Ventilatieroosters voor een droge woning

Ventilatieroosters voor een droge woning

In Nederland en België is men druk bezig met het verduurzamen van de huizen. Een steeds betere isolatie bespaart flink op de energierekening.

Steun deze website door onderstaande advertentie te bezoeken. Hiermee zorg je ervoor dat dit kennisplatform kan blijven bestaan!

Toch slaan we soms ook door en is de woning te geïsoleerd. Zo geloven veel mensen nog dat het dichtmaken van ventilatieroosters hun woning nog beter isoleert, maar is dat ook zo?

Waarom je moet ventileren

Doordat ramen en deuren beter afsluiten tegenwoordig, blijft de warmte beter binnen. Dat geldt ook voor vocht. Betere isolatie kan dus zorgen voor meer vochtige lucht in de woning wanneer er niet goed geventileerd wordt. Je zult in een potdichte woning bijvoorbeeld sneller last hebben van beslagen ramen en schimmel. Waarom schimmel? Schimmelsporen nestelen zich graag op vochtige ondergronden. In een niet-geventileerde woning is er altijd meer gecondenseerd vocht op het muuroppervlakte.

Een gemiddeld gezin produceert wel tot 10 liter vocht per dag door te leven, wassen, strijken, koken en noem maar op. Als je niet ventileert blijft dit in de woning hangen. Toch wil je niet in de koude periode alle ramen en deuren steeds open hebben. Ventilatieroosters zijn daarom een perfecte oplossing voor een droger klimaat in huis.

Droge lucht warmt sneller op

Een ventilatierooster zorgt ervoor dat droge lucht van buiten de woning in kan. Ook de vochtige lucht kan via ventilatieroosters terug naar buiten. Er bestaan ook ventilatiesystemen met warmtewinning zodat je huis niet afkoelt als je ventileert.

Wat voor ventilatiesysteem je ook kiest: door te ventileren krijg je een beter klimaat in je huis en dus een drogere woning. Dit is erg fijn in de koudere periodes van het jaar.

Je stookkosten zullen door te ventileren ook lager uitvallen, want droge lucht warmt veel sneller op dan vochtige lucht. Je verwarmingsinstallatie hoeft daarom minder hard te werken. Het warmteverlies door een ventilatierooster is minimaal. Zo ben je duurzaam met het milieu, je huis en vooral je bankrekening.

Een droge woning is gezond

Door je ventilatieroosters te gebruiken om je woning droger te maken, doe je jezelf een groot plezier. Allergiebronnen zoals de huisstofmijt zullen het veel lastiger krijgen in droge ruimten, want die leven liever in warme en vochtige plekken. Zorg vooral voor een goede ventilatie in ruimtes waar je slaapt en veel tijd doorbrengt.

Goede ventilatie helpt ook in de strijd tegen schimmels. Een combinatie van goede isolatie en het gebruik van ventilatieroosters heeft dus veel voordelen. Je woning is droger, je leefomgeving is gezonder en sneller warm.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze

Related Articles