Vochtige slaapkamer

Hoe voorkom je een vochtige slaapkamer?

Het lichaam geeft vocht af tijdens je slaap. Wanneer je in je bed ligt, blijft je vocht onder de dekens. Je lichaam moet het vocht kwijt en het gaat daardoor in je dekbed en lakens zitten. Dat is natuurlijk niet erg en hoort ook zo te zijn.

Wel moet je zorgen dat de slaapkamer voldoende verlucht wordt gedurende de dag. Dat is gezonder voor het vochtpercentage in je kamer en ook voor de muren in je kamer, die zonder verluchting last zouden kunnen krijgen van condensatieverschijnselen. Dat uit zich in een loskomend behang of afbladerende verf.

Matras droog houden

Vergeet ook niet dat je lichaamsvocht in het matras blijft. Daarom is het goed om je matras regelmatig om te draaien. Om je matras te sparen, is het verstandig om er een dekmatras, ook wel topmatras genoemd, op te leggen. Deze neemt het vocht op en is gemakkelijker om te wassen. Ook kun je deze buiten laten drogen.

Ook in het kussen komt lichaamsvocht en daarom is het goed om het kussen op te schudden. Een tip: doe misschien twee kussenslopen om je kussen. Zo spaar je het kussen en kan je er langer van genieten. Het is verstandig om je kussen maandelijks te wassen: bekijk hiervoor het wasvoorschrift waarmee je kussen gelabeld is.

Ventilatierooster

Doe tijdens de slaap een ventilatierooster open. Dat kan in je dakraam of in het raamkozijn. Heb je dit niet? Dan kun je de deur ook open laten staan.
Wanneer je deur open staat, is het verstandig om je dekens of dekbed open te slaan. Zo kunnen de dekens en lakens ademen. Ook kan de matras het vocht zo afgeven.

Raam

Doe bij het opstaan het raam wat open: zo gaat het vocht sneller uit je woonkamer. Wanneer je geen condensatievocht meer ziet op het raam, dan kan het raam weer dicht.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze

Geef je beoordeling voor dit artikel

Populaire onderwerpen