Vochtige schuur behandelen
Vocht in je schuur, niet handig!
Wanneer je een vochtige schuur hebt door vochtproblemen, dan kan je deze schuur natuurlijk niet gebruiken zoals je dit zelf zou willen. Vochtproblemen kunnen ook schimmels en houtrot veroorzaken. Maar hoe kan je dan een vochtige schuur gaan behandelen? Hier bespreken we even rap de oorzaken en oplossingen zodat je een schuur optimaal kan beschermen tegen vochtproblemen.
Voorkom schimmel in vochtige schuur: oorzaken en oplossingen
Vocht in een schuur kan schimmel of houtrot veroorzaken. Het aangetaste hout verliest hierdoor zijn sterkte. Daarom is het belangrijk om je vochtproblemen zo rap mogelijk op te lossen om extra kosten te vermijden. Schimmels kunnen pas groeien als je hout onbeschermd is en een vochtgehalte heeft boven de 22%. In droog hout ontstaan geen schimmels.
Oorzaken van houtrot en vochtproblemen
Vochtproblemen kunnen ontstaan door onvoldoende ventilatie, opstijgende vocht in muren, te hoge grondwaterstand, gaten en scheuren in het dak of gevel. Als je houten constructie langdurig nat is dan kunnen schimmels houtrot veroorzaken. Twee schimmels zorgen voor houtrot: Witrot en Bruinrot.
Witrot
Witrot kan je herkennen door een lichte vezelachtige kleur in je hout. Vaak valt je hout bij aanraking uiteen maar het laat zich niet verbrijzelen tot poeder.
Bruinrot
Bruinrot is een type schimmel die donker is van kleur. Bij aanraking kan je het verbrijzelen tot poeder. Vaak onstaan er ook scheuren of gele/rode vlekken in je houtconstructie. Huiszwam en kelderzwam zijn ook types bruinrot.
Oplossingen: hoe een vochtige schuur behandelen?
Je kan natuurlijk starten door de basiszaken te doen: meer ventileren door meer ramen/ deuren open te zetten en door de ruimte te gaan verwarmen, zodat de vochtige plekken kunnen opdrogen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je schuur niet meer vochtig is en dat je ze verder kan gebruiken.
Het nadeel hierbij is dan weer dat je hierdoor de oorzaak niet aanpakt. Dat betekent dat je hierdoor wel een tijdelijke oplossing vindt, maar dat je na een bepaalde periode wel terug een vochtige schuur kan hebben. Daarom is het belangrijk dat je de oorzaak van het probleem vindt, zodat je deze problemen kan vermijden in de toekomst. Hiervoor heb je vaak een professioneel bedrijf nodig, aangezien zij kunnen opsporen waar het probleem zich bevindt.
Inschakelen van een professioneel bedrijf?
Merk je dat je met een vochtprobleem zit in je schuur en weet je niet waar de oorzaak zich bevindt? Of misschien ken je de oorzaak wel, maar kan je ze zelf niet aanpakken. Als je het vocht in de schuur wilt behandelen, kan je beter een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf inschakelen. Zij kunnen dit bekijken en aanpakken voor jou.
Bekijk dus gewoon rustig eens op internet welke bedrijven hiervoor geschikt zijn bij jou in de buurt. Zit je toch nog met enkele vragen? Stel deze dan zeker aan deze mensen. Deze mensen weten waarmee ze bezig zijn en kunnen je verder helpen hierbij. Ze staan je vast graag bij voor al je verdere vragen.
Wat zijn de ervaringen van anderen met het behandelen van vochtige schuren?
Op startpagina.nl is een thread te vinden waarin vocht in de schuur wordt behandeld. Hieronder lijsten we de meest interessante reacties op!
Reactie 1: Ventileren moet altijd, zorg daar dus ook voor. Dat je schuur in het afschot van de tuin ligt is niet erg maar aan de muur waar het regen/grond water zich verzamelt dien je wel voor afdoende drainage te zorgen. Met een eensteensmuur zou ik isolatiepanelen kiezen die je aan de binnenzijde bevestigd. Deze panelen zijn niet dik en geven weinif ruimteverlies. Denk ook aan het aanbrengen van een dampremmende folie tussen steen en isolatiewand. Succes.
Reactie 2: De enige manier om van vochtproblemen in de schuur of tuinhuis af te komen, is ventileren. Als je geen raam o.i.d. hebt, is het verstandig er eentje te maken. Het moet er ademen, anders kom je er nooit af. Je kunt ook een paar gaten in de muur boren. Wel tegenover elkaar zodat het kan tochten.
Reactie 3: Ventileren zoals mijn voorganger schrijft. Wil je er helemaal vanaf kun je een voorzetwand tegen de buitenwand aanzetten met folie en isolatie. Maar ventileren is nummer 1 bij het behandelen van je vochtige schuur. Vochtdoorslag komt ergens vandaan. Omdat de overstek te klein is, niet aanwezig, dus de gevel altijd nat wordt door regen etc. Of het komt bijv. door opspattend water, kun je de onderste 90cm impregneren bijv. Kun je ook de gehele gevel meepakken, ben je er ook voor een deel vanaf. Kan ook vanuit de fundering komen, soms hebben schuren geen fundering of staan je gewoon op de zwarte grond. Fundering kun je injecteren. Maar dat is weer kostbaar. Ik persoonlijk zou goed ventileren en impregneren (en dat laatste pas als de muur een keer kurkdroog is. En herhalen. Zoek de oorzaak voor je ergens aan begint. Succes.
Lees hier alle reacties op startpagina.nl
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.