Vocht in het plafond?
Heb je vocht in het plafond?
Vocht in het plafond kan waterschade veroorzaken en de groei van schimmel of meeldauw bevorderen. Als een zolder slecht geventileerd of geïsoleerd is kan dit ook zorgen voor een te hoog vochtpercentage, wat leidt tot condensatie. Het aanpakken van deze problemen vermindert de kans om vochtproblemen in je plafond te krijgen en kan tevens helpen om de energiekosten laag te houden.
Condensatie
Als vochtige lucht in contact komt met een object die een lagere temperatuur bevat, krijg je condensatie. In het geval van vocht in je plafond stijgt de vochtige lucht uit de woonruimtes op totdat het in contact komt met je plafond. Dit komt door de warme lucht. De luchtvochtigheid in je woning wordt beïnvloed door activiteiten zoals baden, koken, afwassen, kleren drogen en zelfs ademen en zweten (vooral als je thuis sport).
Ventilatie op zolder
Je kunt een zolder soms vergelijken met een oven. Zonlicht zorgt ervoor dat het dak wordt verhit, wat leidt tot een stijging van de temperatuur op zolder. Deze hitte beïnvloedt ook de bouwmaterialen die worden gebruikt om het plafond te construeren. Een goed ventilatiesysteem op zolder zorgt ervoor dat de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat er koelere lucht terug naar binnen komt.
Isolatie
Goede isolatie vermindert het verwarmende effect van de warme zolderlucht op je plafond en voorkomt dat “goede” lucht naar buiten lekt. Bestaande isolatie die is blootgesteld aan water of een te hoog vochtpercentage bevat, kan gevoelig worden voor schimmel of meeldauw en moet worden verwijderd voordat nieuwe isolatie wordt geïnstalleerd. Indien dit niet zo snel mogelijk gebeurt, kan dit vervelende gevolgen met zich meedragen.
Activiteiten in huis
Activiteiten in huis kunnen een hoge luchtvochtigheid veroorzaken, wat bijdraagt aan vochtproblemen in je plafond. Je natte kleding binnen ophangen om te drogen, afwassen met zeer heet water of binnenshuis jezelf flink in het zweet werken door hard te sporten kan vochtige lucht produceren die via ramen of ventilatoren uit de leefruimte moeten worden geventileerd. Verstopte afvoerbuizen van de droogkast kunnen ervoor zorgen dat vochtige lucht in de woonruimte terecht komt. In de keuken is het van belang te allen tijde gebruik te maken van je afzuigkap of dampkap om stoom tijdens het koken af te voeren.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.