Behandeling opstijgend vocht: muren onderkappen

Onderkappen van muren

Muren onderkappen: een efficiënte behandeling tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan heel wat structurele schade aan je woning veroorzaken, evenals lastige gezondheidsproblemen. Is het vocht al in hoge mate aanwezig in de woning, dan kan het noodzakelijk zijn om je muur te laten onderkappen. Dit is namelijk de meest efficiënte vochtbehandeling om voorgoed komaf te maken van je opstijgend vochtprobleem.

Wanneer je muur onderkappen tegen opstijgend vocht?

Muuronderkapping wordt meestal toegepast in woningen die niet voorzien zijn van een vochtkeringslaag. Deze vochtwerende laag, die bij nieuwbouwwoningen op de eerste laag bakstenen geplaatst wordt, zorgt er namelijk voor dat het grondvocht niet hoger in de muren kan trekken. Woningen gebouwd vóór 1950 werden echter niet uitgerust met zo’n vochtkering… met alle gevolgen vandien.

De keuze voor muuronderkapping kan ook noodzakelijk geacht worden als blijkt dat muurinjectie in de desbetreffende ruimte niet mogelijk is. Laat daarom dus altijd eerst een vochtexpert langskomen, zodat deze jou kan adviseren met de meest adequate vochtbehandeling.

Muuronderkapping of muurinjectie: wat is de beste keuze?

Laat je je muren onderkappen, dan ben je 100% gegarandeerd van een goed resultaat en een vochtvrije woning. Het grootste nadeel van muuronderkapping is dat het een redelijke arbeidsintensieve klus is. Een grondige diagnose moet dus vooraf uitgevoerd worden om te beslissen welke vochtbehandeling het best toegepast kan worden.

Bij het injecteren van de muren dient de constructie van de muur en de steensoort in overweging genomen te worden. Indien de vochtwerende vloeistof zich niet op een homogene manier in de muur kan verspreiden, zal deze geen optimale bescherming bieden tegen opstijgend grondvocht. Het gevolg is dat je na tien jaar je muren waarschijnlijk weer zal moeten laten behandelen.

Heb je dus te maken met een problematische muur, dan is muuronderkapping de meest aangeraden vochtbehandeling.

Muur onderkappen: wat zijn de richtprijzen?

De prijzen voor het onderkappen van je vochtige muren liggen iets hoger dan bij muurinjectie. Verwacht je gemiddeld aan een kostprijs liggend tussen de €100 en €130 per lopende meter. Om deze prijs wat omlaag te trekken, kan je gelukkig aanspraak maken op de Vlaamse Renovatiepremie.

Ben je een handige klusser, dan kan je ook beslissen om zelf je muren te onderkappen. Wil je echter voorgoed komaf maken van je opstijgend vochtprobleem, dan raden we je sterk aan de hulp in te roepen van een ervaren en erkende vochtexpert.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel