Keldervloer waterdicht maken

Keldervloer waterdicht maken

Waarom je kelder waterdicht maken?

Je keldervloer of kruipkeldervloer waterdicht maken gaat verwaarlozing tegen.

Veel huiseigenaren schenken geen aandacht aan hun betonnen keldervloer bij het waterdicht maken van de kelder. De vloer in de kelder wordt meestal verwaarloosd. Dat is een behoorlijke fout want een betonnen kelderverdieping is het enige gedeelte van een woning waar het water naartoe zal stromen, waardoor je zonder ingrijpen vochtproblemen krijgt.

Dat is dan ook de reden waarom de meeste aannemers afvoergebieden maken op de meest vreemde plekken in de kelderverdieping, die via een betonnen goot naar de grond onder het huis leiden. Hoewel zo’n afvoer beter is dan helemaal niets, zou men beter zorgen dat de buitenmuren van de kelder direct bekleed worden met een watervaste laag, voorzien van aparte afvoeren. Hierdoor komt het water niet meer via de muren de kelder binnen, kan de keldervloer ook niet nat en vochtig worden en kan het beton niet vergaan.

Hoe maak je de juiste kelderdichting?

Begin met een goede voorbereiding en veeg de kelder goed schoon, zodat de verf op elke plek goed zal hechten. Speur de vloer af op zoek naar gaten en scheuren in het oppervlak van de vloer. Neem een staalborstel om de scheuren goed af te borstelen. Verwijder naderhand het losse beton en gruis met een stofzuiger.

Daarna moeten de gevonden scheuren en kieren gerepareerd worden om een goede kelderdichting te kunnen maken, en om te voorkomen dat elke scheur een ingang voor water kan zijn. Een zeer goede behandelmethode bij opstijgend vocht is om de muren te laten injecteren met een speciale vochtwerende gel.

Deze gel is een waterafstotend middel wat in de gaten en scheurtjes wordt gespoten, wat in de poriën trekt en daarna zal gaan uitharden. Deze methode is ideaal om een goede waterkering aan te brengen. In de binnenmuren worden gaten geboord, waarna deze gevuld worden met vochtwerende gel.

Na deze behandeling zal de kelder geen last meer hebben van optrekkend vocht. De geïnjecteerde muren zorgen voor een goede waterkering.

Keldervloer schilderen

Bij een keldervloer waterdicht maken volgt nog een laatste stap en dat is schilderen met watervaste verf. Doe de gemengde verf in een verfbak en gebruik een gewone kwast ‒ dit voorkomt dat je stukjes overslaat ‒ om deze op de vloer aan te brengen. Ga er daarna een tweede keer overheen met een roller om het geheel gelijkmatig te maken of om een tweede laag aan te brengen.

KlussenKeldervloer waterdicht maken

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>