Kelderdichting: zo maak je een vochtige kelder terug droog

Kelderdichting

Een kelderdichting maakt de kelder terug mooi droog

Vocht in de kelder is één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Door de lage ligging van de kelder is het risico op vochtproblemen door grondwater reëel. Met een kelderdichting kan de kelder terug mooi droog worden gemaakt. Zo wordt hij opnieuw bruikbaar én leefbaar!

De meeste kelders zijn gemaakt van beton, dat het water bijna niet zal doorlaten. Maar bij elke hoek zijn er zwakke plekken waardoor het water toch in de kelder kan sijpelen. Zwakke plekken kunnen ook ontstaan door barsten of scheuren in het beton. Droge kelders kunnen hierdoor na een tijdje toch ook kampen met vochtproblemen en tekenen van optrekkend vocht vertonen.

Niet alleen het binnensijpelend water zal voor hinder zorgen, ook zal de kelder al snel een muffe geur krijgen. Die geur kan na verloop van tijd het huis binnendringen en heel wat geurhinder veroorzaken.

Toch hoeven vochtproblemen geen catastrofe te zijn. Het is dus zeker geen reden om de kelder meteen te dichten. We sommen de mogelijke oplossingen even op.

Oplossingen om vocht in de kelder te bestrijden

1. Ventilatie in de kelder

Allereerst is een goede ventilatie een must. Onvoldoende verluchte kelders krijgen al snel condensproblemen.

Een goede kelderventilatie zorgt ervoor dat de condens niet op de muren kan slaan. Hierdoor zal de kelder niet muf gaan ruiken.

2. Kelderdrainage

Daarnaast biedt kelderdrainage een oplossing om het grondwater uit de kelder te houden. Door de hoge druk van het grondwater kan het water via de vloer binnendringen. Bij de minste scheur in de muren of in de hoeken is er een kans op vochtproblemen. Bij kelderdrainage worden deze zwakke plekken aangepakt.

Het water wordt via kanalen afgeleid naar een put. Een pomp zal het water dan naar de riolering pompen.

3. Muurbehandelingen in de kelder

Een andere oplossing is het behandelen van de muren. Na verloop van tijd kunnen kleine scheurtjes in de muur verschijnen waardoor de muur gevoelig wordt voor opstijgend vocht.

Door middel van muurinjectie worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend product. Door de muren te injecteren zullen deze gespaard blijven van de nadelen van vocht.

4. Kelderdichting

De meest permanente oplossing echter is kelderdichting. Hierbij zullen de muren en vloeren volledig waterdicht gemaakt worden zodat u niet langer hoeft te vrezen voor vochtproblemen.

Prijs berekenen kelderdichting en kelderdrainage

Vochtige kelder?

Bereken de prijs voor een renovatie/herstel via deze module.

Gratis en onafhankelijk 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Kelderdichting als totaaloplossing

Kelderdichting of kelderbekuiping moet het water definitief uit de kelder houden. Niet alleen is de kelder hierdoor beter bruikbaar als opbergruimte, de muffe geur zal hierdoor ook verdwijnen, waardoor de kelderruimte meer mogelijkheden biedt.

Allereerst zal een deel van de bestaande muren en vloeren uitgekapt worden. Indien er te veel water zou zitten, zal ook dit water gedraineerd worden.

Nadien volgt de volledige bekuiping van de kelder. Er wordt dus een soort kuip in de kelder gemaakt met een vochtwerende pasta.

Aangezien hiervoor verschillende soorten materialen gebruikt worden, die telkens moeten uitdrogen, kunnen de werken enige tijd duren.

Meestal zal ook een goede kelderventilatie voorzien worden zodat de kelder goed verlucht blijft.

Het is aan te raden om gespecialiseerde bedrijven in te huren om een kelder te dichten. Wie zelf een kelder wil dichten, loopt het risico op kleine fouten waardoor al het werk nutteloos kan worden. Kelderdichting is de duurste oplossing, maar biedt dan ook de meeste garantie op een volledig vochtvrije kelder.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Over ons

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. Tot 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts.

KLIK HIER

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Hoeveel zou het kosten?

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. 5 prijzen vergelijken. Probeer het zelf!

KLIK HIER

Populaire onderwerpen
Rewah

GRATIS DOWNLOAD

Download de gratis brochure over opstijgend vocht (uitgegeven door Rewah NV, internationaal producent bouwmaterialen vocht)