Opstijgend vocht in de buitenmuur
Opstijgend vocht in de buitenmuur?
Heb je last van opstijgend vocht in de woning, en denk je dat er een probleem is met de buitenmuur? Dan is het eerst en vooral belangrijk dat je de situatie door een professional laat onderzoeken!
Opstijgend vocht in de buitenmuur is een probleem dat heel wat nare gevolgen met zich mee kan brengen. Wil je meer weten over de belangrijkste symptomen en eventuele oplossingen? Dan kan dit artikel je zeker op weg helpen!
Tip: lees zeker ook het artikel over vochtproblemen in buitenmuren.
Alles over opstijgend vocht in de buitenmuur
Vocht is een gast die je liever niet in huis hebt, maar het kan altijd gebeuren! Vaak zijn vochtproblemen het gevolg van opstijgend vocht in de buitenmuur. Dit zijn de belangrijkste symptomen:
- Vochtig aanvoelende buitenmuren, en dan vooral aan de onderkant
- Beschadigd metselwerk, onder andere ten gevolge van microscopische zouten
- Een witte, salpeter uitslag op de muur
- Schimmels op en rond de muur, zowel buiten als binnen
- Beschadigd of vochtig pleisterwerk
Hoe kan je opstijgend vocht in de buitenmuur voorkomen?
Normaal gezien worden bij de bouw van de woning reeds maatregelen getroffen om dergelijke problemen te voorkomen. Dit gebeurt door onder andere een waterkerende laag in het metselwerk te integreren. Doorgaans bevindt die laag zich ter hoogte van de fundering, of op plaatsen waar het metselwerk met de ondergrond in contact komt. De vochtwerende laag bestaat ofwel uit een speciale folie, ofwel een mortel die ook waterafstotend is.
Vervolgens is het van belang dat voor het metselwerk een nauwelijks poreuze steen wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld beton of klinkers. Ook wordt in bepaalde situaties een waterdichte laag toegevoegd net boven de vloerpas, in de eerste lintvoeg!
Hoe bestrijd je vochtproblemen in de buitenmuur?
Het is belangrijk dat je snel ingrijpt van zodra je vochtproblemen in de buitenmuur ontdekt.
Opstijgend vocht in de buitenmuur wordt doorgaans bestreden door de muur zelf te injecteren langs de buitenkant. Hierbij gebruikt men een vochtwerend impregneermiddel zoals siloxaan, silaan of stearaat. Daarnaast bestaan er ook speciale vochtwerende mengsels die op een chemische manier vochtwering tot stand kunnen brengen.
Hoe werkt het?
Dergelijke waterafstotende of hydrofobe middelen worden helemaal door de stenen muur opgenomen, waardoor er een soort van verdedigingslinie ontstaan tegen vocht.
Het resultaat? Vochtigheid kan zich niet langer in de muur vestigen.
Tot slot kan een buitenmuur ook ondergekapt worden, een methode waarbij men een zaagsnede in de muur zelf aanbrengt, waarna eronder een vochtscherm wordt aangebracht. Op die manier wordt opstijgend vocht efficiënt voorkomen. Deze methode is echter duurder en meer ingrijpend, waardoor de meeste mensen toch kiezen voor het injecteren van de vochtige buitenmuren.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.