Oplossingen voor opstijgend vocht

Opstijgend vocht oplossingen

Wat is opstijgend vocht en wat zijn de oplossingen?

In oudere huizen werd vroeger geen waterkering voorzien en dat betekend dat je last krijgt van vochtopstijging. Het grondwater wordt opgezogen door de muren, maar het kan ook zijn dat je ergens een lek hebt. Opstijgend vocht kan zelfs de constructie van je huis aantasten en natuurlijk de muurafwerking. Ook zorgt het voor schimmel wat ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid.

Optrekkend vocht komt voor in de garage, de kelder, de woonkamer en in de vloer. Maar het kan ook voorkomen op de tweede verdieping in de slaapkamer en de badkamer. Op de bovenste verdieping kun je ook last hebben van doorslaand vochtschade. Dit komt door het weer (de regen) wat in je muren trekt. Het kan ook zijn dat de dakgoot of het dak lekt. Er zijn huizen waar een klimop tegen groeit en daardoor last hebben van doorslaand vocht. Doorslaand vochtschade kun je herkennen doordat de vochtplekken zich op de bovenste helft van de muur bevinden.

Als je vochtplekken op de muur hebt, last hebt van schimmel en muffe geuren, of de muurafwerking komt los dan heb je grote kans dat je last hebt van optrekkend vocht. Opstijgend vocht kan zich overigens op de binnenmuren, maar ook op de buitenmuren bevinden.

Oplossingen om opstijgend vocht tegen te gaan.

Om dit tegen te gaan kun je je muren laten injecteren. Er worden dan gaten in de muren geboord waar vochtwerend gel of vloeistof in wordt gespoten. Dit zet uit in je muren en houdt het opstijgende vocht tegen. Het is belangrijk dat je de muren laat drogen voordat je ze weer afwerkt.

Een andere oplossing is onderkapping. Als je je muren laat onderkappen dan worden er horizontale sleuven in de muren gemaakt waarin vervolgens een kunststof vochtkering wordt toegebracht. Optrekkend vocht wordt hierdoor tegengegaan. Deze methode kun je toepassen als je verbouwt of renoveert, want hier komt veel stof en viezigheid bij kijken. Ook moeten de muren weer opnieuw afgewerkt.

Wat ook erg belangrijk is om voldoende ventilatie in je huis aan te brengen.

Specifieke vochtproblemen en de oplossingen daarvoor.

Als je last hebt van een vochtige kelder of zelfs water in de kelder hebt staan dan moet de kelder in de eerste plaats geventileerd en gedraineerd worden. Je kunt er voor kiezen om de kelder dicht te maken en tenslotte laat je de muren injecteren om de vochtopstijging tegen te gaan.

Bij vochtproblemen in de woonkamer, slaapkamers en andere kamers in het huis kunnen de muren geïnjecteerd worden en het is ook altijd belangrijk om af en toe even een raam open te zetten voor de ventilatie.

In de badkamer is natuurlijk vanzelfsprekend damp te vinden. Dit geldt ook voor de keuken, waar je kookt en waar veel damp vrijkomt. Ventilatie is daar ten alle tijde belangrijk zodat het vocht weg kan, en niet in huis blijft hangen. Dan krijg je last van muffe geuren en schimmels. Ook hier kunnen de muren geïnjecteerd worden, en in de keuken is een afzuigkap zeker aan te raden!

Conclusie: Opstijgend vocht is te behandelen met muurinjecties en ventilatie. Het is altijd goed om je huis te ventileren en zo schimmels te voorkomen in verband met je gezondheid! In geval van renovatie of verbouwing kun je het wat drastischer aanpakken, en kiezen voor onderkapping.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Over ons

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. Tot 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts.

KLIK HIER

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Hoeveel zou het kosten?

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. 5 prijzen vergelijken. Probeer het zelf!

KLIK HIER

Populaire onderwerpen