Vochtige kelder schilderen

Vochtige kelder schilderen

Een vochtige kelder schilderen

Het hebben van een vochtige kelder is niet prettig. Niet alleen bederft vocht het decor, maar kan het ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovenal is het noodzakelijk om de oorzaak van het vochtprobleem te identificeren en op te lossen. Pas daarna kan je overwegen de kelder te gaan schilderen. Het schilderen van een vochtige muur zonder voorafgaande behandeling lost het vochtprobleem niet op en zal de schade alleen verbergen of verergeren.

Bepaal en behandel de oorzaak van vocht

Condensatie is de meest voorkomende oorzaak van vocht. Het wordt verklaard door een gebrek aan ventilatie of verwarming. Het is in dit geval noodzakelijk om de natte ruimte te drogen door ventilatie te creëren of door een vochtafzuiger te installeren. De infiltratie van water als gevolg van een lek kan een andere oorzaak van vocht zijn. De muren worden hierdoor nat. Dit los je op door een loodgieter te laten komen. Een probleem met het dak of een slechte bedekking van de buitenmuren zijn andere factoren van vochtigheid. In dit geval wordt de oproep aan een professional geadviseerd om de oplossing te vinden die is aangepast aan dit probleem op basis van zijn oorsprong.

Schilder nooit vochtige keldermuren zonder ze eerst te drogen.

Bereken de prijs voor het drogen van keldermuren via deze module.

Gratis, onafhankelijk. Tot 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Maak de muur schoon

Nadat het vochtprobleem in je kelder is opgelost, wacht je totdat de muren volledig droog zijn. Hoewel de muren nu weer in goede staat zijn, kunnen ze enkele tekenen van verwering vertonen die moet worden schoongemaakt. Oude gebarsten verf moet bijvoorbeeld worden verwijderd. Schimmelvlekken kunnen worden gereinigd met een borstel en verdund bleekmiddel.

Het schilderen van een vochtige muur

Het vochtprobleem in je kelder is om één ​​of andere reden mogelijk niet opgelost? Het is dan noodzakelijk om een ​​geschikte verf te kiezen waarmee een natte muur kan worden bedekt. Vochtbestendige verf wordt aanbevolen voor ruimtes die zijn blootgesteld aan vocht, zoals de badkamer of de kelder.

De eigenschappen van zo’n vochtbestendige verf zijn om de waterdichtheid van de muren te verbeteren en om ze te laten ademen. Verf tegen vocht en schimmel kan worden gebruikt als een curatieve of preventieve oplossing. Een kalktoepassing kan praktisch zijn omdat het schimmelgroei stopt en vocht absorbeert.

Is de kelder te vochtig om te schilderen?

Soms is het niet aangewezen om een vochtige kelder te schilderen. Als je schildert op een vochtige ondergrond, hecht de verf niet goed en kan de verf ook niet mooi uitdrogen. Het gevolg hiervan is een lelijk geschilderde kelder met bovendien nog dezelfde vochtproblemen als voordien.

Wat je in een echt vochtige kelder eerst moet doen, is zorgen dat met voldoende ventilatie en/of een kelderbehandeling (zoals kelderdichting of kelderdrainage) de kelder terug helemaal droog wordt.

Droge kelder: voordelen voor schilderwerk en leefgevoel

Dat heeft twee voordelen: enerzijds kan je de kelder mooi schilderen (want droge muren zijn prima beschilderbaar). Anderzijds breid je je woning uit met nieuwe opslagruimte of nieuwe hobbyruimte. In een vochtige kelder kan je niets stockeren of kan je ook niet leven. Een droge kelder anderzijds is prima om te gebruiken als bergruimte of als leefruimte.

Samengevat: wil je je vochtige kelder schilderen? Zorg dan eerst dat de oorzaak van het vocht wordt aangepakt. In een droge kelder zal je schilderwerk veel mooier en duurzamer zijn. Bovendien vergroot de waarde van je woning aanzienlijk als de kelder droog is. In een droge kelder zijn oneindig meer mogelijkheden dan in een vochtige kelder. Wie een droge kelder heeft, kan hier een nieuwe leefruimte installeren of voedingswaren veilig opbergen zonder risico op schimmelvorming.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER