Vochtige keuken ventileren
Hoe kan ik mijn keuken ventileren
Vochtontwikkeling in de keuken ontstaat doordat wij dagelijks met rond de 10 liter vocht in huis bezig zijn. Maar ook optrekkend vocht dat door het naar boven stuwend water ontstaat, kan vochtontwikkeling veroorzaken. Daarnaast zijn onze muren niet hermetisch gesloten waardoor vocht via de naden worden doorgelaten, het zogenoemd doorslaand vocht. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je keuken te ventileren.
Verluchten en ventileren
Er zijn twee manieren om van het vocht in je keuken af te komen. De simpelste manier is uiteraard om je keuken te verluchten. Je doet dagelijks voor ongeveer een half uur de ramen open waardoor verse lucht naar binnen komt en zodoende het overtollig vocht verdwijnt. Maar je kunt natuurlijk ook je keuken ventileren.
Ventileren van je woning
Maar hoe ga je nou precies je keuken ventileren? Door je woning te ventileren ben je dag en nacht bezig de lucht in je woning te verversen. Het uitgangspunt bij ventilatie is dat ernaar gestreefd wordt om voor een zo gezond mogelijke luchtkwaliteit te zorgen, door constant voor de aanvoer van zuurstofrijke lucht te zorgen. Ventileren kun je aanvankelijk van de omstandigheid van of in je keuken, op de natuurlijke manier of door middel van ventilatiesystemen.
Natuurlijke ventilatie van je woning
Bij natuurlijke ventilatie vindt de luchttoevoer via ventilatieroosters in de kozijnen, deuren of de gevels van je woning plaats. Maar soms wordt je woning ook via klepraampjes geventileerd wanneer ventilatieroosters ontbreken. De gezonde lucht blijft behouden en de vuile vochtige lucht wordt via kanalen vanuit de keuken en de badkamer afgevoerd. Hier zorgt de natuurlijke zuigkracht voor.
Ventilatiesystemen voor je keuken
In de meeste woningen tref je tegenwoordig ventilatiesystemen aan. Er zijn op de markt verschillende ventilatiesystemen te krijgen die afhankelijk van je type woning geïnstalleerd kunnen worden. Aan de hand van de ruimte waar die geplaatst moet worden, wordt aan de klant advies gegeven. Er zijn bijvoorbeeld ventilatoren met een enkele afzuiging en ook met een warmterecuperatie.
Een ventilatiesysteem met enkele afzuiging voert dag en nacht vervuilde lucht af en brengt luchtcirculatie opgang. Middels een schakelaar kun je dit systeem bedienen en kun je ervoor kiezen om de stand te bepalen. In tegenstelling tot voornoemd systeem wordt bij het systeem met warmterecuperatie geen rooster in muren en ramen gebruikt maar ventielen die op het dak en muren zijn bevestigd. Het systeem regelt volledig de toe-en afvoer van lucht en wordt daarom ook balansventilatie genoemd.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.