Doe-het-zelf: kelderdichting (kelder waterdicht maken)
Handige tips om je kelder waterdicht te maken met kelderdichting
De kelder is een heel handige ruimte, als voedselvoorraad of als opslag voor meubels of bijvoorbeeld muziekapparatuur. Je moet wel zorgen dat de keldervloer en de muren waterdicht zijn. Schimmels en muffe geuren zijn het gevolg van de aanwezigheid van vocht. Hun ontwikkeling genereert schade en is tevens een risico voor de gezondheid.
Maar hoe behandel je de vochtigheid in de kelder en maak je er een waterdichte en droge plaats van? Dit artikel bespreekt hoe je kelderdichting (ook kelderafdichting genoemd) kan toepassen om terug een droge kelder te krijgen!
Waarom is mijn kelder vochtig?
Zoals bij alle problemen met luchtvochtigheid in een kamer van het huis, moet je eerst op zoek naar de oorsprong. Is de kelder nat omdat er water in de kelder is geïnfiltreerd? Is deze vochtigheid permanent of af en toe? Pas als je de reden van de vochtigheid kent, kan je er mee aan de slag.
Is de kelder wel in goede staat?
Voordat u ingrijpt op het niveau van de kelder zelf, is het raadzaam om de trap naar de kelder te controleren. Als deze in slechte staat is en de helling te groot is, kan er water door de deur naar beneden lopen. Dit geldt ook voor de kelderdeur: als deze in slechte staat verkeert, komt er water in de kelder terecht. Daarom moet een oude deur worden vervangen door een hermetische en solide deur, correct geplaatst. Klei is ideale grond voor het gebruik van je kelder. Een betonnen vloer voorkomt namelijk dat de grond ademt. Zelfsluitende straatstenen, gelegd op een kleigrond, zijn een uitstekend oplossing tegen vochtoverlast.
Oplossingen om wateroverlast tegen te gaan
Het ventileren van een kelder is heel belangrijk om vocht tegen te gaan. Als het niet mogelijk is om te ventileren, kan een elektrische turbine worden gebruikt. Er zijn ook chemische middelen te koop die goed helpen tegen vocht: dit zijn absorberende stoffen in bakken van calciumchloridekristallen en waterafstotende producten om de muren te drogen. In grote doe-het-zelfzaken als Gamma, Hubo of Brico kan je tal van producten krijgen water en schimmel te bestrijden.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.