Airconditioning

Airconditioning installeren

Airconditioning als vochtregelaar

De essentiële functie van airconditioning is het regelen van de temperatuur in de kamers. Het heeft echter ook een interessant tweede voordeel: vochtige lucht droog maken. En dus heeft airco twee voordelen in één keer.

De ontvochtigingsfunctie van airconditioners werkt op dezelfde manier. Een zeer koude vloeistof circuleert in de airconditioner, de ventilatie wordt met een lagere snelheid aangepast om de condensatie te verhogen, en de lucht die in de binnenunit komt, wordt afgevoerd uit de vochtigheid.

Nadelen van een te vochtige lucht

In het ideale geval moet de luchtvochtigheid van de lucht die we inademen tussen 50 en 60% liggen. Een te vochtige lucht geeft meerdere nadelen, zowel voor huizen: schimmels, als voor de gezondheid van de bewoners: ademhalingsproblemen, allergieën, reuma en andere gewrichtsproblemen.

Airconditioning als oplossing

Om overtollig vocht uit de lucht te absorberen, zijn de meest gebruikelijke middelen het gebruik van vochtabsorbers en het gebruik van een elektrische ontvochtiger. We denken niet meteen aan airconditioning, terwijl deze het mogelijk maakt om hete, vochtige lucht in koude, drogere lucht te veranderen. Het kan zowel extreme temperatuur- als vochtproblemen aan en zorgt voor een constant vochtigheidsniveau van ongeveer 50%, ongeacht de gedetecteerde vochtigheid in de kamer.

De voordelen van het gebruiken van een airconditioning tegen vocht

Het verlagen van de luchtvochtigheid door airconditioning biedt verschillende voordelen: De ontvochtigingsfunctie van airconditioningsystemen is zeer efficiënt, waardoor de lucht tot wel 24 liter water per 24 uur kan worden afgezogen. Deze ontvochtigingsfunctie kan onafhankelijk van de warmteregeling werken. Het is met een airconditioning dus mogelijk om vocht te bestrijden zonder de temperatuur te verlagen.

Ontvochtiging met airconditioning is met name nuttig in gebieden waar de buitenlucht zowel warm als vochtig is (tropische gebieden, kustgebieden in de zomer …). Het kan ook erg handig zijn in drukke gebouwen, waar door de vele mensen de luchtvochtigheid hoog is (vergaderzalen, theaters, enz.).

Professionele Airconditioning analyse

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 airco bedrijven in België en Nederland. Zoek je een aircospecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een airco-expertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Je ontdekt tijdens zo'n expertise of je huis in aanmerking komt tot airconditioning en hoeveel units nodig zouden zijn. Indien je dit wenst, kan je verder gaan en ook offerte / prijzen vragen.

Begin hier

Geef je beoordeling voor dit artikel