Kelderdichting: zo maak je een vochtige kelder terug droog

Kelderdichting

Vochtige kelders: een veel voorkomend probleem

Vocht in de kelder is één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Door de lage ligging van de kelder is het risico op vochtproblemen door grondwater reëel.

De meeste kelders zijn gemaakt van beton, dat het water bijna niet zal doorlaten. Maar bij elke hoek zijn er zwakke plekken waardoor het water toch in de kelder kan sijpelen. Zwakke plekken kunnen ook ontstaan door barsten of scheuren in het beton. Droge kelders kunnen hierdoor na een tijdje toch ook kampen met vochtproblemen en tekenen van optrekkend vocht vertonen.

Niet alleen het binnensijpelend water zal voor hinder zorgen, ook zal de kelder al snel een muffe geur krijgen. Die geur kan na verloop van tijd het huis binnendringen en heel wat geurhinder veroorzaken.

Toch hoeven vochtproblemen geen catastrofe te zijn. Het is dus zeker geen reden om de kelder meteen te dichten. We sommen de mogelijke oplossingen even op.

Oplossingen om vocht in de kelder te bestrijden

1. Ventilatie in de kelder

Allereerst is een goede ventilatie een must. Onvoldoende verluchte kelders krijgen al snel condensproblemen.

Een goede kelderventilatie zorgt ervoor dat de condens niet op de muren kan slaan. Hierdoor zal de kelder niet muf gaan ruiken.

2. Kelderdrainage

Daarnaast biedt kelderdrainage een oplossing om het grondwater uit de kelder te houden. Door de hoge druk van het grondwater kan het water via de vloer binnendringen. Bij de minste scheur in de muren of in de hoeken is er een kans op vochtproblemen. Bij kelderdrainage worden deze zwakke plekken aangepakt.

Het water wordt via kanalen afgeleid naar een put. Een pomp zal het water dan naar de riolering pompen.

3. Muurbehandelingen in de kelder

Een andere oplossing is het behandelen van de muren. Na verloop van tijd kunnen kleine scheurtjes in de muur verschijnen waardoor de muur gevoelig wordt voor opstijgend vocht.

Door middel van muurinjectie worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend product. Door de muren te injecteren zullen deze gespaard blijven van de nadelen van vocht.

4. Kelderdichting

De meest permanente oplossing echter is kelderdichting. Hierbij zullen de muren en vloeren volledig waterdicht gemaakt worden zodat u niet langer hoeft te vrezen voor vochtproblemen.

Kelderdichting als totaaloplossing

Kelderdichting of kelderbekuiping moet het water definitief uit de kelder houden. Niet alleen is de kelder hierdoor beter bruikbaar als opbergruimte, de muffe geur zal hierdoor ook verdwijnen, waardoor de kelderruimte meer mogelijkheden biedt.

Allereerst zal een deel van de bestaande muren en vloeren uitgekapt worden. Indien er te veel water zou zitten, zal ook dit water gedraineerd worden.

Nadien volgt de volledige bekuiping van de kelder. Er wordt dus een soort kuip in de kelder gemaakt met een vochtwerende pasta.

Aangezien hiervoor verschillende soorten materialen gebruikt worden, die telkens moeten uitdrogen, kunnen de werken enige tijd duren.

Meestal zal ook een goede kelderventilatie voorzien worden zodat de kelder goed verlucht blijft.

Het is aan te raden om gespecialiseerde bedrijven in te huren om een kelder te dichten. Wie zelf een kelder wil dichten, loopt het risico op kleine fouten waardoor al het werk nutteloos kan worden. Kelderdichting is de duurste oplossing, maar biedt dan ook de meeste garantie op een volledig vochtvrije kelder.

Related Articles