De beste ventilatiesystemen

Tegenwoordig is het plaatsen van ventilatiesystemen verplicht bij renovaties of nieuwbouwwoningen. Dat is maar goed ook, want anders krijg je toch na tijdje sowieso vochtproblemen.

Welk type ventilatiesysteem kan je plaatsen?

Ten eerste bestaat er een groot verschil in de grootte van het ventilatiesysteem. Veel is afhankelijk van de plek waar je het systeem wilt installeren. Als je een ruime plek hebt of kan vrijmaken, kan je natuurlijk voor een groter ventilatietype gaan. Als de ruimte beperkt is, moet je logischerwijs werken met een klein ventilatiesysteem. Hieronder lijsten we alle soorten systemen op.

Steun deze website door onderstaande advertentie te bezoeken. Hiermee zorg je ervoor dat dit kennisplatform kan blijven bestaan!

6 types ventilatiesystemen

Er zijn zes verschillende soorten ventilatiesystemen. Hieronder staan ze in volgorde van minst gebruikte tot meest gebruikte types ventilatiesystemen.

  • Ventilatiesysteem A: Dit systeem heeft een natuurlijke luchttoevoer en -afvoer. Deze systemen zijn niet betrouwbaar en worden daarom ook niet meer geplaatst.
  • Ventilatiesysteem B: Systeem B heeft een mechanische luchttoevoer, maar heeft zoals systeem A een natuurlijke luchtafvoer die niet betrouwbaar is voor een optimale luchtkwaliteit.

Ventilatiesysteem A en B worden haast niet meer geïnstalleerd in moderne woningen. Vandaag de dag zijn types C tot en met E het meest courant.

  • Ventilatiesysteem C: Ventilatiesysteem C heeft een natuurlijke luchttoevoer en een mechanische luchtafvoer. Dit is dus een voorbeeld van zeker geen slecht systeem maar ook niet het beste.
  • Ventilatiesysteem C+: Dit werkt eigenlijk het op dezelfde manier als systeem C. Het is gewoon de “+” die er iets aan verandert. Die staat er namelijk bij omdat dit systeem vraaggestuurd werkt. Het zal enkel in actie schieten als de luchtkwaliteit slecht is.
  • Ventilatiesysteem D: Dit is het meeste gekozen ventilatiesysteem met een mechanische luchttoevoer en -afvoer. Dit systeem heeft ook een warmteterugwinning waardoor de verwarmingskosten niet de hoogte in gejaagd worden als je ventileert in de winter.
  • Ventilatiesysteem E: Dit is het beste ventilatiesysteem dat net zoals systeem D een mechanische luchttoevoer en -afvoer heeft, maar dit werkt ook vraaggestuurd. Alhoewel dit het beste systeem is, wordt het nog niet vaak gebruikt.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze

Related Articles