Vochtige woonkamer ventileren

Een vochtige woonkamer ventileren

Een vochtige woonkamer moet tijdig geventileerd worden om muffe geuren te verwijderen. Eerst moet je nagaan hoe het komt dat je woonkamer vochtig blijft en waar de oorzaak van dit vochtprobleem zich situeert. Ventileren is eigenlijk al een stapje verder in het proces om je woonkamer vochtvrij te houden.

Oorzaken van mogelijk vocht in de woonkamer

Condensatievocht: condensatievocht ontstaat als er sowieso al onvoldoende ventilatie in huis aanwezig is. Dit wordt gevormd door allerlei zaken bij elkaar zoals koken, wassen, leven en noem maar op. Deze activiteiten doen de vochtigheid drastisch stijgen in huis. Als er al onvoldoende ventilatie is, blijft het vocht in huis zitten wat op lange termijn een ramp is voor muren en vooral voor de gezondheid.

Hoe kan men dit verhelpen?

Regelmatig ramen en deuren openzetten om verse lucht binnen te halen zodat het vocht vanzelf verdwijnt. Nagaan of er een mogelijkheid is om een ventilatiesysteem te installeren in de woonkamer zodat vocht verdwijnt en zich niet op muren kan vastzetten. Vraag aan een expert hoe je dit kan verhelpen om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.

Tijdelijke oplossingen om het vocht zo snel mogelijk uit huis te krijgen:

  1. Vochtvreters plaatsen die onmiddellijk het vocht absorberen.
  2. Kattenbakvulling is een goed alternatief als middel om vocht te absorberen.
  3. Ramen en deuren openzetten om de vochtige woonkamer te ventileren.
  4. De chauffage hoog zetten dat het vocht verdampt.

Deze trucjes zijn echter van tijdelijke aard en zorgen er enkel voor dat je woonkamer op korte termijn vochtvrij blijft. Natuurlijk is het vochtprobleem niet definitief opgelost.

Definitieve aanpak van het vochtprobleem in de woonruimte

Als je zelf niet goed weet hoe je dit kan aanpakken, schakel een vochtexpert in. Hij zal samen met jou bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn en wat de kostprijs van het totaalplaatje zal worden.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze