Bouw je eigen wijnkelder

Bouw je eigen wijnkelder !

Bent u een wijnliefhebber?  Dan bezoek je tijdens je vakantie enkele wijnproeverijen en ga je naar huis en ontdek je dat je niet genoeg ruimte hebt om al die mooie wijnen op te bergen. Want ja, als je ze optimaal wilt gebruiken, moet je ze bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid bewaren. aarzel niet en bouw je eigen wijnkelder.

De grote van je kelder

De mogelijkheden om je eigen wijnkelder te bouwen hangt vooral af van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Heb je een ruime kelder dan kan je deze uiteraard inrichten als complete wijnkelder met bar of tafel. Gebruik je ruimte en bouw je eigen wijnkelder.

Eisen voor je kelder

  1. De ruimte moet vrij zijn van trillingen.
  2. De ruimte moet vrij zijn van andere geuren
  3. De  juiste luchtvochtigheid is zeer belangrijk
  4. Verlichting en ventilatie moet juist zijn.
  5. Bij voorkeur moet de kelder donker zijn.
  6. Temperatuur altijd tussen 10 en 14°C

De geschikte temperatuur

De ontwikkeling van kwaliteitswijnen hangt grotendeels af van de temperatuurstabiliteit. De wijn moet goed kunnen rijpen bij een temperatuur van 10 tot 14 graden. In veel kamers is de temperatuur te hoog of te laag of verandert de temperatuur te veel. Je kan deze situatie verbeteren door isolatiepanelen of glaswol te gebruiken om de kamer goed te isoleren. Als dit niet mogelijk is, moet je vertrouwen op het klimaatbeheersingssysteem. Een stenen wijnrek kan de temperatuur ook stabieler houden.

Luchtvochtigheid

De optimale luchtvochtigheid voor wijn ligt tussen 60% en 80%. Als dit te laag is, kan de kurk gaan krimpen en kan te veel vocht schimmel op het etiket veroorzaken. Is de kamer te vochtig? Zorg dan voor betere ventilatie of plaats apparatuur die de luchtvochtigheid vermindert.

Ventilatie

Het is ook belangrijk dat de wijnkelder goed geventileerd is. Mocht dit niet het geval zijn, heb je kans op het creëren van schimmel en kan je de wijn direct weggooien. Plaats verschillende ventilatieroosters in de ruimte of maak gebruik van een ventilatiesysteem. Wanneer je het rek wilt plaatsen, is het erg belangrijk om lucht rond het rek te laten stromen. Op deze manier kan de wijn echt de beste rijpheid bereiken. Je kan geen wijn naast voedsel of schoonmaakartikelen bewaren.​

Kosten van het bouwen van een wijnkelder

Als je een wijnkelder bouwt, zijn er natuurlijk wel wat kosten aan verbonden. Voor kelderbouw inclusief meubilair mag je rekenen op bedragen tussen de 10.000 en 30.000 euro. Heeft u twee rechterhanden? Dan zou het veel goedkoper zijn om zelf een wijnkelder te bouwen.

Een kleinere wijnkelder bouwen ?

Is er niet zoveel ruimte of wijn? Dan kun je ook een kleine wijnkelder bouwen in een schuur, kruipruimte of onder een trap. Je kan ook een spiraalvormige wijnkelder onder uw eigen huis bouwen, wat op dit moment zeer populair is. Maar er hangt wel een prijskaartje aan van zo’n 25.000 euro.

Denk na over hoe je de kelder gaat gebruiken

De eerste stap is om jezelf af te vragen waarom je een wijnkelder wilt bouwen. Als de kelder alleen voor opslag is, kan je gaan concentreren op houten planken. Bepaal vervolgens de stijl en het type materiaal dat moet worden weergegeven: hout, metaal of beide. Overweeg om gewone upgrades uit te voeren, zoals decoratie en bogen om  persoonlijkheid toe te voegen aan uw kelder

Conclusie

Heb je een kelder ter beschikking , dan kan je deze uiteraard  gebruiken als wijnkelder. De enige voorwaarde is dat deze kelder droog en vocht vrij is. Is jouw kelder niet droog, of denk je dat je vochtproblemen hebt in u kelder ? Overweeg dan een kelderdichting.