Kelderdichting: zo worden natte kelders terug kurkdroog
Waarom is een kelderdichting nodig?
Een kelder is ofwel dicht, ofwel lek. Er bestaat geen tussensituatie. Waar de kelder lek is, is een kelderdichting noodzakelijk om definitief af te rekenen met het vocht. Hierdoor wordt de kelder terug droog en kan deze terug gebruikt worden als opslagruimte of zelfs als leefruimte.
Vocht in de kelder: een pijnpunt in veel woningen
Vocht in de kelder is één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Door de lage ligging van de kelder is het risico op vochtproblemen door grondwater reëel. Met een kelderdichting kan de kelder terug mooi droog worden gemaakt. Zo wordt hij opnieuw bruikbaar én leefbaar!
Types kelderdichting
Dit zijn de twee types kelderdichting die bestaan:
1. Kelderdrainage
Een kelderdrainage gebeurt meestal waar een kelderbekuiping niet mogelijk is wegens de grote grondwaterdruk. Hierbij wordt het water in de kelder via randdrainage afgeleid naar een put, vanwaar een dompelpomp alles wegpompt. Ook is een kelderdrainage iets goedkoper dan een kelderbekuiping. Lees hier alle informatie over kelderdrainage.
2. Kelderbekuiping
Een kelderbekuiping is letterlijk wat het woord betekent: men legt een nieuwe waterdichte dichtingslaag overheen de hele kelderstructuur (vloeren en muren). Lees hier alle informatie over kelderbekuiping.
Het woord ‘kelderdichting’ is dus een koepelterm waarin zowel kelderbekuiping als kelderdrainage passen. Afhankelijk van de situatie van jouw kelder is één van deze twee oplossingen noodzakelijk.
Hoe komt vocht de kelder binnen?
Een kelder of kruipkelder kan op verschillende manieren te maken krijgen met kleine of grote vochtproblemen. De lekken of vochtinfiltraties in de kelder kunnen gebeuren via allerlei kanalen:
- Door de muur
- Via de vloer
- Door de kim (ook kimnaad genoemd)
- Via nutsleidingen en buisdoorvoeren

Vocht kan zich verticaal verplaatsen (bijvoorbeeld over vloeren) of horizontaal (bijvoorbeeld bij opstijgend vocht in de kelder). Via de kimnaden (de verticale aansluitingen) tussen de keldermuren en keldervloer komt ook regelmatig vocht de kelder binnen. Daarnaast zijn nutsleidingen ook een plek waarlangs water kan infiltreren in de kelder. Ook zien we bij kelders ook veel vochtinsijpeling via de wanden en gewelven. Tot slot zijn scheuren en stortnaden in de betonwand ook vaak een plek waarlangs vocht zijn weg naar binnen in de kelder vindt.
Daarnaast bestaan er twee types kelders met voor elk keldertype een aparte aanpak van kelderdichting. Deze keldertypes zijn: gemetselde kelders en betonnen kelders.
Hoe herken je vochtproblemen in de kelder?
Natuurlijk kan je vochtproblemen in de kelder herkennen door bijvoorbeeld grondwater dat binnenstroomt of schimmelvorming op de keldermuren. Maar daarnaast herken je vochtproblemen ook door de aanwezigheid van zouten en sulfaten op de keldermuren. Dat is het gevolg van opstijgend vocht dat de keldermuren aantast: het vocht stijgt op en verdampt in de atmosfeer en laat hierbij sommige zouten en mineralen achter.
Waar wordt kelderdichting toegepast?
Als je een vochtige kelder hebt, zal de vochtspecialist eerst en vooral de oorzaak van het vocht moeten vaststellen. De meest gekende zwakke punten in de kelder zijn:
- Trap en treden (houten trappen moeten worden losgekoppeld alvorens de kelder kan gedicht worden)
- Kimnaden (waar keldermuur en keldervloer samenkomt)
- Buisdoorvoeren en nutsleidingen
- Sokkels (waar bijvoorbeeld de verwarmingsketel op staat)
- Naden tussen wanden en gewelven
- Bevestigingspunten: bijvoorbeeld haken in de muren
Kelderdichtingen gebeuren meestal in oudere woningen en zijn zelden nodig in nieuwbouwkelders.
Stappenplan: zo wordt een kelder gedicht
Voorbereidende fase
- Ten eerste wordt de cementering volledig verwijderd tot de naakte baksteen te zien is.
- De bestaande verflagen worden volledig verwijderd.
- De bevestigingen van de nutsleidingen (elektriciteit, gas, water) worden verwijderd.
- Slechte voegen worden uitgehaald en opnieuw opgevuld. Scheuren en holtes worden opgevuld. Er wordt een propere, draagkrachtige ondergrond gecreëerd waarop de kelderafdichting kan komen.

Dichting van de keldermuren
- Na de voorbereiding kan men beginnen met de kelderdichting: hierbij komen ook meerdere stappen kijken.
- Men brengt een zogenoemde aanbrandlaag aan waarmee men lekken zichtbaar maakt (waar een lek is, zal de aanbrandlaag uitspoelen). Dat is een dunne mortellaag waarmee de keldermuren een egale kleur krijgen en lekken onmiddellijk zichtbaar worden. Een voorbeeld hiervan is het product CEMSEC van Rewah. De droogtijd hiervan bedraagt 24 uur en voorafgaand moet de hele kelder goed nat gemaakt worden (zodat de keldermuren verzadigd zijn en het vocht niet uit deze aanbrandlaag zuigen).
- Telkens er een lek ontdekt wordt, kwast men dit lek dicht met snelcement. Een voorbeeld van dit product is Redivit. Deze stap wordt herhaald totdat alle lekken zijn gedicht.
- Pas nadat alle lekken zijn gedicht, kan men beginnen aan de derde stap: het aanbrengen van een nieuwe aanbrandlaag op de gedichte lekken. Hierna moet minimaal 1 uur gewacht worden.
- Tot slot brengt men een dikke eindlaag aan van minimaal 1 centimeter (en 1,5 centimeter bij hoge waterdruk).
Afwerking van de gedichte keldermuren
- Na 1 à 3 uur mag de dichtingslaag worden opgewreven met een sponsbord zodat een effen afwerkingslaag wordt bekomen
- Hierna is het belangrijk dat de eindlaag zo langzaam mogelijk uitdroogt. De kelder mag na de ingreep van de kelderdichting dus absoluut niet verlucht worden! De aanbrandingslaag moet zelfs een beetje nat gehouden worden door deze nat te sproeien. Ook plaatst men soms plastic folie om de uitdroging te vertragen.
Preventief: ventilatie in de kelder
De meeste kelders zijn helemaal niet goed geventileerd: zelfs met een gedichte kelder kan je nadien dus vochtproblemen ervaren zoals condensatie. Dat leidt dan weer tot schimmels en een muffe geur. Daarom moet je de kelder grondig ventileren als finale kers op de taart: een kelderdichting in een niet-geventileerde ruimte leidt na enkele maanden of jaren gegarandeerd tot andere problemen.
Kelderdichting van de kimnaad: een geval apart!
De kimnaad in de kelder is een aparte manier van kelderdichting en volgt niet de bouwprocedure zoals hierboven beschreven bij de keldermuren. Om de kimnaden in de kelder te dichten tegen elke vorm van insijpeling, volgt men dit stappenplan.
- Ondergrond wordt schoongemaakt
- Indien nodig hakt men de ondergrond iets dieper uit zodat een goed hechtingsvlak ontstaat
- De ondergrond wordt heel nat gemaakt (zodat deze zich volzuigt met water, dit bevordert later de hechting van de kelderdichting)
- De hoeken worden 5 à 6 centimeter hol uitgerond met de waterdichte bezetting voor kelders (voorbeelden: CEMSEC, PUTZUNA, Multi Baudicht 2K)
- Nabehandeling: met een zachte en natte borstel smeert men de kanten mooi uit. Dat vormt een mooie aansluiting op de keldermuurdichtingslagen en keldervloerdichtingslagen.
Dichting van de keldervloer: zo pakt men dat aan
Het hoeft niet te verbazen dat ook de keldervloer een geheel eigen kelderdichtingsprocedé kent. Een vloer is namelijk totaal anders dan een keldermuur omdat het vocht hier vaak een veel hogere grondwaterdruk kent dan bij keldermuren.
PU-injecties
Bij barsten in de betonvloer moeten deze gedicht worden met een PU-injectie: dat is een waterdichtingstechniek die wordt toegepast voor het afdichten van insijpelend water via naadaansluitingen, scheuren en barsten in kelders, betonconstructies, metselwerk, ondergrondse constructies, tunnels, parkings, betonnen vloeren, muren, enzovoort.
Een product voor PU-injectie is bijvoorbeeld Artipur Inject Flex.
Is de keldervloer echter slecht, niet draagkrachtig genoeg of helemaal niet stabiel? Dan moet hier een nieuwe waterdichte betonplaat worden gestort van minimaal 15 centimeter dik.
Afwerking van de keldervloer
Na deze behandeling kan de vloer behandeld worden met waterdichte mortel om deze mooi af te werken (dit is echter een louter esthetische keuze en niet verplicht). Hier volg je dan dezelfde werkwijze als welke gebruikt wordt bij keldermuren. Enkele producten die hiervoor in aanmerking komen, zijn onder meer Cemdure Fine (cementgebonden egalisatie) of Aquapox VL Epoxycoating (een solventvrije epoxycoating).

Vraag een kelderdichting expert gratis expertise alvorens je begint
Je hebt nu geleerd hoe een kelderdichting in z’n werk gaat en welke stappen de vochtbestrijders allemaal volgen om een kelder terug kurkdroog te maken. Misschien lijken de stappen soms eenvoudig maar dit zijn ze allesbehalve: één foutje kan ervoor zorgen dat je het werk helemaal opnieuw mag beginnen. Je moet ook natuurlijk rekening houden met de kostprijs van de bouwmaterialen zelf (en niet enkel met de uitgespaarde werkuren).
Via deze website voorzien wij in een gratis vochtexpertise van de kelder waarin een erkend vochtexpert uit je regio de kelder helemaal inspecteert:
- Verborgen vochtproblemen in de kelder
- Meting van de ruimte, in kaart brengen van de vochtproblemen
- Volledige analyse van de zichtbare en niet-zichtbare vochtproblemen
- Berekening van de kostprijs indien werken zouden uitgevoerd worden
- Eventueel het voorstellen van verschillende mogelijkheden (er zijn diverse soorten kelderdichting mogelijk, zie het begin van deze pagina).
Het is helemaal gratis, dus aarzel niet om hiervan gebruik te maken zolang dit kan. Via de groene knop op deze website kom je onmiddellijk op de module waarop je deze gratis vochtanalyse van de kelder kan aanvragen.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.