Doorslaand vocht in de buitenmuur

Vochtplekken op de buitenmuren van een woning zijn belangrijke aandachtspunten waar naar gekeken moet worden. Deze vochtplekken kunnen ten eerste ongedierte en schimmel met zich mee brengen maar kunnen ook nog eens doorslaan in de woning. Ook binnen kunnen hierdoor vochtplekken ontstaan, met alle vervelende gevolgen van dien. Dit artikel bespreekt daarom alles wat je moet weten over doorslaand vocht in de buitenmuur.

Een poreuze buitenmuur?

Vochtdoorslag is meestal een gevolg van neerslag die tegen de buitenmuur van de woning slaat. De muur zuigt het vocht op en het vocht kan daardoor soms doordringen naar de binnenmuren. Als het gaat om doorslaand vocht, zitten er vaak op de binnenmuur ter hoogte van de vochtige plekken op de buitenmuur ook vochtplekken. Dit komt vaak voor als een gevel niet behandeld is tegen doorslaand vocht of regendoorslag. Vooral een buitenmuur van baksteen is vaak een poreuze gevel zonder behandeling. Ook een muur met beschadigingen, zoals barsten en scheuren is gevoelig voor doorslaand vocht.

Een verkeerd behandelde muur

Soms is een buitenmuur wel behandeld, maar is het resultaat niet zoals het zou moeten zijn. Dan is hij misschien op een verkeerde manier behandeld. Als bijvoorbeeld de pleister of verflaag op de buitenmuur niet ademend is, dan kan het vocht wat in de muur zit niet verdampen of uitdrogen. Ook alle openingen in de muur zijn een gevaar voor doorslaand vocht. Bijvoorbeeld bij de verbindingen tussen de ramen en deur en de muur. Als dit niet goed afgewerkt is, kan dit een perfecte plek zijn voor doorslaand vocht. Check ook of de dakgoot niet lekt en het water voortdurend langs de muur sijpelt.

Gevolgen van doorslaand vocht

Vocht in de woning is slecht voor het gebouw, maar ook voor mens en dier. In de winter kan het vocht bevriezen en de muren nog verder beschadigen. Het heeft ook een negatieve invloed op de binnenmuren, bijvoorbeeld op het behang of het pleisterwerk. Vocht is een voedingsbodem voor schimmel en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de bewoners van het pand. Zorg dus altijd dat de schimmel verwijderd wordt.

Meer info over gezondheidsklachten door vocht en schimmels vind je op deze pagina van ggdleefomgeving.nl.

Behandelen van doorslaand vocht

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is van het doorslaande vocht. Alleen dan kan de juiste behandeling gekozen worden. Buitenmuren moeten misschien hersteld of gereinigd worden en waarschijnlijk moet daarna een impregneermiddel worden aangebracht. Dit kun je zelf doen of door een vochtspecialist laten doen.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER