Vochtproblemen en gezondheid

Vochtproblemen en gezondheid

Vochtproblemen en gezondheid

In ons huis brengen we de meeste tijd door met ons gezin, onze kinderen en onze vrienden. Dus is het van belang om ervoor te zorgen dat we in een gezonde omgeving leven. Tegenwoordig hebben bijna één op de vier huizen in Europese landen, waaronder Nederland en België, last van vocht- en schimmelproblemen. Schimmels zijn microscopische organismen die groeien op voedsel en natte materialen. Ze kunnen zwart, wit, van verschillende kleuren of zelfs helemaal onzichtbaar zijn en kunnen muffe of aardachtige geuren afgeven. Ze hebben vocht nodig om te kunnen bestaan en materiaal om op te leven. Ze worden gevormd op koude oppervlakken, waaronder de contouren van ramen, de muren van de keuken, badkamer en tapijten. Vocht en schimmel kunnen aanzienlijke schade aan gebouwen en binneninstallaties toebrengen, wat kan leiden tot verlies van huiswaarde of enorme saneringskosten. Het is belangrijk om de vochtigheid van een huis te verminderen binnen een normaal bereik van maximum 30 tot 50% relatieve vochtigheid. Indien onbehandeld, kan overmatig vocht schade aan meubels veroorzaken en ook aan het huis.

De gevolgen van vocht voor de gezondheid

Schimmels laten ook sporen vrij in de lucht en hun inademing heeft een zeer schadelijk effect op de gezondheid. Ze zijn extra gevaarlijk voor kwetsbare mensen, zoals kinderen, ouderen en zieken. Dit is de reden waarom je de oorzaak van het vochtprobleem moet achterhalen en de sporen van de schimmels zo snel mogelijk moet reinigen. Neem wel voorzorgsmaatregelen (handschoenen, masker, bril). Als er geen actie wordt ondernomen, kan dat de kwaliteit van de binnenlucht nadelig beïnvloeden. Indien de vochtproblemen niet tijdig worden verholpen, kunnen er zich de volgende gezondheidproblemen voor doen:

 • ademhalingsproblemen (astma, rhinitis)
 • hoofdpijn
 • irritatie van de ogen
 • onverklaarbare chronische vermoeidheid
 • allergieën, omdat mijten zich verspreiden
 • onaangename geuren van vocht of schimmel
 • diverse andere problemen

Wij adviseren je om in de volgende gevallen een volledige vochtdiagnose uit te voeren:

 • Na een gelokaliseerd waterlek in je huis of in de buurt.
 • Na een zware regenval.
 • Als je mist op de ramen opmerkt.
 • Als je merkt dat achtergronden vervellen of dat schilderijen beschadigd zijn.
 • Als je verkleuring van de muren opmerkt.
 • Als je schimmelvorming ziet.

Aan de hand van een aantal metingen zal de expert de resultaten kunnen interpreteren en een nauwkeurige vochtigheidsdiagnose kunnen opstellen.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>