Kelder onder water? Dit is wat je moet doen
Onverwachte problemen zijn nooit leuk, maar komen helaas wel voor. Een ondergelopen kelder kan een gevoel van hulpeloosheid geven en voor paniek zorgen. Mocht dit je overkomen, zijn hier enkele behulpzame tips over wat je kunt doen:
Schakel de stroom uit in het getroffen gebied
Voordat je ook maar iets doet, schakel eerst de stroom uit. Betreed nooit een ondergelopen gebied terwijl de stroom is ingeschakeld. Als je niet zeker weet hoe je de stroom moet uitschakelen, vraag dan om hulp of schakel een elektricien in alvorens je de kelder betreedt.
Draag laarzen en handschoenen ter bescherming
Ongeacht de waterbron, draag te allen tijde laarzen en handschoenen voor je eigen veiligheid. Je kunt namelijk uitglijden en als er erg veel water in de kelder gelopen is, kunnen er ook scherpen voorwerpen onder het water liggen. Wees dus erg voorzichtig als je door het ondergelopen gebied loopt.
Bepaal de bron en controleer de afvoer
Bepaal de bron van het water. Als een gebarsten leiding de oorzaak is van de lekkage in je kelder, sluit dan het water af. Als je een afvoer geïnstalleerd hebt in de vloer van je kelder, controleer dan of deze tijdens de overstroming niet verstopt is geraakt. Het water kan dan niet uit zichzelf worden afgevoerd.
Verwijder het water
Begin met het water uit de kelder te verwijderen. Afhankelijk van de hoeveelheid water kun je een carter-pomp, waterstofzuiger of simpelweg een dweil en emmer gebruiken. Zonder een carter-pomp kan water door de grond via de muren naar boven komen en het huis binnendringen waardoor het niet alleen een effect op de kelder, maar ook op andere delen van het huis kan hebben. Wees niet bang om hulp te vragen. Elk extra paar handen kunnen ervoor zorgen dat het probleem sneller verholpen wordt. Vergeet niet om elektrische spullen absoluut niet aan te raken, zelfs als de stroom is uitgeschakeld. Het is het beste om elektrische spullen op hun plaats te laten drogen en een elektricien te raadplegen om de schade te bepalen.
Geef de ruimte de tijd om goed te drogen
Geef de kelder enkele dagen droogtijd. Open alle ramen (indien je die in de kelder hebt) en deuren om zoveel mogelijk ventilatie te creëren. Plaats ventilatoren in de kamer voor luchtcirculatie en om de droogtijd te versnellen. Je kunt ook een luchtontvochtiger huren.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.