Vochtproblemen in de zomer

Vochtproblemen in de zomer

Vochtproblemen in de zomer

Veel mensen denken dat de warmte in de zomer de vochtproblemen in hun woning zal doen verdwijnen. Dat is echter niet het geval. In de zomer ontstaat er ook condensatie in je woning. De warmte zal vocht opnemen maar vervolgens weer afgeven bij contact aan koude oppervlakken.

Zomercondensatie

De eigenschap dat warme lucht vocht opneemt en vervolgens terug afstaat aan koudere oppervlakken noemt men zomercondensatie. Wanneer je een koud flesje water in de zomer op tafel zet, zullen er druppels water aflopen. Dat noemt men condensatie.

Dit gebeurt niet enkel bij een flesje water maar ook bij je koelkast, diepvries en alle andere koude onderdelen in je huis.

Wanneer je in de zomer je woning laat ventileren, zal er warme lucht de woning binnenstromen. De warme lucht komt in contact met de koudere binnenmuren en koudere toestellen. De warme lucht zal door het contact met koudere oppervlakken afkoelen en kan niet meer zoveel vocht bevatten (hoe warmer de lucht, hoe meer vocht in de lucht). Het vocht zal dus vrijkomen in de vorm van condens. Hierdoor zullen je muren vochtig worden en kunnen schimmels ontstaan.

Regen in de zomer

De zomer brengt vaak ook regen en onweer met zich mee. Zoals hierboven vermeld, neemt de warme lucht het vocht op en zal dit vervolgens ooit terug moeten afgeven aan koudere oppervlakken. Na een regenbui in de zomer kunnen er dus veel vochtproblemen in je woning ontstaan.

Vermijden van zomervocht

Wanneer je in de warme zomerdagen je woning wilt verluchten, doe je dit best in de ochtend wanneer de lucht nog niet zo warm is.

Vermijd vocht in afgesloten ruimtes zoals de kelder en de berging. Laat nooit natte kledij liggen zodat deze kan opdrogen door de warmte. Plaats je meubels niet tegen de muur maar laat een luchtopening tussen de meubels en de muur. Hierdoor kan de ruimte beter ventileren en is de kans op schimmels achter de kasten kleiner.

Veel mensen laten in de winter hun kelder volledig afkoelen. Het is echter beter om deze op temperatuur te houden zodat de thermische shock in de zomer minder groot is.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER