Vochtige berging

Vochtige berging - bergruimte

Veel mensen hebben last van vocht in de berging. De berging is bij veel mensen een ruimte waar de wasmachine en droogkast zijn geplaatst. Deze toestellen brengen vocht met zich mee (lees ook: Oorzaken van vochtproblemen).

Belangrijk om vocht en schimmels tegen te gaan is dat de berging goed wordt verlucht. In veel woningen is het verluchten een groot probleem omdat er vaak geen raam of buitendeur aan de berging is voorzien.

Ventilator in de berging

Het plaatsen van een speciale ventilator in je bergruimte kan helpen om de ruimte te drogen. Wanneer dit het probleem enkel tijdelijk oplost, kan je er ook voor kiezen om een ventilatiesysteem te laten inbouwen in je berging. Dit systeem zal er ten alle tijden voor zorgen dat de vochtigheidsgraad in de ruimte correct is. Wanneer ventileren ook niet meer helpt moeten de muren behandeld worden. Het is belangrijk dat je de effectieve oorzaak van het vochtprobleem te weten komt zodat je het echte probleem aanpakt.

Oorzaken van vocht in de bergruimte

Een vochtige berging kan verschillende oorzaken hebben. Er kan grondwater opstijgen en in de muren binnendringen waardoor deze vochtig worden en kunnen schimmelen. Er kan een waterleiding stuk gegaan zijn in de muur of door een lek kan er water zijn binnengelopen. Ook kan het vochtprobleem te wijten zijn aan ‘doorslaand vocht‘. Dit wil zeggen dat de gevel langs buitenkant zo nat wordt dat het vocht in de muur dringt.

Oplossingen om je bergruimte terug te drogen

Zoals eerder vermeld is de eerste oplossing altijd de ruimte laten ventileren. Dit kan ofwel op een natuurlijke manier door een deur of raam open te zetten en zo een luchtcirculatie te creëren ofwel op een mechanische manier met behulp van een ventilatiesysteem.

Doorslaand vocht kan men oplossen of vermijden door de gevelmuren te impregneren. Hierbij wordt een dunne waterdichte laag op de gevel aangebracht die het indringend vocht zal tegenhouden.

Bij opstijgend vocht kan je de muren laten injecteren of de muren laten onderkappen. Bij onderkappen wordt eigenlijk de onderste laag van de muur weggehaald en vervangen door vochtwerend materiaal.

De berging is een plek waar veel vocht mogelijk is, controleer deze dus vaak genoeg.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Gratis vochtdiagnose aanvragen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

>
Rewah

GRATIS DOWNLOAD

Download de gratis brochure over opstijgend vocht (uitgegeven door Rewah NV, internationaal producent bouwmaterialen vocht)