Vochtproblemen nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning, een perfect huis?

Het is iets waar veel mensen van dromen: een nieuwbouwwoning. Een gloednieuw huis waar jij als eerste in mag gaan wonen. De meeste mensen denken dat nieuwbouw synoniem staat aan probleemloos, maar dat is zeker niet zo. Veel nieuw gebouwde huizen hebben last van vochtproblemen, maar waarom en hoe herken je het?

Overlast door vocht

Ieder huis heeft problemen met water. Soms relatief onschuldig, zoals condensatie na het douchen, maar soms ook hardnekkig. Een muffe geur, soppig pleister, natte plekken op het plafond en schimmel achter plinten zijn vervelende gevolgen van vochtproblemen, ook in nieuwe huizen. Hieronder zie je de meest voorkomende op een rij.

Bouwvocht

Een grote oorzaak van vochtproblemen in de nieuwbouw is bouwvocht. Dit komt doordat er in de bouwmaterialen (zoals beton) een aanzienlijke hoeveelheid vocht zit en door weersomstandigheden tijdens de bouw, zoals regen. Per nieuwbouwwoning gaat het al gauw om 3000 liter bouwvocht en dat kan je veel vochtproblemen opleveren. Daarom kan je beter eerst ventileren en even wachten met de afwerking van muren en vloeren om vocht overlast te minimaliseren.

Natte plekken in huis

Als je in een afgewerkt nieuwbouwhuis natte plekken ziet, is er een grote kans dat je last hebt van lekkages of koudebruggen. Bij lekkages is er sprake van bouw- of ontwerpfout, met als gevolg vaak grote vochtproblemen waarvan de oorzaak niet altijd makkelijk te achterhalen is. Bij koudebruggen ontstaat de vochtoverlast doordat warme lucht in huis in aanraking komt met koud materiaal (bijvoorbeeld metaal dat in kozijnen is verwerkt).

Optrekkend vocht

De grootste oorzaak van vochtproblemen in de nieuwbouw is echter optrekkend vocht. Deze vorm van vochtoverlast is het resultaat van een hoge (grond-) waterstand en (gemetselde) muren die het vocht omhoog zuigen. In Nederland en België komt dit veel voor, vanwege de natte kleigrond in België en in Nederland het feit dat de mensen grotendeels onder de zeespiegel liggen. Ook het materiaal waarmee gebouwd wordt kan een rol spelen.

Hopelijk biedt deze tekst je meer inzicht over vochtproblemen in de nieuwbouw en weet je dat het vaak voorkomt, maar op te lossen is.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze

Geef je beoordeling voor dit artikel