Oorzaken van opstijgend vocht

Opstijgend vocht oorzaken

Hoe komt het dat vocht opstijgt in de muren?

Je herkent opstijgend vocht heel gemakkelijk: je ziet aan de onderkant van de muur een vochtige plek ontstaan en zo langzamerhand wordt het een grotere vochtplek. Deze breidt steeds verder uit naar boven toe door de capillaire werking van muren. Om de oorzaak van opstijgend vocht (ook optrekkend vocht genoemd) te vinden moet je eerst verder kijken dan de plaats waar het vocht zich verspreidt.

Oorzaak 1: Een versleten vochtwerende laag / waterkering

Vocht kan zich via de muren in je huis manifesteren als je waterkering of vochtwerende laag niet meer goed functioneert. Zeker als je huis van voor 1980 is, loop je een verhoogde kans op een dergelijk probleem. Voor 1980 gebruikte men nog geen vochtwerend laag in de buitenmuren. Hierdoor kan het grondwater zich in de muur een weg naar boven werken.

Oorzaak 2: Koudebruggen

Naast opstijgend vocht kennen we ook het fenomeen van doorslaand vocht: hierbij vindt vocht horizontaal zijn weg doorheen de muur. Vocht kan dus ook doorslaan op hogere verdiepingen omdat ook regenwater kan doorslaan. Een veel voorkomende oorzaak van doorslaand vocht zijn koudebruggen. Dat zijn plekken in muren waar de isolatie veel minder goed is en waar de koude van buiten gemakkelijk naar binnen kan komen. Koudebruggen ontstaan vaak doordat er mortelresten bestaan die de binnenmuren met buitenmuren verbinden via de spouw. Daardoor krijgt vocht een grotere kans om door de muur heen te trekken.

Indien het doorslaand vocht niet behandelt wordt, kan het doorgeslagen vocht in de binnenmuren ook gaan opstijgen na een tijd. Doorslaand vocht kan dus ook leiden tot opstijgend vocht in de binnenmuren.

Alle mogelijke oorzaken van doorslaand vocht:

  1. Koudebruggen
  2. Beschadiging aan de buitenmuur
  3. Scheuren door verzakkingen van de grond
  4. Nalatig onderhoud: een gevelimpregnatie kan ook preventief gebeuren

Samenvattend

Opstijgend vocht in de muren komt vooral door grondwater of door het doorslaan van vocht in de beschadigde muren. Om optrekkend vocht te vermijden, is een waterdichte buitengevel dus van cruciaal belang, naast een goed functionerende waterkeringslaag.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Over ons

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. Tot 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts.

KLIK HIER

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Hoeveel zou het kosten?

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. 5 prijzen vergelijken. Probeer het zelf!

KLIK HIER

Populaire onderwerpen
Rewah

GRATIS DOWNLOAD

Download de gratis brochure over opstijgend vocht (uitgegeven door Rewah NV, internationaal producent bouwmaterialen vocht)