Vochtige slaapkamer ventileren

Vochtige slaapkamer ventileren

Vocht in je slaapkamer is heel vervelend en kan je het vertoeven moeilijk maken. Niet alleen de luchtkwaliteit gaat er totaal van naar de knoppen maar ook de energierekening schiet er ineens de lucht van in. Vergeet niet de koude voeten die je er wel eens van over kan houden en het akelig schimmel dat zich op je wanden vestigt. Vochtontwikkeling in je slaapkamer is daarom een fenomeen waar je zo snel als mogelijk vanaf wilt komen.

Oorzaken van vocht in je kamer en de behandelwijze

Je ziet ineens dat je behang los hangt of dat je kasten en andere kostbare spullen beschadigd zijn. Dit is het werk van optrekkend vocht, doorslaand vocht of condensatie in je kamer. Maar wat zou je precies kunnen doen om van deze horror af te komen? Het is natuurlijk het aller belangrijkste om na te gaan wat van de vochtontwikkeling is om zodoende de beste bestrijding te kiezen. Bijvoorbeeld, bij optrekken vocht is de injectiemethode waarbij een speciale gel in de muur wordt ingespoten een bestrijdingsmogelijkheid en bij doorlatend vocht zullen de gevels gevoegd moeten worden.

Ventileren van je kamer

Naast het behandelen van je kamerwanden en de vloer tegen optrekkend vocht en doorslaand vocht is het raadzaam om je kamer te laten ventileren. Doordat woningen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, kan de vochtige lucht niet uit je woning ontsnappen. Het ventileren van je kamer werkt daarom ook prima en vervangt de vochtige lucht met schone en frisse lucht voor een betere luchtkwaliteit in je slaapkamer. Het is daarom raadzaam je kamer te ventileren.

Mogelijkheden om je slaapkamer te ventileren

Er zijn natuurlijk diverse mogelijkheden om je slaapkamer te ventileren. De meest simpelste manier is door natuurlijke ventilatie of verluchting. Door je ramen regelmatig open te doen, laat je frisse lucht naar binnen waardoor op een natuurlijk wijze de vochtige lucht door schone wordt vervangen. Je merkt dat de muffe geur vermindert en dat de schimmel geleidelijk aan verdwijnt.

Ventilatieroosters en ventilatiesystemen

Ventilatieroosters hebben meestal een diameter van rond de 14 mm en worden op luiken, deuren en gevels aangebracht. De schone lucht wordt via de openingen van het rooster naar binnen gebracht terwijl de vochtige lucht natuurlijk met zuigkracht wordt afgevoerd. Ventilatiesystemen worden in de slaapkamer geplaatst en zuiveren dag en nacht de lucht in de kamer waardoor je niet verplicht bent, de ramen regelmatig te openen. Ze zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar waarbij de cubage van je slaapkamer een rol speelt.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Stap 1: Kies je land

Geef je beoordeling voor dit artikel

Populaire onderwerpen
>