Wat is optrekkend vocht en hoe kan je het behandelen?

Wat is optrekkend vocht

Wat is optrekkend vocht en hoe kan je het behandelen?

Muffe geuren in de slaapkamer, op het gelijkvloers of in de kelder? Schimmelvorming op je muren of op het plafond? Dit zijn veelvoorkomende verschijnselen die tot stand komen door optrekkend vocht. Het is dus niet verwonderlijk dat dit vochtprobleem 1 op de 3 woningen in België treft. Gelukkig kan dit vochtprobleem efficiënt bestreden worden mits de juiste behandeling.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht ontstaat bij afwezigheid van een waterkeringslaag. Dit heeft tot gevolg dat het grondvocht opgenomen wordt door de muren.

Opstijgend vocht komt meestal voor bij oudere woningen (bouwjaar vóór 1950). De eerste verschijnselen ontstaan meestal in de kelder en zijn zichtbaar aan de vochtplekken onderaan de muur, tot op een hoogte van 1 meter.

Hoe sterk het vocht dan al in de woning aanwezig is zal o.a. afhankelijk zijn van de poreusheid en dikte van de muren, evenals de grondwaterstand.

… en wat zijn de gevolgen?

Optrekkend vocht kan zware gevolgen hebben op zowel je woningstructuur als je gezondheid. We hebben het niet alleen over verf die afbladert of loshangend behang. Tast het vochtprobleem de houten steunbalken in jouw woning aan, dan kan dit de volledige draagstructuur ervan beschadigen.

Op je gezondheid kan opstijgend vocht dan weer snel ademhalingsproblemen, allergieën en hoofdklachten veroorzaken. Neem dit probleem niet te licht op, vooral als je kinderen in huis hebt.

Hoe behandel je optrekkend vocht

Vandaag de dag zijn verschillende vochtbehandelingen mogelijk. Voor het bestrijden van optrekkend vocht kun je ofwel kiezen tussen muurinjectie of het onderkappen van je muren.

1. Injecteer je muren

Bij muurinjectie worden er, net boven het grondniveau, verschillende gaten in de muur geboord. Een vochtwerende gel wordt nadien in de muur gespoten. Deze vloeistof zal vervolgens uitzetten waardoor het vocht de woning niet meer kan binnendringen.
De prijs voor muurinjectie ligt gemiddeld rond de € 100 per lopende meter.

2. Onderkap je muren

Dit is een zeer efficiënte, doch drastische vochtbehandeling. Bij muuronderkapping wordt de woning opgetild om er een vochtscherm onder te plaatsen. De prijs voor deze vochtbehandeling ligt gewoonlijk iets hoger. Gemiddeld betaal je hiervoor tussen de € 100 en € 150 per lopende meter. Je bent nadien echter wel 100% verzekerd van een vochtvrije woning.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel