Vochtige keuken

Vocht in de keuken? Hier komt keukenvocht vandaan

Als je vochtoverlast in de keuken hebt, kan het door verschillende oorzaken komen. Een te hoog gebruik aan energie tijdens het koken kan zorgen voor een slechte luchtvochtigheid (denk aan dampen). Maar ook het niet goed afkoelen van de keuken kan er voor zorgen dat er keukenvocht ontstaat.

Hoe herken je vochtproblemen?

Vochtproblemen zijn niet zo makkelijk te herkennen, een manier waardoor je het vochtprobleem zou kunnen herkennen is als je schimmelbehang eraf valt. Een ander punt hoe je vochtoverlast kunt constateren zijn ernstige beslagen ramen, en een muffe lucht in je huis.

Wat is een vochtvreter?

De vochtvreter staat bekend om zijn unieke manier van het opnemen van vocht, denk hierbij aan vochtproblemen in de keuken of andere plekken in huis. De functie van de vochtvreter is het voorkomen van te hoge energierekeningen, risico op zwammen en schimmels, en het risico op gezondheidsproblemen.

Wat zijn de gevolgen van een vochtige keuken?

In een vochtige keuken is de kans op schimmelvorming vrij groot. Schimmels groeien eerder goed op vochtige plekken om te kunnen overleven. In de keuken schuilen schimmels zich in koude buitenmuren op zogenoemde koudebruggen, waar de isolatie slecht is. Doordat de muur koud is op bepaalde plekken zal de warme lucht zich condenseren en ontstaat er condensvocht. Dit vocht is heel gunstig voor schimmels.

Het behandelen van condensatie?

De beste methode om condensatie te voorkomen is door het plaatsen van een mechanische ventilatiesysteem. Een andere methode is door de keuken goed te verluchten. Je kunt ook een raam openlaten tijdens het koken of een ventilatierooster aanschaffen, die je handmatig kunt openen en sluiten indien mogelijk.

Related Articles