Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht bestrijden

Wat kan je doen bij opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, optrekkend vocht, of vochtopstijging is een fenomeen waarbij vochtigheid door de muur of een ander oppervlak omhoog trekt.

Dit opstijgend vocht trekt door de poreusheid van het materiaal heen. Het effect is te vergelijken met hoe een spons water opneemt. Het heeft zeer vaak te maken met grondwater wat onvoldoende geïsoleerd is van de poreuze materialen in een muur, vloer of plafond en daardoor naar binnen ‘getrokken’ wordt.

Veel problemen die gerelateerd zijn aan opstijgend vocht, zijn vlekken op de muren, natte of vochtige oppervlakken, het afbladderen van verf, bubbelend behang, afbrokkelend stucwerk, muf geurende ruimtes en schimmels op de muren.

Waar komt opstijgend vocht voor?

Opstijgend vocht komt vaak voor in vochtige ruimtes, zoals een kelder, garage, badkamer of keuken.

De verschillende oorzaken kunnen voor de hand liggend zijn:

  1. Een keldermuur onttrekt vocht uit de grond die achter de muur ligt (onder grondniveau ligt).
  2. Een niet-geïsoleerde garagevloer trekt het uit de onderliggende grond
  3. Een badkamermuur neemt de vochtige lucht tijdens en na het douchen op
  4. In een keukenmuur worden dampen tijdens het koken in de muur getrokken.

Maar afhankelijk van de configuratie én oriëntatie van de woning, kan het vochtopstijging ook voorkomen in andere typen ruimtes, zoals slaapkamers en woonkamers, en zelfs op hogere verdiepingen. In dit laatste geval is er meestal sprake van doorslaand vocht, wanneer vochtige lucht van buiten of regen de kans krijgt om van de buitenkant naar binnen te trekken.

Hoewel buitengevels niet zodanig poreus zouden moeten zijn, kan het in de loop der tijd beschadigd zijn door bijvoorbeeld breuken vanwege te veel zon, klimop of andere weersomstandigheden.

Wanneer een regengoot of regenpijp lekt tegen de gevel aan, heeft dit vrijwel altijd doorslaand vocht als gevolg en dient dit zo snel mogelijk te worden aangepakt.

Opstijgend vocht: oplossingen

Wanneer het probleem aan de buitenkant niet is op te lossen, zoals vaak het geval bij optrekkend vocht uit de bodem, moet je aan andere oplossingen denken.

Hoewel een goede ventilatie of afzuiging voor een enorme verbetering kan zorgen, is dit lang niet altijd een voldoende oplossing. Daarom zijn er verschillende methodes om toch opstijgend vocht te kunnen bestrijden waaronder muurinjecties de meest populaire oplossing zijn.

Muurinjecties

Wanneer volledige binnen- of buitenisolatie en/of gevelimpregnatie geen optie is, bijvoorbeeld vanwege onbereikbaarheid (zoals ondergronds) of uit kostenoverweging, is het ook mogelijk om het opstijgend vocht plaatselijk te behandelen door het toepassen van een muurinjectie.

Bij een muurinjectie worden de specifieke aangetaste stukken muuroppervlak geïnjecteerd met een waterafstotend middel. Dit middel is een mix van silicoonharsen die de plek waar het probleem zichtbaar is als het ware sealt tegen het opstijgend vocht.

Een muurinjectie is een plaatselijke oplossing die van binnenuit wordt aangebracht en is daarmee een betaalbaardere optie dan totaaloplossingen.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel