Vochtige kelder droog maken

Vochtige kelder droog maken

Vocht in de kelder? Dit kun je allemaal doen

Vochtplekken in de kelder, het is een probleem wat relatief vaak voorkomt. Het kan gaan om optrekkend vocht, hoogstaand grondwater, een lekkage of overstroming. Het gevolg is vaak het optreden van schimmels, betonrot en een in sommige gevallen een natte kelder waar water in staat. Constateert u vochtplekken dan is het belangrijk hier zo spoedig mogelijk actie op te ondernemen. In dit artikel zullen wij enkele tips ter voorkoming geven en ook wat u allemaal kunt doen op het moment dat er reeds spraken is van een vochtige kelder.

Een vochtige kelder kelder tegen gaan met muurinjecties

Vochtplekken in de kelder komt vaak voor in de vorm van optrekkende vochtplekken. Optrekkend vocht houd in dat de vochtplekken zich vanaf lagere niveau’s optrekken via de muren. Deze vochtplekken komen op deze manier in de kelder terecht met alle vervelende gevolgen van dien. Om opstijgend vocht te voorkomen kunt u muurinjecties laten aanbrengen in de muren van de kelder. Bij muurinjecties worden er gaten in de muur aangebracht, deze gaten worden gevuld met een chemische vochtkering. De vochtkering zorgt ervoor dat de vochtplekken vanaf dit punt niet verder op kunnen trekken in de muur. De muurinjecties worden vaak zo laag mogelijk aangebracht voor het beste resultaat. Muurinjecties zijn naast erg praktisch ook een relatief goedkope oplossing om een vochtige kelder tegen te gaan.

Een vochtige kelder tegen gaan met kelderdichting

kelderdichting ook wel bekuiping genoemd is het waterdicht maken van zowel de muren als de vloer van de kelder. Dit voorkomt vochtproblemen in de kelder maar is wel prijziger dan muurinjecties. Bij kelderdichting worden en nieuwe muren tegen de reeds bestaande keldermuren gemetseld. Men maakt gebruik van hydraulische waterdichtingsmortels, fixeerlagen, en snelcement welke tijdens verschillende fases worden aangelegd. Hierdoor worden de muren waterdicht en kan nattigheid niet meer via de muren de kelder binnendringen. Indien de vloer niet waterdicht is plaatst men ook een nieuwe vloer. Zodra alles geplaatst en aangelegd is, kan men nog een coating aanleggen voor optimaal resultaat. Na een kelderdichting of bekuiping is er vrijwel geen kans meer op vochtproblemen.

Wat te doen bij reeds aanwezige vochtplekken in de kelder

Het kan zo zijn dat er al vochtplekken in de kelder aanwezig zijn, eventueel in combinatie met schimmels. Belangrijk is om dit snel aan te pakken. De eerste stap is kelderdrainage, het weghalen van eventueel aanwezig water in de kelder. Dit kan gemakkelijk en snel met waterpompen gedaan worden. Vervolgens is het verwijderen van de schimmels hetgeen waar de aandacht op gevestigd dient te worden. De schimmels kunnen namelijk in sommige gevallen een groot gezondheidsrisico met zich mee brengen.

Zwarte schimmel (Stachybotrys Chartarum) komt relatief vaak voor en kan zich snel verplaatsen door het huis. De schimmel brengt mycotoxinen met zich mee welke schadelijk zijn voor de luchtwegen en ziekte kunnen veroorzaken. De schimmel kunt u in de meeste gevallen doden met een schimmel bestrijdingsmiddel, soms is het echter nodig aangetaste delen weg te halen en te vervangen. Nadat de schimmel verwijderd is kunt u aan de slag met het verwijderen van de vochtige plekken. Dit kan gedaan worden met ventilatoren welke u richt op de vochtplekken, ook drogers kunnen worden geplaatst welke nattigheid uit de ruimte trekken. Zodra de vochtplekken weg zijn, kunnen vochtwerende aanpassingen zoals coating, bekuiping en muurinjecties een oplossing bieden om terugkeer van het vocht te voorkomen. Ook het aanbrengen van meer kelderventilatie zal zorgen dat het vochtprobleem afneemt. Bij een goede ventilatie ontstaat een droog klimaat waar vocht zich slecht ophoopt en schimmels niet kunnen groeien.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER