Vochtige kelder ventileren
Mijn kelder ventileren: Hoe doe ik dat?
Wat kan vocht in je kelder heel erg lastig zijn. Toch is het een euvel dat wel snel verholpen dient te worden voordat de miserie echt een feit is. Een vochtige kelder wordt vaak vergeten maar kan namelijk veel schade aan kostbare spullen berokkenen. Maar bovenal kan een vochtige kelder voor enorme gezondheidsproblemen zorgen door schimmel ontwikkeling.
Oorzaken van een vochtige kelder
Vocht in de kelder kan op verschillende manieren ontstaan. Hier liggen factoren binnenshuis maar ook factoren buitenshuis ten grondslag. Zo ontstaat condensatie doordat mensen dagelijks met heel veel vocht in huis bezig zijn. De externe oorzaken die een vochtige kelder veroorzaken zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht of klim lekkages.
Uiteraard zijn er verschillende manieren om van het vocht in je kelder af te komen. Zo kun je je keldermuren laten impregneren waardoor je het waterdicht maakt en er geen vocht kan worden doorgelaten. Een andere methode om van het vocht in je kelder af te komen is door je kelder te ventileren. Ook voor het ventileren zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar.
Ventilatieroosters
Het plaatsen van ventilatieroosters is de goedkoopste manier om je kelder te doen verluchten. Op de deuren, ramen en muren worden deze roosters gemonteerd waardoor natuurlijke lucht wordt doorgelaten. Vaak is een ventilatierooster met een openingsstand van rond de 140 cm² genoeg om een evenwichtige vochtigheid in de kelder te brengen. Maar het is absoluut aangeraden om hiervoor deskundigheid te raadplegen voor het maken van de juiste prognoses en hoe en waar het rooster aan te brengen.
Ventilators
Met ventilatorsystemen kun je er ook voor zorgen dat je kelder goed vochtvrij wordt gehouden. De ventilators zorgen ervoor dat de gebruikte lucht wordt afgevoerd waardoor het vochtgehalte in je kelder vermindert. Het kiezen een ventilator die juist is afgestemd op de grootte van je ruimte doe je door de kleurcodes te volgen. Zo is rood geschikt voor ruimtes tot 10 m³ terwijl geel en groen aansluiten op ruimtes met een cubage van 14 en 27 cm.
Ontvochtiger
Een andere mogelijkheid om van het vocht in je kelder af te komen is om een ontvochtiger aan te schaffen. Het apparaat zorgt ervoor dat het teveel aan vocht continu wordt afgevoerd. Op deze manier verlaag je de luchtvochtigheid en zal het vocht in je kelder aanzienlijk verdwijnen. Een ontvochtiger is een uitstekend alternatief, wanneer het plaatsen van ventilators in je kelder niet mogelijk is.
Heeft je kelder vochtproblemen die niet op te lossen zijn door ventilatie? Lees dan zeker ons artikel over kelderdichting.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.