Doe-het-zelf: kelder waterdicht maken

Handige tips om je kelder waterdicht te maken

De kelder is een heel handige ruimte, als voedselvoorraad of als opslag voor meubels of bijvoorbeeld muziekapparatuur. Je moet wel zorgen dat de vloer en de muren waterdicht zijn. Schimmels en muffe geuren zijn het gevolg van de aanwezigheid van vocht. Hun ontwikkeling genereert schade en is tevens een risico voor de gezondheid.

Maar hoe behandel je de vochtigheid in de kelder en maak je er een waterdichte en droge plaats van?

Waarom is mijn kelder vochtig?

Zoals bij alle problemen met luchtvochtigheid in een kamer van het huis, moet je eerst op zoek naar de oorsprong. Is de kelder nat omdat er water in de kelder is geïnfiltreerd? Is deze vochtigheid permanent of af en toe? Pas als je de reden van de vochtigheid kent, kan je er mee aan de slag.

Is de kelder wel in goede staat?

Voordat u ingrijpt op het niveau van de kelder zelf, is het raadzaam om de trap naar de kelder te controleren. Als deze in slechte staat is en de helling te groot is, kan er water door de deur naar beneden lopen. Dit geldt ook voor de kelderdeur: als deze in slechte staat verkeert, komt er water in de kelder terecht. Daarom moet een oude deur worden vervangen door een hermetische en solide deur, correct geplaatst. Klei is ideale grond voor het gebruik van je kelder. Een betonnen vloer voorkomt namelijk dat de grond ademt. Zelfsluitende straatstenen, gelegd op een kleigrond, zijn een uitstekend oplossing tegen vochtoverlast.

Oplossingen om wateroverlast tegen te gaan

Het ventileren van een kelder is heel belangrijk om vocht tegen te gaan. Als het niet mogelijk is om te ventileren, kan een elektrische turbine worden gebruikt. Er zijn ook chemische middelen te koop die goed helpen tegen vocht: dit zijn absorberende stoffen in bakken van calciumchloridekristallen en waterafstotende producten om de muren te drogen. In grote doe-het-zelfzaken als Gamma, Hubo of Brico kan je tal van producten krijgen water en schimmel te bestrijden.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze

Geef je beoordeling voor dit artikel

Populaire onderwerpen