Schimmels in huis en gezondheid

Schimmels in huis en gezondheid

Oorzaken van huisschimmels

Schimmels in je woning kunnen verschillende oorzaken hebben. De schimmel kan ontstaan door condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Het is belangrijk dat je de juiste oorzaak aanpakt zodat er geen onnodige kosten worden gedaan en zodat het effectieve probleem wordt opgelost.

Wat zijn schimmels

Schimmel vind je overal terug in de natuur. Schimmelsporen verplaatsen zich met de wind doorheen het landschap. Zo kunnen ze dus ook je woning binnendringen. Dit zijn nog steeds geen echte schimmels. Om een echte schimmel te vormen, moeten de sporen in een vochtige ruimte aanwezig zijn.

Wanneer de schimmelsporen in contact komen met vochtige en warme lucht, kunnen er schimmels ontstaan.

Schimmels en gezondheid

Schimmels hebben een negatief effect op de gezondheid. Kleine kinderen en zieke of zwakkere mensen zijn extra gevoelig hiervoor.

De schimmels in de woning kunnen problemen met de luchtwegen veroorzaken. Er zijn ook enkele speciale aandoeningen die rechtstreeks in verband staan met schimmels.

Allergische alveolitis is een ontsteking in en rond de longblaasjes en kleine luchtwegen die kan ontstaan door het inademen van lucht in een kamer met schimmels. Andere gezondheidsproblemen kunnen chronische rhinosinusitis en allergische sinusitis zijn.

Schimmels verwijderen

Wanneer je de schimmels wilt verwijderen van de muur, is het belangrijk dat je beschermde kledij draagt (handschoenen, mondmasker en veiligheidsbril).

Anderzijds zorg je er best voor dat de ramen en deuren gesloten blijven. Dat klinkt misschien contra-intuïtief, maar zo is er geen luchtcirculatie aanwezig die de schimmels kan verspreiden.

Vervolgens kan je de schimmels van de muur wassen met een allesreiniger. Zolang de oorzaak van de schimmels niet is aangepakt zal de schimmel blijven terugkomen.

Schimmels vermijden

Als je schimmels in de toekomst wilt vermijden, is het belangrijk dat je de oorzaak van je vochtprobleem oplost.

Vind je zelf het probleem niet? Neem dan contact op met een vochtspecialist. Een specialist kan de juiste diagnose stellen en het effectieve probleem aanpakken.

Verder is het ook belangrijk om je woning voldoende te laten verluchten.

Ook kan je een luchtontvochtiger kopen in een doe-het-zelf zaak. De tabletten in dit doosje zullen het vocht uit de lucht onttrekken.

Welke effecten kan schimmel hebben op het menselijk lichaam?

Schimmel kan een hele negatieve invloed hebben op iemands gezondheid. Het is vooral slecht voor mensen met een allergie, een bestaand ademhalingsprobleem of een verzwakt immuunsysteem.

Ademhalingsproblemen

Naarmate schimmel groeit kunnen sporen in de lucht terechtkomen. Deze sporen kunnen allergenen, irriterende stoffen en mycotoxinen produceren. Sommige hiervan kunnen giftig zijn, vooral voor personen die daar gevoelig voor zijn.

Vocht stimuleert ook de afbraak van materiaal. Hierdoor neemt het volume van deeltjes of stof in de lucht toe. Deze deeltjes kunnen de longen, neus en keel irriteren, vooral bij een persoon die al een ademhalingsprobleem, astma of een chronische longaandoening hebben.

Allergie

Een persoon met een allergie kan reageren op schimmelsporen, vergelijkbaar met iemand die bijvoorbeeld hooikoorts heeft. De irritatie komt namelijk door de deeltjes in de lucht die worden ingeademd. De bovenste luchtwegen kunnen hierdoor worden aangetast.

Symptomen zijn onder meer:

  • een verstopte of loopneus
  • een jeukende neus
  • een jeukende keel
  • veel niezen
  • waterige en geïrriteerde ogen

Mensen met een schimmelallergie en astma hebben een grotere kans op een astma-aanval wanneer er schimmel in de omgeving aanwezig is.

Aspergillose

Sommige soorten schimmels, zoals de Aspergillus, kunnen bij sommige mensen een ernstig gezondheidsprobleem veroorzaken welke bekend staat als aspergillose.

De meeste mensen kunnen de sporen van deze schimmel inademen zonder ziek te worden, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem of een bestaande longziekte kunnen een ernstige reacties krijgen zoals:

  • hoesten (en zelfs bloed tijdens het hoesten)
  • hoofdpijn
  • ademhalingsproblemen
  • gewichtsverlies

Ontstekingen

Schimmel kan ook de productie van microben en bacteriën veroorzaken. Blootstelling aan deze bacteriën kan bij sommige mensen een ontstekingsreactie veroorzaken.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER