschil maken. Dit zal helpen om de stoom te verminderen die zich vormt tijdens het koken. Ook de potten en pannen bedekken vermindert het vocht dat vrijkomt in de koelere lucht. Mocht er toch nog vocht ontsnappen, kun je een raam openzetten om de vochtige lucht naar buiten af te voeren.

Ventilatie

Ramen openen is een goede manier om ruimtes geventileerd te houden. Ventilatie is een van de beste dingen die je kunt doen om condensatie te voorkomen, of te verminderen. Des te minder condens er ontstaat, des te minder kans op schimmel. Zorg er dus voor dat je iedere ruimte goed ventileert.

Isolatie

Dubbele beglazing, een algemene goede isolatie en tochtstrippen helpen de hoeveelheid warmte die verloren gaat uit een woning te beperken. Door je woning goed te isoleren, kun je de temperatuur beter reguleren en daarmee ook de condensatie beperken.

Conclusie

Als we het hebben over condensatie, is het ‘voorkomen van’ de beste oplossing. Als je niet zeker weet of je condensprobleem hebt of dat het vochtig is door bijvoorbeeld een lekkage, neem dan contact op met een specialist om de situatie te onderzoeken. Wacht hier niet te lang mee, want dit kan nare gevolgen met zich meebrengen.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER