Vochtige keuken

Vochtige keuken

Vocht in de keuken? Hier komt keukenvocht vandaan

Als je een vochtige keuken hebt zoals opstijgend vocht of vocht onder de keukenkastjes, kan dat door verschillende oorzaken komen.

Een te hoog gebruik aan energie en een slechte dampkap tijdens het koken kan zorgen voor een slechte luchtvochtigheid (de waterdamp blijft te lang hangen in de keuken).

Daarnaast kan natuurlijk ook opstijgend vocht in de keukenmuren optreden, een gekend probleem. Tot slot zijn schimmels in de keuken (of achter de keukenkasten) ook een veelvoorkomend. In dit artikel bespreken we alle vochtproblemen in de keuken en zetten we je op weg naar een oplossing!

Hoe herken je vochtproblemen?

Vochtige keukenmuren zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Een manier waardoor je toch het vochtprobleem zou kunnen herkennen is als je behangpapier eraf valt of als er bubbels op het pleisterwerk komen. Een ander punt hoe je vochtoverlast kunt constateren zijn ernstige beslagen ramen, en een muffe lucht in je huis: deze symptomen wijzen namelijk op een gebrek aan ventilatie.

Op de bijgevoegde foto zie je een duidelijk geval van opstijgend vocht in de keukenmuren. Deze vochtproblemen kan je duidelijk herkennen aan de uitslag op het pleisterwerk. Herken je dit probleem? Laat dan een vochtexpert er naar kijken: via deze website kan je een erkend vochtspecialist vinden die gratis vochtexpertises aanbiedt. Deze persoon brengt een vochtmeter mee waarmee elk onzichtbaar vochtprobleem in de keukenmuren wordt uitgemeten.

Vocht in de keukenmuren

Schimmels in de keuken?

Een tweede veelvoorkomend vochtprobleem in vochtige keukens is natuurlijk schimmelvorming. Zeker achter de keukenkasten treedt schimmel regelmatig op. Soms gaat dit fenomeen gepaard met opstijgend vocht maar soms is het een geïsoleerd probleem.

Hierbij moet je naar twee zaken kijken:

  1. Treedt de schimmel op waar ook opstijgend vocht zich vertoont? Meestal is dit ter hoogte van de keukenplinten. In dat geval moet je het probleem van opstijgend vocht aanpakken om ook van de schimmel verlost te raken.
  2. Groeit de schimmel op plaatsen waar de ondergrond niet vochtig is, zoals achter de keukenkasten? Hier zal wellicht te weinig ventilatie zijn. Je schakelt best een vochtspecialist in om te laten uitrekenen welk type ventilatie je nodig hebt in jouw specifieke keukenruimte. Ook kan je zelf alvast wat meer ventileren of bijvoorbeeld wat vaker het raampje openen.

Wat is een vochtvreter?

Soms kan het helpen om de vochtige keuken te ontvochtigen met een vochtvreter (hoewel betere ventilatie altijd prioriteit hoort te krijgen op dit hulpmiddel). Gebruik dus enkel een vochtvreter als zelfs betere ventilatie geen soelaas brengt aan het vochtprobleem.

De vochtvreter staat bekend om zijn unieke manier van het opnemen van vocht. Denk hierbij aan vochtproblemen in de keuken – maar evengoed ook andere plekken in huis. De functie van de vochtvreter is het verlagen van de luchtvochtigheid: hierdoor voorkom je te hoge energierekeningen, verlaagt het risico op zwammen en schimmels. En natuurlijk daalt ook het risico op gezondheidsproblemen in je huis. Want wonen in een vochtig huis is absoluut niet gezond, dat is bewezen.

Het behandelen van condensatie?

Eerder spraken we al over opstijgend vocht, schimmels en luchtvochtigheid. Condensatie is ook een veelvoorkomend probleem in keukens en hangt natuurlijk ook een beetje samen met dezelfde oorzaken van schimmels en een te hoge luchtvochtigheid. Condensatie in de keuken ontstaat doordat vochtige lucht niet kan ontsnappen: het vocht in de lucht condenseert tegen koude oppervlaktes (zoals koude delen op de keukenmuren of koude keukenramen).

Deze condensatiedruppels zijn vervolgens een ideaal klimaat waarin schimmels zich thuis voelen.

De beste methode om condensatie te voorkomen is door het plaatsen van een mechanische ventilatiesysteem. Een andere methode is door de keuken goed te verluchten. Je kunt ook een raam openlaten tijdens het koken of een ventilatierooster aanschaffen, die je handmatig kunt openen en sluiten indien mogelijk.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER