Soorten vochtproblemen

Soorten vochtproblemen

Bij vochtproblemen denken we onmiddellijk aan schimmels en plekken op de muren. Vochtproblemen moeten zo snel mogelijk worden aangepakt om erger te vermijden. Meestal zijn er verschillende oorzaken die vochtproblemen met zich meebrengen.

1. Vochtige muren

Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben. Eerst goed checken waardoor het vocht in de muren komt en dan oplossen of laten oplossen door een expert.

Oorzaak: Waterlekken

Als er ergens een lek is in de waterleiding dan kan het vocht ook tot in de muur dringen. Bij een lek dient men na te gaan hoeveel water er al gelekt is en waar het naartoe is.

Oorzaak: Opstijgend vocht

Opstijgend vocht: vocht dat omhoog kruipt tot in de muur door slechte fundering, verkeerde renovaties of andere bouwproblemen. In veel gevallen komt opstijgend vocht voor in kelders en op het gelijkvloers, omdat het opstijgende vocht afkomstig is van het grondwater.

Oorzaak: Doorslaand gevelvocht

Doorslaand vocht: vochtige plekken op de muur door doorslaand vocht met beschadiging in het stucwerk tot gevolg. Doorslaand vocht komt meestal van buiten naar binnen door scheuren in de gevel of gaten in de buitenmuur.

Oorzaak: Condensatieproblemen

Nog een groot vochtprobleem is vocht door condensatie door een slechte ventilatie. De condensatie zet zich af op de muur en blijft vochtig.

2. Vocht in de kelder

Vocht in de kelder ontstaan door een combinatie van factoren. Grondwater dat omhoog komt tot in de kelder, geen of weinig ventilatie, geen verluchting is de kelder een broedplaats van schimmels, beschadigde muren en stank. De kelder draineren en een deftig ventilatiesysteem installeren kan al veel oplossen.

3. Muffe stank door vocht

Als iets vochtig blijft kan er na lange tijd een muffe geur verspreiden. Ventileren en de vochtproblemen oplossen en wegwerken zijn al een stap in de goede richting.

4. Schimmels

Schimmels ontstaan op vochtige plaatsen die nooit drogen. Hiermee moet men wel opletten want schimmels kunnen op lange termijn gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hier moet men onmiddellijk de oorzaak zoeken en een oplossing vinden zodat schimmels niet meer kunnen gedijen. Schimmelsporen worden meegedragen in de lucht en zo ingeademd wat op lange termijn allergieën en astma kan veroorzaken.

Vochtproblemen dienen zo snel mogelijk worden opgelost om erger te vermijden. Zoek een vochtexpert om na te gaan van waar het vochtprobleem komt en los het onmiddellijk op of laat het door een firma oplossen.

Gratis vochtdiagnose aanvragen?

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Je kan hieronder een gratis vochtanalyse aanvragen waarbij een erkend vochtspecialist (met jarenlange ervaring in de bouwkunde) de vochtproblemen in je woning komt uitmeten. Je kan ook eerst meer informatie opvragen via e-mail of telefoon.

Zo’n vochtmeting gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies. Indien werken nodig zouden zijn, kan je ook een offerte vragen. Deze service is onafhankelijk: je komt enkel in contact met erkende bedrijven uit je eigen streek.

Maak je keuze