Wat is optrekkend vocht en hoe kan je het behandelen?

Wat is optrekkend vocht

Wat is optrekkend vocht en hoe kan je het behandelen?

In dit artikel lees je alles over hoe je optrekkend vocht kan behandelen. Tip: lees ook het artikel over opstijgend vocht.

Muffe geuren in de slaapkamer, op het gelijkvloers of in de kelder? Schimmelvorming op je muren of op het plafond? Dit zijn veelvoorkomende verschijnselen die tot stand komen door optrekkend vocht. Het is dus niet verwonderlijk dat dit vochtprobleem 1 op de 3 woningen in België treft. Gelukkig kan dit vochtprobleem efficiënt bestreden worden mits de juiste behandeling.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht ontstaat bij afwezigheid van een waterkeringslaag. Dit heeft tot gevolg dat het grondvocht opgenomen wordt door de muren.

Opstijgend vocht komt meestal voor bij oudere woningen (bouwjaar vóór 1950). De eerste verschijnselen ontstaan meestal in de kelder en zijn zichtbaar aan de vochtplekken onderaan de muur, tot op een hoogte van 1 meter.

Hoe sterk het vocht dan al in de woning aanwezig is zal onder andere afhankelijk zijn van de poreusheid en dikte van de muren, evenals de grondwaterstand.

… en wat zijn de gevolgen?

Optrekkend vocht kan zware gevolgen hebben op zowel je woningstructuur als je gezondheid. We hebben het niet alleen over verf die afbladert of loshangend behang. Tast het vochtprobleem de houten steunbalken in jouw woning aan, dan kan dit de volledige draagstructuur ervan beschadigen.

Op je gezondheid kan opstijgend vocht dan weer snel ademhalingsproblemen, allergieën en hoofdklachten veroorzaken. Neem dit probleem niet te licht op, vooral als je kinderen in huis hebt.

Hoe behandel je optrekkend vocht

Vandaag de dag zijn verschillende vochtbehandelingen mogelijk. Voor het bestrijden van optrekkend vocht kun je ofwel kiezen tussen muurinjectie of het onderkappen van je muren.

1. Injecteer je muren

Bij muurinjectie worden er, net boven het grondniveau, verschillende gaten in de muur geboord. Een vochtwerende gel wordt nadien in de muur gespoten. Deze vloeistof zal vervolgens uitzetten waardoor het vocht de woning niet meer kan binnendringen.
De prijs voor muurinjectie ligt gemiddeld rond de € 100 per lopende meter.

2. Onderkap je muren

Dit is een zeer efficiënte, doch drastische vochtbehandeling. Bij muuronderkapping wordt de woning opgetild om er een vochtscherm onder te plaatsen. De prijs voor deze vochtbehandeling ligt gewoonlijk iets hoger. Gemiddeld betaal je hiervoor tussen de € 100 en € 150 per lopende meter. Je bent nadien echter wel 100% verzekerd van een vochtvrije woning.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER