Opstijgend vocht

Wat te doen tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een vochttype dat in de muren aanwezig is als gevolg van water in de grond, welke zich onder of naast de muren bevindt. Dit water komt door het weefsel van de muur omhoog, dus het kan zich voordoen op veel plekken (badkamer, slaapkamer, kelder, woonkamer, garage, vloer).

Vocht dat opstijgt is een gevolg van capillaire werking (waarbij water door een kleine opening zoals een buis of gat wordt gezogen) door de kleine gaten in de stenen. Het water stopt met stijgen op een hoogte waar zwaartekracht de opwaartse kracht van de capillaire werking tegengaat. Dit opstijgend vocht bereikt meestal een maximale hoogte van 1,2 meter, maar de effecten ervan (zoals bijvoorbeeld zoutafzettingen), kunnen hoger worden gezien vanwege de aanwezigheid van niet-ademende wandbekledingen zoals vinylbehang, niet-ademende pleisters en verf.

Wat zijn de tekenen van vochtopstijging?

Typische tekenen van opstijgend vocht in plaats van andere vochtproblemen zijn een ‘vloedlijn’ van geelachtige of bruinachtige vlekken of opgeblazen gips in het onderste gedeelte van de muur boven de plint. Je kunt ook vochtige of rottende plinten en/of vloeren hebben. Mogelijk zie je witte, donzige afzettingen in het gips; dit zijn zouten die door het hoge vochtgehalte uit uw stenen en in het gips zijn weggespoeld. Zwarte vlekken van schimmel kunnen ook verschijnen op de vochtige delen van de muur.

Behandelingen om opstijgend vocht te bestrijden

Het is niet aan te raden om de gevolgen van een probleem aan te pakken zonder eerst de oorzaak aan te pakken. Het is belangrijk eerst om de oorzaak identificeren, ermee om te gaan en vervolgens de nodige reparaties uit te voeren om de gevolgen van optrekkend vocht aan te pakken.

Het uitvoeren van een quick-fix voor opstijgend vocht (bijvoorbeeld over de vochtige plek heen schilderen) maakt het werk om het probleem op te lossen duurder dan nodig is en betekent dat het werk op een later tijdstip opnieuw gedaan moet worden.

Stap 1: het creëren van een vochtbestendige barrière

De eerste stap om problemen op te lossen veroorzaakt door optrekkend vocht is het creëren van een vochtbestendige barrière. Dit kun je doen door de muur te behandelen met een vochtbestendige substantie.
Probleem: water stijgt door capillaire werking, wat leidt tot:

 • Vochtig metselwerk
 • Afbladderend verfwerk
 • Muffe geur
 • Structurele schade door demineralisatie
 • Verlies van waarde van onroerend goed

Oplossing:

 1. Verwijder alle oppervlaktebesmetting en los materiaal
 2. Boor gaten op alle kruispunten, 15 cm boven grondniveau
 3. Reinig elk gat met een schone, droge perslucht
 4. Injecteer de vochtbestendige substantie in de voorgeboorde gaten
 5. Het materiaal diffundeert met de vochtige wand en vormt een waterafstotende barrière
 6. Volg stap 2 en stap 3 (hieronder)

Stap 2: Schade aan muren repareren

Als de vochtbestendige barrière is gecreëerd, kun je beginnen met het repareren van schade aan de muren. Vul op wat verloren gegaan is en werk het netjes af.

Stap 3: Aanbrengen van vochtbestendige coating

Nadat de muur gerepareerd, is het tijd om deze te voorzien van een geschikte, hoogwaardige en preventieve coating. Cruciaal is dat beide coatings micro poreus zijn, waardoor de muren kunnen ‘ademen’ en eventueel vocht wat is blijven zitten er veilig uit kan werken.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een ander probleem dan optrekkend vocht of vochtopstijging. Als regen de mogelijkheid krijgt om in de muren te trekken, spreken we van dit type vocht. Herkenningspunten van dit probleem zijn meestal vochtplekken die zich bovenaan de muur bevinden. Het is ook zichtbaar aan de buitenmuur. Dit probleem kun je oplossen door de binnen- en de buitenmuur te isoleren en te impregneren.

Lees hier meer over buitengevelimpregnatie

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>