Schimmels in huis

Schimmels in huis

Schimmels in huis

Of het nu gaat om zwarte plekken op je douchegordijn of de gladde oranje plekken die zich vormen op je keukenafvoer, schimmel is iets wat door elke huiseigenaar wordt verafschuwd. In sommige gevallen kan schimmel je zelfs ziek maken, vooral als je allergieën of astma hebt. Of je nu allergisch bent voor schimmels of niet, blootstelling aan schimmels kan verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen zoals irritatie aan je ogen, huiduitslag en ademhalingsproblemen.

Wat doet schimmel?

In de natuur spelen schimmels een belangrijke rol. Ze ruimen afgestorven bladeren, bomen en planten op. Schimmels broeien op vocht en verspreiden zichzelf door de lucht. Mensen ervaren dagelijks blootstelling aan schimmel zonder dat ze het weten.

Is schimmel schadelijk?

Een klein beetje schimmel kan geen kwaad. Wanneer schimmel zich binnenshuis flink aan het verspreiden is door een te hoog vochtpercentage kan het wel degelijk schadelijk zijn. Het is niet alleen schadelijk voor je huis en spullen, maar ook voor je gezondheid. Mocht je overgevoelig zijn voor schimmels, kun je verschillende gezondheidsproblemen verwachten.

Reacties op schimmel

Wanneer iemand overgevoelig is voor schimmel, kunnen er allerlei allergische reacties optreden. Denk hierbij aan veel niezen, een loopneus die niet te stoppen is, geïrriteerde, waterige ogen en uitslag op bepaalde plekken van je huid. Het is daarom ook erg belangrijk om dit te voorkomen en wanneer dergelijke gezondheidsproblemen optreden direct de huisarts te contacteren.

Waar groeien schimmels?

Schimmels kunnen groeien op de muren, vloeren, apparaten, tapijt en/of meubels. De groei ontstaat door een te hoge luchtvochtigheid. Vocht is namelijk wat alle schimmels het hardst nodig hebben. Je ziet dus in de meeste gevallen schimmels op plekken waar het vaak vochtig is zoals in de badkamer, in de keuken en in de kelder.

Vochtpercentage verminderen

Schimmel voor 100% verwijderen is niet te doen, maar je kunt het wel minimaliseren. Als je al last hebt van schimmel, is het van belang de schimmel direct te verwijderen en het onderliggende probleem aan te pakken. Als je de schimmel verwijdert maar niets doet aan de bron, is de kans heel groot dat het weer snel terugkeert.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>