Vochtproblemen door condensatie

Condensatie in de woning is een gevolg van warme en vochtige lucht die in contact komt met een koud oppervlak. Zodra de vochtige lucht zich aan het oppervlak hecht, wordt deze weer vloeibaar – en dat brengt natuurlijk ongewenste gevolgen met zich mee!

Als er sprake is van een langdurig probleem in jouw woning, dan kan het misschien geen kwaad om een professional in te schakelen. Die kan de oorzaak van de vochtproblemen systematisch aanpakken, waardoor het leef- en wooncomfort weer verbetert. Wil je graag meer te weten komen over vochtproblemen ten gevolge van condensatie? Lees dan snel verder!

Alles over vochtproblemen door condensatie

Vochtproblemen is iets wat je koste wat het kost wilt vermijden, ten minste als je nog lang van een optimaal wooncomfort wilt genieten. De belangrijkste oorzaken van dergelijke problemen lees je hier:

  • Een slechte ventilatie in huis
  • De aanwezigheid van zogenaamde koudebruggen

Beide situaties verdienen wat meer informatie, als je méér wilt weten over het effect van vochtproblemen op jouw woning!

Oorzaak 1: Condensatie door een slechte ventilatie

Een gebrek aan ventilatie in een woning of pand is één van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen. Vaak zijn woningen of andere panden niet van kwalitatieve, ventilatiesystemen voorzien, waardoor vocht zich in de verschillende ruimtes kan gaan ophopen. Een van de eerste symptomen van dit probleem zijn aangeslagen ruiten en ramen – en dan vooral ruimtes waar veel vocht in de lucht zit, zoals de badkamer of de keuken.

Als het probleem niet tijdig wordt aangepakt, zal het vocht zich ook in andere ruimtes gaan vestigen. De woonkamer en onder andere de keuken zijn, afhankelijk van welke materialen hier vooral worden gebruikt, erg gevoelig voor vochtigheid. Dit probleem moet dan ook zo snel mogelijk worden aangepakt!

Oorzaak 2: Condensatie door zogenaamde koudebruggen

Vervolgens kunnen ook koudebruggen de oorzaak zijn van vochtproblemen in de woning. Dit zijn eigenlijk minder sterke plekken in de bouw van de woning of het pand, waar veel gemakkelijker warmteoverdracht kan plaatsvinden. Meestal gaat het om een gebrek aan goede isolatie waardoor er niet enkel problemen met vocht, maar ook energieverlies kan optreden.

Het is op deze plaatsen waar koude lucht vaker in contact komt met warme lucht, waardoor condensatie en de daarmee geassocieerde vochtproblemen ontstaan. Koudebruggen kunnen zowat overal voorkomen, waaronder in spouwmuren (bijvoorbeeld als er een gat in de isolatie zit). Hoe dan ook komt dit het wooncomfort én de kwaliteit van de woning niet ten goede!

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER