Opstijgend vocht behandelen: doe-het-zelf

Doe het zelf vochtbestrijding

Opstijgend vocht is slecht voor je huis. De problemen die vocht veroorzaken variëren van schimmelgroei op muren, loskomend behang of andere materialen op muren, een vieze geur in huis.

Ook kun je opstijgend vocht vaak voelen omdat muren daardoor plaatselijk vochtig aanvoelen. Soms is schimmel zichtbaar, bijvoorbeeld groen of zwart.

Het is heel belangrijk om actie te ondernemen tegen vochtproblemen. Vocht in huis veroorzaakt niet alleen schimmelvorming maar het veroorzaakt ook schade aan de muren van een huis, en bijvoorbeeld ook aan funderingen of vensters.

Opstijgend vocht herkennen: doe-het-zelf

Opstijgend vocht kan merkbaar worden op buitenmuren, maar ook op muren binnenshuis. Zie je verkleuringen op muren en voelen deze vochtig aan, dan is er duidelijk sprake van een vochtprobleem. Dit moet opgelost worden om schade te beperken.

Soms ontdek je vochtproblemen pas wanneer verf begin af te bladderen of behang of pleisterwerk begint te verkleuren of los te komen. Er moet dan uitgezocht worden wat de oorzaak van het vocht is.

Komen vochtproblemen door een lekkende dakgoot of slecht dak, dan moeten die problemen hersteld worden, waarna waterschade pas hersteld kan worden. Is de oorzaak niet te vinden, of is er sprake van optrekkend vocht of opstijgend vocht, dan is een vochtanalyse aan te raden.

De schade aan een woning door opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan veel schade aan een woning veroorzaken. Het is altijd af te raden om vochtproblemen op hun beloop te laten. Vocht veroorzaakt een scala aan problemen, die vaak klein beginnen maar in grote ellende kunnen eindigen.

Er zijn verschillende doe-het-zelf methodes om opstijgend vocht te bestrijden. In alle gevallen is het vaak een forse klus waar enige kennis voor nodig is.

Muren injecteren tegen vocht

Een van de methodes om vocht te bestrijden is de muur injecteren met vochtwerende producten. Deze producten werken dus van binnenuit de muur en dringen het vocht terug.

Een professional heeft hier ervaring mee en kan de klus klaren. Je kunt het ook zelf doen, zorg dan dat je er goed op ingelezen bent en dat je weet wat je doet.

Muren onderkappen, hoe werkt dat?

Je kunt vochtige muren onderkappen. Er wordt dan een vochtkering van kunststof aangebracht om opstijgend water te bestrijden. Hiervoor moeten sleuven in muren gemaakt worden. Dit is gespecialiseerd freeswerk. Het is een grote klus waarbij veel werk verzet moet worden. Deze techniek is geschikt om toe te passen bij grote verbouwingen.

Last van grondvocht wat optrekt?

Optrekkend vocht uit de grond waarop je huis staat, kan een flink probleem zijn voor de kwaliteit van je woning. De muren worden nat, zullen vochtig aan gaan voelen en schimmelgroei kan het gevolg zijn.

Op den duur kunnen de problemen zo ernstig worden dat het huis plaatselijk vervalt. Dit moet voorkomen worden door een specialist. Om zeker te weten waar vochtproblemen op muren vandaan komen, is een vochtanalyse de beste methode.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>