Waterkering plaatsen in muur

Waterkering plaatsen in de muur

In dit artikel behandelen we het plaatsen van een nieuwe waterkering in de muur. Wat een waterkering is, welke methodes er bestaan, waar je waterkeringsmateriaal kan kopen.

Introductie: waarom een waterkeringslaag in de muur plaatsen?

Wanneer je woning last heeft van opstijgend vocht kan een waterkering in de muur een oplossing zijn. Optrekkend vocht is grondwater dat zich naar boven verplaatst en in de muren binnendringt. Dit kan resulteren in vochtproblemen aan de woning zoals natte plekken in de muur, schimmelvorming en een vochtige geur.

LEES OOK DIT ARTIKEL: Opstijgend vocht in de muur door een versleten waterkering

Waterkering zelf plaatsen bij een bestaande muur

Een waterkering aanbrengen in een bestaande muur is wel een hele klus: hier kan je niet anders dan denken aan het onderkappen van de muren. Zeker bij woningen met dikke muren is een onderkapping haast de enige manier om de waterkering aan te brengen. Bij muren van een gewone dikte kan je veel beter kiezen voor muurinjecties. Hierbij wordt een waterdichte stof in de muur ingespoten, welke zich in de poriën van de muur hecht. Hierbij wordt een waterdichte laag gevormd die alle opstijgende vocht tegenhoudt, waardoor je vochtproblemen verleden tijd zijn zonder hoge renovatiekosten.

Je kan deze werken zelf doen of laten doen door een vakman. In sommige gevallen maak je aanspraak op een renovatiepremie. Het is belangrijk dat je dit werk goed doet en ook oplet dat er tijdens de werken geen vocht kan insijpelen. Wanneer je niet zeker bent als je dit werk zelf kan doen, doe je best beroep op een ervaren vakman gespecialiseerd in vochtproblemen.

Waterkering zelf plaatsen bij een nieuwe muur

Meestal wordt de waterkering geplaatst tijdens het metsen van de muren van de woning. Op de eerste laag wordt het vochtwerend materiaal waterpas met de stenen gelegd zodat het vocht hier niet doorheen kan. Hierop kan men vervolgens terug beginnen verder bouwen. Ook voorziet men soms een opening in de buitenmuur waar het vocht op de waterkering de muur kan verlaten: dit wordt een stootvoeg of staande voeg genoemd.

Gebruikte materialen

De materialen die worden gebruikt als waterkering zijn kunststof of roofing. Deze twee materialen hebben de eigenschap dat ze geen vocht kunnen opnemen en ook geen vocht doorlaten. Ook kan de waterkerende laag vervaardigd zijn uit roestvrije metalen plaatjes, hydraulische mortel, DPC of vochtschermen.

Waar kan je waterkerende folie kopen?

Natuurlijk vind je waterkerende folie in je lokale doe-het-zelfzaak zoals Gamma. Als je echter houdt van online shoppen, wat ook voor de bouwsector actueler is dan ooit, kan je via Bol.com een ruim aanbod aan waterkerende folie vinden. Klik op de items hieronder om ze in detail te bekijken.

waterkerende folie

Wat is een waterkeringslaag?

Een waterkering is een dun vochtwerend laagje dat waterpas op de stenen van je muur wordt geplaatst bij het bouwen van het huis. Deze waterdichte laag wordt op de eerste rij stenen geplaatst, ongeveer gelijk met de vloer. Deze laag zal ervoor zorgen dat het vocht niet hoger kan opstijgen en zo vermijd je verdere vochtproblemen die te wijten kunnen zijn aan opstijgend vocht.

In welke huizen vind je een waterkeringslaag?

Bijna alle huizen die gebouwd zijn na 1980 beschikken over een waterkering in een bepaalde vorm. Heb je een ouder huis of wil je een ouder huis kopen dan kan het zijn dat hier geen waterkering aanwezig is en moet je rekening houden met een verhoogde kans op vochtproblemen.

Enkel in de binnenmuur of ook in de buitenmuur?

Een waterkeringslaag wordt meestal zowel bij de binnenmuur als de buitenmuur aangebracht. Alles hangt natuurlijk af van jouw specifieke woonsituatie. Een muur in de kelder is immers niet hetzelfde als een muur op de eerste verdieping. Als je twijfelt of jouw muur een waterkeringslaag nodig heeft, of als deze aan vervanging toe is, vraag dan zeker een erkend expert om zijn advies. Via deze website is het gemakkelijk om erkende bedrijven te vinden en dit is altijd gratis en onafhankelijk, zonder verdere verplichtingen achteraf.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER