Waterinfiltratie of opstijgend vocht?

Waterinfiltratie of opstijgend vocht

Wat te doen bij opstijgend vocht?

Bijna iedereen heeft wel eens last van rare vochtplekken op de muur. Is er echter geen echte lekkage in huis en heb je dus geen idee waar dit vocht vandaan komt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De meest gekende hiervan is opstijgend vocht, maar ook waterinfiltratie behoort tot één van de mogelijkheden.

Wat is opstijgend vocht en wat kun je ertegen doen?

Wat is opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater omhoog trekt tot het niveau van een woning. Het moment het grondwater grond niveau heeft bereikt komen de kelder(vloer) en muren van de woning hiermee in contact. Dit is waar opstijgend vocht begint. Het waterprobleem is te herkennen aan de natte plekken op muren met uiteindelijk schimmelvorming en de onverklaarbare plasjes water die je in de kelder kunt vinden. Ook kan dit probleem plinten, verfwerk en behang beschadigen. Dit zal er dan ook uitzien als natte plekken en eventueel schimmelvorming. Het gaat bij optrekkend vocht dus meestal om de kamers die zich op grondniveau bevinden.

Wat te doen bij optrekkend vocht?

Afhankelijk van de ligging zijn er verschillende kamers waarbij opstijgend vocht kan voorkomen. Elke ruimte heeft andere oplossingen.

Vochtige kelders

Kelders bevinden zich bijna altijd onder grondniveau. Dit is dan ook een van de eerste plekken waar opstijgend vocht ontstaan. Ook is het mogelijk dat je in de kelder plasjes water vind. Het beste wat je hiertegen kunt doen is de kelder goed ventileren. Heb je echt last van veel water dan is kelderdraingade of muur injecties speciaal voor kelders ook goede opties. Deze behandelingen zijn iets intenser maar houden het optrekkend vocht ook tegen.

Vochtige badkamers

Bij een vochtige, muffe badkamer is ventilatie altijd de beste optie. Door frisse lucht door de badkamerruimte te sturen kunnen de muffe geurtjes meegenomen worden. Ook maakt het de ruimte minder warm waardoor condens van het douchen sneller opdroogt. De bedoeling is om zo min mogelijk water in de ruimte te hebben natuurlijk! Als de schade een stuk groter is of het probleem blijft terug komen, is het goed om muurinjecties te overwegen.

Vochtige keukens

Vochtproblemen in de keuken zijn erg gebruikelijk. Ook hier word er veel met water gewerkt en is het dus belangrijk om overtollig water te voorkomen. Houd de keukenbanken en randen bij de muren altijd goed droog zodat dit het vochtprobleem niet kan vergroten. Muurinjecties zijn hier de beste optie. Er zijn veel handelingen in de keuken waar water bij komt kijken, het is verstandig om vochtproblemen hier dan ook goed aan te pakken.

Vochtige muren

Ook in de woonkamer, slaapkamer of hal kunnen vochtproblemen ontstaan. Op de muren vormt meestal ook snel schimmel op de aangetaste plekken. Voor schimmel is ventilatie de beste optie. Houd de muren en ruimte zo droog mogelijk en voorkom dat natte plekken niet worden gedroogd. Bij grote vormen van het vochtprobleem zijn muurinjecties de beste optie.

Doorslaand vocht

Vochtproblemen komen niet alleen voor bij woningen of ruimtes op grondniveau. Ook in flatgebouwen kan vochtoverlast ontstaan. In deze gevallen spreken we van doorslaand vocht. Doorslaand water ontstaat bij gebouwen met poreuze muren. Als het buiten erg hard regent of de muur voor een lange tijd aan water word blootgesteld, zuigt de buitenmuur dit op. Via de buitenmuur komt het water dan in de binnenmuren van de ruimtes.

Hiervoor zijn ventilatie of waterwerende verf goede opties. Als je de buitenmuur zelf mag behandelen is het impregneren van de buitenmuren een erg goede optie. Dit kan natuurlijk ook aan de huisbaas voorgesteld worden.

… En wat is het verschil met waterinfiltratie?

Doorslaand vocht verschilt van waterinfiltratie in die zin dat doorslaand vocht ook op hogere verdiepingen kan voorkomen.

Waterinfiltratie vindt plaats op grondwaterniveau. Dat vochtprobleem kan enkel plaatsvinden als het grondwater zich een weg weet te vinden doorheen de muren. Hierbij blijken oude stukken keldermuur bijvoorbeeld het meest gevoelig te zijn voor insijpeling of infiltratie van water.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER