Schimmels bestrijden: ventilatie en preventie

Schimmels bestrijden - Ventilatie en preventie

Schimmels bestrijden: ventilatie en preventie

Schimmels kunnen een ware vloek zijn, vooral als ze zich al ontwikkeld hebben en ze moeilijk te stoppen zijn. Veel huiseigenaren zien het oplossen van schimmels als een zware, lastige taak. Echter dient schimmel zo snel mogelijk te worden aangepakt. Het is niet alleen schadelijk is voor je woning, maar ook voor je gezondheid.

Enorme structurele schade

Structurele schade veroorzaakt door schimmel kan enorm zijn, vooral als de schimmel zich in de muren bevindt en enige tijd niet is behandeld. Het is dus van essentieel belang dat je de signalen kent en preventieve maatregelen neemt. Maar hoe doe je dit dan precies?

Preventieve maatregelen

Voorkomen is natuurlijk te allen tijde beter dan genezen. Er zijn gelukkig drie eenvoudige dingen die je zelf kunt doen om pro-actief te zijn in het bestrijden van schimmel:

1. Je was buiten ophangen of in de droger doen

Je kunt bijvoorbeeld schimmel voorkomen door je kleding buiten op te hangen, of in een wasdroger te doen. Condensatie is namelijk een van de grootste oorzaken van schimmelproblemen in huis. Wist je dat een enkele hoeveelheid wasgoed meer dan 2 liter vocht in de lucht laat ontsnappen (in de vorm van condensatie)? Dit is de reden waarom we schimmelproblemen zien bloeien in de winter, wanneer kleding niet buiten droogt maar binnen wordt opgehangen.

2. Goed ventileren

Gebruik altijd de afzuigkap tijdens het koken en zorg ervoor dat altijd een raam open hebt staan. Sluit de deuren tijdens het douchen of baden en laat de condensatie via een raam ontsnappen. Goede ventilatie is een van de beste preventiemaatregelen die je kunt nemen.

3. Schaf een luchtontvochtiger aan

Als jouw woning bijzonder gevoelig is voor vochtproblemen, kun je eventueel luchtontvochtigers en airconditioners gebruiken om het vochtgehalte in de lucht goed te reguleren. Nog een ander voordeel wat een luchtontvochtiger met zich meebrengt, is dat het helpt om allergieën en huisstofmijt te verminderen. Wanneer een huis een hoge luchtvochtigheidsgraad heeft, kan dit de hoeveelheid huisstofmijt verhogen. Dit leidt tot een toename van allergenen die astma, bepaalde allergieën en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>