Opstijgend vocht

Opstijgend vocht behandelen en aanpakken. Zo doe je het!

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in huizen in België en Nederland. Het is schadelijk voor de gezondheid en kan slechte gevolgen hebben voor je woning (zoals bijvoorbeeld zoutafzettingen).

Hier bespreken we de beste manieren en oplossingen om het probleem met vochtopstijging in de muren te herkennen en te bestrijden.

Snel naar: Externe referentiesWat is hetOorzakenHerkennenGevolgenBestrijdingsmethodesPrijzenFoto’s en casesConclusie

Lees ook dit artikel over alle vochtbehandelingen voor doe-het-zelvers.

Bronnen en nuttige referenties over opstijgend vocht

Hieronder lijsten we enkele externe referenties op die heel interessant zijn als je meer info zoekt over opstijgend vocht.

  • WTCB: Injectie van metselwerk tegen de opstijging van vocht: klik hier (PDF, 6 blz)
  • Rectavit: Stop opstijgend vocht! – Klik hier (PDF, 6 blz)
  • REYNCHEMIE nv: Technische brochure opstijgend vocht: Klik hier (PDF, 19 blz)
  • PEC International: Snelgids Opstijgend Vocht: Klik hier (PDF, 4 blz)
  • Gebouwbeheerder.be: Vochtproblemen in gebouwen en Behandelingen: Klik hier (PDF, 76 blz)
stop opstijgend vocht

Herstel opstijgend vocht in muren: prijs uitrekenen

Bereken de prijs voor opstijgend vocht via deze offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is grondvocht dat door de stenen in je muur wordt geabsorbeerd en komt voornamelijk voor bij oudere muren. In nieuwbouw wordt dit tegengegaan door middel van een waterkeringslaag. Om verschillende redenen kan deze waterkeringslaag niet goed werken, zowel bij oude huizen als bij nieuwe huizen.

Hoe werkt het fenomeen van vocht dat door muren omhoog stijgt? Wel, het grondwater trekt steeds verder naar boven, dus het kan zich voordoen op veel plekken in de kelder of het gelijkvloers (badkamer, slaapkamer, woonkamer, garage, vloer). Als je over een kelder beschikt dan is de kans groot dat je hier de eerste symptomen van opstijgend vocht kan herkennen.

Opstijgend vocht komt nooit voor op hogere verdiepingen. Heb je daar toch vochtproblemen, dan heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht!

Tip: lees ook ons artikel over opstijgend vocht bestrijden.

waterdichtingsmembraan - waterkeringslaag
Door een waterkeringslaag kan grondwater niet opstijgen in de muren. In muren met een goede waterkering kan daarom geen opstijgend vocht plaatsvinden.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan meerdere oorzaken hebben maar vaak komt dit voor in huizen zonder een beschermende waterkering. Hierdoor kan grondwater ongehinderd indringen in de muur van je woning. Een tweede oorzaak kan ook pleisterwerk zijn dat op een niet-professionele manier is aangebracht en de brug legt tussen het niveau onder en boven de waterkering. Een derde oorzaak kan natuurlijk een bouwfout zijn waarbij bijvoorbeeld de waterkeringslaag op een verkeerde manier is aangebracht.

Maar hoe zit dat proces van vocht dat opstijgt in muren nu in elkaar? Waarom stijgt vocht omhoog?

Deze vochtopstijging wordt veroorzaakt door een capillaire werking in de muurconstructie. Hierbij wordt water opgenomen door de porositeit van de bakstenen en het metselwerk: dat is nu eenmaal een typische eigenschap van bakstenen. Net als een spons water capillair kan opzuigen, gebeurt datzelfde ook bij bakstenen en pleisterwerk.

Het water stopt met stijgen op een hoogte waar zwaartekracht de opwaartse kracht van de capillaire werking tegengaat. Dit opstijgend vocht bereikt meestal een maximale hoogte van 1,2 meter, maar de effecten ervan, kunnen hoger worden gezien vanwege de aanwezigheid van niet-ademende wandbekledingen zoals vinylbehang, niet-ademende pleisters en verf.

De oorzaak kan dus aan verschillende dingen liggen maar één ding is zeker: vocht stijgt altijd omhoog bij bakstenen en pleisterwerk. Dat is pure fysica.

oorzaken

Hoe kan ik optrekkend vocht herkennen?

Optrekkend vocht kan je op meerdere manieren herkennen zowel op binnenmuren als buitenmuren. De meest voorkomende tekenen van opstijgend vocht zijn in eerste instantie vochtplekken of opgeblazen gips in het onderste gedeelte van de muur boven de plint. Daarnaast kunnen ook muffe geuren ontstaan en zwarte schimmelvlekken verschijnen op de vochtige delen van de muur. 

Loszittende behang, verf of pleisterwerk kunnen ook symptomen zijn van dit vochtprobleem. Als je witte, donzige afzettingen ziet in het gips; zijn dit zouten en mineralen die in het grondwater aanwezig zijn en door het hoge vochtgehalte in jouw stenen en gips doordringen. Als je het probleem te lang laat staan kunnen er zelfs zwammen ontstaan of kan je houten vloer beginnen te rotten.

vochtproblemen muur opstijgend vocht

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Gezondheidsproblemen

Schimmels en sporen in de lucht die veroorzaakt zijn door vochtige muren kunnen jouw gezondheid ernstig schaden. Zo kan de constante aanwezigheid van schimmels in jouw omgeving infecties veroorzaken aan de luchtwegen. Regelmatige verkoudheden, hoofdpijn en misselijkheid zijn hier duidelijke symptomen van.

Schade aan jouw woning

Opstijgend vocht leidt op lange termijn altijd tot schade aan jouw binnen- en buitenmuren. 

Bij binnenmuren gaat het vooral over loskomende gips, schilderwerk, vochtige plekken, schimmelvorming, zwammen of een muffe geur.

Optrekkend vocht kan ook structurele problemen veroorzaken bij buitenmuren waardoor je bakstenen kunnen verpulveren of barsten. Op lange termijn leidt dit altijd tot schade aan het gebouw dus is het best om opstijgend vocht in een vroeg stadium aan te pakken.

Lees hier meer over buitengevelimpregnatie

Vochtbestrijding 2 (1)

De beste oplossing om opstijgend vocht te bestrijden & behandelen

Er zijn meerdere methodes om opstijgend vocht te behandelen maar de meest toegepaste manieren zijn: muurinjectie en het onderkappen van de muur. Welke oplossing het meest geschikt is hangt af van het type gebouw, het budget en het ernst van het probleem.

Hier is een overzicht van hoe je best optrekkend vocht behandelt:

Muren injecteren 

Muurinjectie is de goedkoopste methode waarmee je opstijgend vocht kan bestrijden en wordt het meest toegepast. Bij het injecteren van de muur wordt gebruikt gemaakt van een vochtwerende gel of vloeistof die een chemische waterkeringsbarrière vormen. Het vochtwerend product zet zich dan verder uit in de bakstenen en voorkomt dat het vocht verder in de muren kan binnendringen. 

Zoek je een professional voor muurinjectie? Vergelijk hier onafhankelijke offertes van erkende vochtexperts. Deze module werkt gratis en zoekt doelgericht naar de beste professionals in je eigen streek.

Muren onderkappen 

Bij onderkappen van de muur wordt een fysieke waterkering aangebracht. Hierbij worden horizontale sleuven in de muur gekapt. In de gesleufde ruimte wordt dan een kunststoffen waterkeringsdoek geplaatst zodat je geen last meer hebt van opstijgend vocht. Gezien er veel meer werk bij komt is onderkappen ook duurder dan muren injecteren. Bovendien is het in veel gevallen ook simpelweg niet nodig om te onderkappen en zouden muurinjecties al ruimschoots volstaan.

Muren onderkappen heeft grotere risico’s voor de structuur van je gebouw en het is zeker aangeraden om met een professionele vochtbestrijder te werken.

Opstijgend vocht behandelen – Doe-het-zelf

Wil je graag zelf de handen uit de mouwen steken en opstijgend vocht bestrijden? Dat is uiteraard de goedkoopste methode om aan vochtbestrijding te doen: je moet natuurlijk wel goed weten waar je aan begint. Lees daarom ons gedetailleerde stappenplan over hoe je zelf opstijgend vocht kan behandelen.

opstijgend vocht behandelen en pleisterwerk

Foto: Het pleisterwerk is afgekapt en de muur is geïnjecteerd tegen opstijgend vocht. Het zoutwerend membraan (of zoutwerende folie) is aangebracht en de muur is herpleisterd. De muur staat nog nat en is daardoor wat donkerder. Vanaf de muur uitgedroogd is, wordt deze terug wit. De vloer is bedekt met vloerbescherming.

Prijzen: behandeling tegen opstijgend vocht

De kostprijs hangt af van een aantal factoren:

  • Dikte en lengte van de muren
  • Niveau verschillen in de muren
  • Hoe hardnekkig het probleem is
  • Bijkomende problemen zoals verwijderen van schimmels, de muren behandelen, ect.

OPGELET! Het uitvoeren van een quick-fix tegen opstijgend vocht (bijvoorbeeld over de vochtige plek heen schilderen) maakt het werk om het probleem op te lossen duurder dan nodig is. Je kan namelijk geen ‘snelle’ manier vinden om van optrekkend vocht verlost te raken. Helaas moet je echt je muren professioneel injecteren om er voorgoed van verlost te zijn. Laat je dus niet verleiden door goedkope en snelle ‘oplossingen’ want dat is slechts een pleister op de wonde.

De tarieven van verschillende vochtspecialisten kunnen sterk variëren. Daarom is het aangeraden om offertes te vergelijken bij meerdere vochtbestrijders. Via onze handige tool kan je onafhankelijke diagnoses en offertes ontvangen van erkende vochtspecialisten in je buurt. Probeer het in enkele minuten (en het is gratis). Deze tool werkt onafhankelijk en geeft je dus objectief een idee van vochtbestrijders in je streek en hun offerte.

Case: opstijgend vocht in de keuken

In onderstaand voorbeeld bespreken we een concreet geval van opstijgend vocht in onder meer een keuken en een slaapkamer (zie foto’s hieronder). De oude keuken werd verwijderd en toen pas werd het vermoeden bevestigd: er zit opstijgend vocht in de muren. De keukenkasten waren scheef getrokken door het vocht, lades gingen niet meer open of dicht. Het huis dateert uit de jaren ’50.

De andere muren vertonen ook allemaal sporen van optrekkend vocht. Immers: alle muren zijn even oud en als 1 muur problemen heeft, is de kans heel groot dat ook de andere muren van de woning moeten behandeld worden tegen vocht dat opstijgt.

Je ziet op de foto’s duidelijk dat het pleisterwerk tot een zekere hoogte meer of minder beschadigd is. Ook waren sommige muren afgeschermd door een kast of bed, waardoor de schade pas later aan het licht is gekomen.

Opstijgend vocht zorgt voor koudere muren en hierdoor treedt condensatie sneller op

Achter een kast of bed is er minder luchtcirculatie. Hierdoor kan het vocht dat zich in de lucht van de leefruimte bevindt gemakkelijker naar die koudere muur gaat en hierop condenseren.

Waarom? Wel, de muur was al vochtig door het opstijgende vocht (en hierdoor ook kouder). Het is dus belangrijk dat je weet dat vochtige lucht makkelijker condenseert op koude muren. En laat opstijgend vocht nu ook een afkoelend effect hebben op de muren… waardoor deze dus gevoeliger worden voor andere vochtproblemen.

Ook is er dikwijls doorslaand vocht bij ouder metselwerk, tenzij de gevel beschermd is door spuitkurk, crépi of hydrofuge. Zo gaat deze condensatie dus ook op zijn beurt schimmelvorming bewerkstelligen. Erg schadelijk voor de gezondheid van de bewoners!

Zo weet je dus ook dat opstijgend vocht kan zorgen voor meer condensatie in de ruimte. Dat fenomeen gebeurt simpelweg omdat vochtige muren iets kouder zijn dan normaal en hierdoor condensatievorming bevorderen.

Conclusie: Wat is de beste oplossing tegen opstijgend vocht?

Het is niet aan te raden om de gevolgen van een vochtprobleem aan te pakken zonder eerst de oorzaak van het probleem te bestrijden. Dan pas kun je alle stappen doen om de nodige reparaties uit te voeren om de gevolgen van optrekkend vocht aan te pakken.

Muurinjectie is in meeste gevallen de makkelijkste en goedkoopste oplossing. De techniek is al tientallen jaren oud en heeft een hoge doeltreffendheid.

Muurinjectie kan je ook zelf doen maar als de werken worden uitgevoerd door een professionele vochtbestrijder mag je zeker zijn dat je voorgoed geen last meer zal hebben van optrekkend vocht. Als je het zelf aanpakt en het probleem stelt zich opnieuw, dan zal je werk en je investering in de bestrijdingsproducten voor niets zijn geweest.

Wat je ook doet, via deze website vind je de antwoorden op al je vragen. Wij hebben als missie om je muren terug helemaal droog te maken en je woonkwaliteit sterk te bevorderen. Gebruik onze zoekmodule om de website te doorzoeken naar alle andere vragen en antwoorden over opstijgend vocht.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER