Keldervocht
Vocht in de kelder
Een kelder voegt een extra woon- en bergruimte toe aan je woning. Het kan echter ook gepaard gaan met een verhoogd risico om overtollig vocht aan te trekken, waardoor je een vochtige kelder kunt krijgen. Dit kan zowel in kleine kruipkelders als gewone kelders voorkomen en ook in ondergrondse garages. Vaak is een gebrek aan ventilatie één van de boosdoeners, maar we zoomen later in op de oorzaken. Als het niet wordt behandeld, kan dit een veel ernstiger probleem worden.
Het probleem
Een vochtige kelder komt meer voor dan je denkt, maar helaas wordt dit probleem vaak niet begrepen of niet goed behandeld. In een kelder die zelden wordt gebruikt en gescheiden is van de leefruimtes erboven, is dit misschien geen groot probleem. Echter komt het steeds vaker voor dat kelders steeds vaker worden gebruikt als afgewerkte woon- en slaapkamerruimtes. In deze gevallen zijn vochtproblemen niet alleen vervelend en ongemakkelijk, maar kunnen ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen.
Schimmels en meeldauw kunnen groeien in vochtige tapijten en onder wandbekleding. Het afwerken van een kelder zonder eerst de vochtproblemen aan te pakken kan de gezondheidstoestand verslechteren en ook leiden tot aanzienlijke schade. Een vochtige kelder is te verhelpen, maar er zijn in veel gevallen wel kosten aan verbonden als je het goed wilt doen. Als het onbehandeld blijft, kan het vocht zich veel gemakkelijker verspreiden naar de rest van het pand.
Wanneer komt het voor?
Om de problemen op te lossen die een vochtige kelder met zich meebrengt, is het noodzakelijk om te begrijpen waar het water vandaan komt en waardoor het in de kelder kan komen. Er zijn slechts drie bronnen van vocht:
1. Vloeibaar water uit regen of grondwater.
2. Vochtbronnen binnenshuis zoals luchtbevochtigers, niet-geventileerde wasdrogers, badkamers en koken, evenals het vocht in beton na de bouw.
3. Vochtige buitenlucht die de kelder binnenkomt en op koelere oppervlakken condenseert.
Vocht wordt overgebracht van de buitenkant van het gebouw naar het interieur van de kelder op 4 manieren:
1. Vloeibare waterstroom.
2. Capillaire zuigkracht.
3. Dampdiffusie.
4. Luchtbeweging.
Soms zijn problemen te wijden aan een slechte constructie met barstende funderingen. Vaak zijn ze vaak niet goed gebouwd om waterafvoer aan te kunnen. Ontbrekende of niet-functionerende ondergrondse afwateringssystemen worden ook relatief vaak gevonden. Deze problemen in een vochtige kelder kunnen allemaal worden aangepakt en gecorrigeerd als een systematische aanpak wordt gebruikt.
Oplossingen
De drie meest gebruikte oplossingen voor een vochtige kelder zijn kelderdichting, kelderdrainage en kelderventilatie.
Kelderdichting
Kelderdichting is één van de oplossingen zodat de kelder weer waterdicht wordt. Dit kan door middel van de muren te injecteren of scheuren te injecteren met een middel wat werkt tegen scheuren. Bij dit proces boort men gaten in de desbetreffende muur waarin dan een speciale waterdichte substantie wordt ingespoten.
Kelderdrainage
Het teveel aan water kan op een efficiënte manier worden afgevoerd door middel van kelderdrainage. Er zijn verschillende soorten systemen, waaronder een vloerafvoer, een Franse afvoer en een opvangpomp. Een vloerafvoersysteem wordt meestal geïnstalleerd tijdens de bouw. De vloerafvoer ligt onder de kelderverdieping, waardoor een permanente armatuur ontstaat die voorkomt dat water in het huis lekt.
Kelderventilatie
Kelderventilatie toepassen is de meest voorkomende oplossing. Je kunt een kelder op een natuurlijke manier ventileren en op een mechanische manier. Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen, maar dit type ventilatie werkt alleen voor kelders met vensters die strategisch geplaatst zijn en in staat zijn om te openen en te sluiten. Mechanische ventilatie maakt gebruik van ventilatoren en ventilatieopeningen om bestaande kelderlucht af te voeren en frisse buitenlucht aan te voeren. Dit type systeem kan zo eenvoudig zijn als het plaatsen van kleine raamventilatoren in tegenovergestelde ramen, of zo technisch als het installeren van een afvoerventilator met ventilatiepijp.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.