Grondwater in kelder bestrijden
Grondwater in de kelder, het is een probleem waar veel mensen in de Benelux mee te maken hebben. Dit komt omdat in België en Nederland het grondwaterpeil vrij dicht aan het oppervlakte ligt waardoor de kans op problemen met grondwater toeneemt. Het water zorgt vaak voor veel overlast. Zo geeft het stank, ontstaat er vaak een schimmelprobleem en kan het op de duur de constructie van de woning aantasten.
Optrekkend vocht waarbij het water zich via de muren naar hogere verdiepingen verplaatst, is ook een veel gezien probleem. Het bestrijden van het water is dan ook van groot belang. Constateer je water onder de woning, dan is het noodzakelijk om meteen maatregelen te treffen om dit grondwater terug te dringen.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op het bestrijden van vocht en water in de kelder, samen met tips over hoe je vocht- en grondwatergerelateerde problemen in de kelder kunt voorkomen. Grondwater in de keldervloer is perfect te behandelen.
Lees ook: vochtige kelder droog maken
De bestrijding van grondwater in de kelder
De bestrijding bestaat uit het wegnemen van het water uit de aangetaste ruimte. Meestal, als de kelder te maken heeft met insijpelend grondwater, staat hij ook volledig onder water in natte seizoenen als de herfst of winter. Daarom is voor deze vochtbestrijding is het bij grondwaterinsijpeling vrijwel altijd nodig gebruik te maken van een waterpomp. Deze kun je huren of kopen bij onder andere de grote bouwmarkten.
Belangrijk ook is dat je zorgt dat het weggenomen grondwater niet terug loopt in de ruimte. Sluit de pomp aan op de netstroom en zorg ervoor dat je de slang in een put plaatst. Leg je deze bijvoorbeeld in de tuin, dan zal het water snel haar weg terug naar de kelderruimte vinden waar je het vandaan probeert te halen.
Laat de pomp vervolgens zakken onder het wateroppervlakte en zet dan pas de pomp aan. Na enige tijd zal het water grotendeels uit de ruimte verwijderd zijn. Belangrijk is dat je daarna het overige water (de pomp zal niet alles verwijderen) wegneemt met bijvoorbeeld een mop. De ruimte zal nu erg vochtig zijn maar begaanbaar. Controleer de ruimte op de aanwezigheid van schimmels. Indien je deze aantreft, gebruik dan een schimmeldodend middel om deze te verwijderen.
Het vocht wegnemen
Belangrijk is dat na de vochtbestrijding het achtergebleven vocht verdwijnt. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van vochtvreters, drogers (bouwdrogers) en blazers. Nadat de ruimte goed droog is kun je eventueel extra ventilatie realiseren door roosters te plaatsen welke de buitenlucht beter door de ruimte laten stromen. Dit voorkomt dat de ruimte meteen weer vochtig zal worden.
Voorkomen van problemen in de toekomst
Om in de toekomst problemen te voorkomen is het aan te raden de ruimte te sealen (bekuipen) of te laten sealen. Je kunt een bedrijf inhuren welke gespecialiseerd is in kelderafdichting. Of je kunt ook zelf aan de slag om de kelderdichting te realiseren. Als je handig bent en graag klust, kan je de kelder ook zelf waterdicht maken.
De kelderafdichting bestaat vaak uit het plaatsen van extra muren welke waterdicht worden gemaakt met een speciale coating. Soms kan de coating ook aangebracht worden op de reeds bestaande muren. Ook de vloer dient waterdicht gemaakt te worden. Dit kan door middel van een nieuwe vloer, of coating op de oude vloer. Belangrijk is ook het plaatsen van muurinjecties. Met deze injecties breng je een vochtkering aan waardoor eventueel vocht niet langer kan optrekken naar andere plekken in de woning.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.