Dompelpompen: alles wat je moet weten

Dompelpompen

Een dompelpomp is een krachtige pomp die gebruikt wordt om water weg te pompen. Deze pomp wordt niet alleen gebruikt om zwembaden of vijvers leeg te pompen, maar ook bijvoorbeeld ondergelopen kelders of putten. Daarom zijn er verschillende soorten dompelpompen, afhankelijk van de soort water die ze pompen. In dit artikel bespreken we verschillende types dompelpompen met verschillende functies.

Types dompelpompen

Dompelpomp voor schoon water

Met een dompelpomp voor schoon water kan je zuiver of zeer licht verontreinigd water wegpompen. Dat gaat bijvoorbeeld over zwembadwater, regenwater of leidingwater.

Dompelpomp voor vuil water

Een dompelpomp voor vuil water kan je gebruiken voor verontreinigd water dat zand, grond of residu bevat. Indien je water brokken bevat (bv. stukken aarde, stenen…) is er ook nog de dompelpomp voor vaste delen. Die slaat de vaste delen kapot alvorens ze weg te pompen.

Vlakzuiger dompelpompen

Een vlakzuiger of dweilpomp zal in tegenstelling tot de gewone dompelpomp het water bijna volledig wegzuigen tot er nog maar een laagje van 1 millimeter ligt. Dat laagje kan je vervolgens gemakkelijk wegdweilen en zo heb je weer een droog en schoon oppervlak.  Een vlakzuiger is ideaal voor ondergelopen ruimtes in huis dweildroog te maken.

Belangrijk: een dompelpomp met of zonder vlotter?

Een vlotter is een soort schakelaar die op het water drijft en met de dompelpomp in verbinding staat. De vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch in werking treedt zodra het waterpeil in een bepaalde ruimte te hoog is. Dankzij de vlotter weet de pomp dus wanneer ze in werking moet treden. De pomp zal dan functioneren tot de vlotter aangeeft dat het waterpeil gezakt is, waarna de pomp zichzelf weer uitschakelt. Met andere woorden: een dompelpomp met vlotter werkt automatisch en is dus meestal handiger.

Praktisch: waarop moet je letten bij de aanschaf van een dompelpomp?

Als je beslist om een dompelpomp te kopen, is het natuurlijk belangrijk dat je de meest geschikte neemt. Daarbij is het belangrijk dat je eerst controleert voor welke soort water (vuil of schoon) je de pomp wil gebruiken. Vervolgens let je op de pompcapaciteit: die bepaalt hoeveel liter de pomp per uur kan verpompen. Ook de opvoerhoogte is belangrijk: hoe hoog moet je pomp het water pompen? Kijk ook zeker of je dompelpomp een vlotter heeft als je wil dat de pomp automatisch werkt. Is je kelder ondergelopen? Kies dan eerder voor een vlakzuiger voor een optimaal resultaat.

Waar kan ik dompelpompen kopen?

Dompelpompen zijn te vinden in doe-het-zelfzaken zoals de HUBO, Brico of Gamma, maar zijn ook perfect online te koop. Op bol.com bijvoorbeeld vind je een overzichtelijk assortiment.

Welke merken bestaan er allemaal?

Dompelpompen vind je in alle merken en prijsklassen. Welke je echter het best koopt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en van je einddoel. Hier geven we alvast een overzicht van de meest courante merken van dompelpompen:

 • Powerplus
 • Kärcher
 • Gardena
 • Einhell
 • Aquaforte
 • Sicce
 • Renkforce
 • Leaderpumps
 • Ebara
 • Umbrapompe
 • Kormoran
 • GMP Kaiman