Opstijgend vocht

Wat te doen tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in huizen in België en Nederland. Het is schadelijk voor de gezondheid en kan slechte gevolgen hebben voor je woning (zoals bijvoorbeeld zoutafzettingen).

Hier bespreken we de beste manieren en oplossingen om opstijgend vocht te herkennen en te bestrijden.

Lees ook: opstijgend vocht behandelen voor doe-het-zelvers

Bronnen en nuttige referenties over opstijgend vocht

Hieronder lijsten we enkele externe referenties op die heel interessant zijn als je meer info zoekt over opstijgend vocht.

 • WTCB: Injectie van metselwerk tegen opstijgend vocht: klik hier (PDF, 6 blz)
 • Rectavit: Stop opstijgend vocht! – Klik hier (PDF, 6 blz)
 • REYNCHEMIE nv: Technische brochure opstijgend vocht: Klik hier (PDF, 19 blz)
 • PEC International: Snelgids Opstijgend Vocht: Klik hier (PDF, 4 blz)
 • Gebouwbeheerder.be: Vochtproblemen in gebouwen en Behandeling tegen opstijgend vocht: Klik hier (PDF, 76 blz)
stop opstijgend vocht

Herstel opstijgend vocht in muren: prijs uitrekenen

Bereken de prijs voor opstijgend vocht via deze offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is grondvocht dat door de stenen in je muur wordt geabsorbeerd en komt voornamelijk voor bij oudere huizen. In nieuwbouw wordt dit tegengegaan door middel van een waterkeringslaag. Om verschillende redenen kan deze waterkeringslaag niet goed werken, zowel bij oude huizen als bij nieuwe huizen.

Hoe werkt het fenomeen van opstijgend vocht? Wel, het grondwater trekt steeds verder naar boven, dus het kan zich voordoen op veel plekken in de kelder of het gelijkvloers (badkamer, slaapkamer, woonkamer, garage, vloer). Als je over een kelder beschikt dan is de kans groot dat je hier de eerste symptomen van opstijgend vocht kan herkennen.

Opstijgend vocht komt nooit voor op hogere verdiepingen. Heb je daar toch vochtproblemen, dan heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht!

Tip: lees ook ons artikel over opstijgend vocht bestrijden.

waterdichtingsmembraan - waterkeringslaag
Door een waterkeringslaag kan grondwater niet opstijgen in de muren. In muren met een goede waterkering kan daarom geen opstijgend vocht plaatsvinden.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan meerdere oorzaken hebben maar vaak komt dit voor in huizen zonder een beschermende waterkering. Hierdoor kan grondwater ongehinderd indringen in de muur van jouw woning. 

Zo’n vochtopstijging wordt veroorzaakt door een capillaire werking in de muurconstructie. Hierbij wordt water opgenomen door de porositeit van de bakstenen en het metselwerk. Het water stopt met stijgen op een hoogte waar zwaartekracht de opwaartse kracht van de capillaire werking tegengaat. Dit opstijgend vocht bereikt meestal een maximale hoogte van 1,2 meter, maar de effecten ervan, kunnen hoger worden gezien vanwege de aanwezigheid van niet-ademende wandbekledingen zoals vinylbehang, niet-ademende pleisters en verf.

Hoe kan ik optrekkend vocht herkennen?

Optrekkend vocht kan je op meerdere manieren herkennen zowel op binnenmuren als buitenmuren. De meest voorkomende tekenen van opstijgend vocht zijn in eerste instantie vochtplekken of opgeblazen gips in het onderste gedeelte van de muur boven de plint. Daarnaast kunnen ook muffe geuren ontstaan en zwarte schimmelvlekken verschijnen op de vochtige delen van de muur. 

Loszittende behang, verf of pleisterwerk kunnen ook symptomen zijn van dit vochtprobleem. Als je witte, donzige afzettingen ziet in het gips; zijn dit zouten en mineralen die in het grondwater aanwezig zijn en door het hoge vochtgehalte in jouw stenen en gips doordringen. Als je het probleem te lang laat staan kunnen er zelfs zwammen ontstaan of kan je houten vloer beginnen te rotten.

vochtproblemen muur opstijgend vocht

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Gezondheidsproblemen

Schimmels en sporen in de lucht die veroorzaakt zijn door vochtige muren kunnen jouw gezondheid ernstig schaden. Zo kan de constante aanwezigheid van schimmels in jouw omgeving infecties veroorzaken aan de luchtwegen. Regelmatige verkoudheden, hoofdpijn en misselijkheid zijn hier duidelijke symptomen van.

Schade aan jouw woning

Opstijgend vocht leidt op lange termijn altijd tot schade aan jouw binnen- en buitenmuren. 

Bij binnenmuren gaat het vooral over loskomende gips, schilderwerk, vochtige plekken, schimmelvorming, zwammen of een muffe geur.

Optrekkend vocht kan ook structurele problemen veroorzaken bij buitenmuren waardoor je bakstenen kunnen verpulveren of barsten. Op lange termijn leidt dit altijd tot schade aan het gebouw dus is het best om opstijgend vocht in een vroeg stadium aan te pakken.

Lees hier meer over buitengevelimpregnatie

Vochtbestrijding 2 (1)

De beste oplossing om opstijgend vocht te bestrijden & behandelen

Er zijn meerdere methodes om opstijgend vocht te behandelen maar de meest toegepaste manieren zijn: muurinjectie en het onderkappen van de muur. Welke oplossing het meest geschikt is hangt af van het type gebouw, het budget en het ernst van het probleem.

Hier is een overzicht van hoe je best optrekkend vocht behandelt:

Muren injecteren 

Muurinjectie is de goedkoopste methode waarmee je opstijgend vocht kan bestrijden en wordt het meest toegepast. Bij het injecteren van de muur wordt gebruikt gemaakt van een vochtwerende gel of vloeistof die een chemische waterkeringsbarrière vormen. Het vochtwerend product zet zich dan verder uit in de bakstenen en voorkomt dat het vocht verder in de muren kan binnendringen. Maar niet alle vochtige muren zijn even geschikt voor deze methode en in sommige gevallen is het beter om de muur te onderkappen.

Zoek je een professional voor muurinjectie? Vergelijk onafhankelijke offertes van erkende vochtexperts

Muren onderkappen 

Bij onderkappen van de muur wordt een fysieke waterkering aangebracht. Hierbij worden horizontale sleuven in de muur gekapt. In de gesleufde ruimte wordt dan een kunststoffen waterkeringsdoek geplaatst zodat u geef last meer heeft van opstijgend vocht. Gezien er veel meer werk bij komt is onderkappen ook duurder dan muren injecteren. Muren onderkappen heeft ook meer grotere risico voor het structuur van jouw gebouw en het is zeker aangeraden om met een professionele vochtbestrijder te werken.

Zoek je een professional voor onderkappen? Vergelijk onafhankelijke offertes van erkende vochtexperts

Ventilatiekokers plaatsen

Door middel van ventilatiekokers kan je openingen creëren in je muur waardoor er luchtstroom ontstaat die je optrekkend vocht belemmert. Vervolgens wordt de vocht naar buiten afgevoerd.

Zoek je een professional voor ventilatiekokers? Vergelijk onafhankelijke offertes van erkende vochtexperts

Opstijgend vocht behandelen – Doe-het-zelf

Hoe kan je zelf optrekkend vocht bestrijden? Dit is uiteraard de goedkoopste methode om aan vochtbestrijding te doen. Ontdek in onze gedetailleerde stappenplan hoe je zelf opstijgend vocht kan behandelen.

Prijzen opstijgend vocht bestrijden

De kostprijs hangt af van een aantal factoren:

 • Dikte en lengte van de muren
 • Niveau verschillen in de muren
 • Hoe hardnekkig het probleem is
 • Bijkomende problemen zoals verwijderen van schimmels, de muren behandelen, ect.

Het uitvoeren van een quick-fix voor opstijgend vocht (bijvoorbeeld over de vochtige plek heen schilderen) maakt het werk om het probleem op te lossen duurder dan nodig is en betekent dat het werk op een later tijdstip opnieuw gedaan moet worden.

De tarieven van verschillende vochtspecialisten kunnen sterk variëren, daarom is het aangeraden om offertes te vragen bij meerdere vochtbestrijders.
Via onze handige tool kan je onafhankelijke diagnoses en offertes ontvangen van erkende vochtspecialisten in je buurt.

Conclusie: Wat is de beste oplossing tegen opstijgend vocht?

Het is niet aan te raden om de gevolgen van een probleem aan te pakken zonder eerst de oorzaak van het probleem te vinden. Dan pas kun je alle stappen doen om de nodige reparaties uit te voeren om de gevolgen van optrekkend vocht aan te pakken.

 1. Onderkappen is de duurste maar ook de beste oplossing en wordt echter zelden toegepast wegens de moeilijkheidsgraad en risico’s.
 2. Muurinjectie is in meeste gevallen de makkelijkste en goedkoopste oplossing. De techniek is al tientallen jaren oud en heeft een hoge doeltreffendheid.

Muurinjectie kan je ook zelf doen maar als de werken worden uitgevoerd door een professionele vochtbestrijder mag je zeker zijn dat je voorgoed geen last meer zal hebben van optrekkend vocht. 

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER

Populaire onderwerpen
Rewah

GRATIS DOWNLOAD

Download de gratis brochure over opstijgend vocht (uitgegeven door Rewah NV, internationaal producent bouwmaterialen vocht)