Opstijgend vocht bestrijden: voorbeelden, methodes en kostprijs

Opstijgend vocht bestrijden

Wat kan je doen om opstijgend vocht te behandelen?

Opstijgend vocht of vochtopstijging is een fenomeen waarbij vochtigheid door de muur of een ander oppervlak omhoog trekt. In dit artikel bespreken we specifiek hoe je opstijgend vocht kan bestrijden. Wat kan je precies doen om de muren helemaal vochtvrij te krijgen? Lees zeker verder!

Beginnen bij het begin: zo ontstaat opstijgend vocht

Om het te kunnen bestrijden, moet je eerst en vooral weten hoe opstijgend vocht precies ontstaat. Om het alvast te verklappen: opstijgend vocht is een fenomeen dat ontstaat door fysica. Het heeft namelijk te maken met een fysische reactie van water met kleine buisjes (zie tekening) – en metselwerk zit vol met kleine buisjes als je deze microscopisch bekijkt.

Hoe stijgt vocht op?

Het opstijgende vocht in muren trekt door de poreusheid van het materiaal heen. Dat kan door de capillaire werking van metselwerk, waarbij de microkanaaltjes (‘poriën’ genaamd) het toelaten om water te laten circuleren. Wil je hierover meer lezen, dan is deze gids van Joost De Vree een heel interessante bron. Hierin wordt ook specifiek gesproken over hoe opstijgend vocht ontstaat.

Het spons-effect, maar dan in muren

Het effect is te vergelijken met hoe een spons water opneemt. Het heeft zeer vaak te maken met grondwater wat onvoldoende geïsoleerd is van de poreuze materialen in een muur, vloer of plafond en daardoor naar binnen ‘getrokken’ wordt.

Veel problemen die gerelateerd zijn aan opstijgend vocht, zijn vlekken op de muren, natte of vochtige oppervlakken, het afbladderen van verf, bubbelend behang, afbrokkelend stucwerk, muf geurende ruimtes en schimmels op de muren.

opstijgend vocht - capillaire werking

Er is geen waterkering (of het vocht trekt voorbij de waterkering)

Je zou kunnen denken: hoe kan vocht opstijgen als er een goede waterkeringslaag in de muur zit? In de meeste muren zit namelijk een waterkeringslaag die het vocht tegenhoudt. Hier zijn verschillende scenario’s mogelijk:

  1. Slijtage: de waterkeringslaag is sterk verouderd en vervult zijn functie niet meer (dit komt zelden voor).
  2. Bouwfouten: de aannemer heeft tijdens de bouw de waterkeringsfolie niet over de gehele breedte van de muur gelegd. Het vocht kan dus nog langs een kleine lijn omhoog stijgen door de capillaire werking van water in muren.
  3. Pleisterwerk: de waterkeringslaag ligt boven het niveau van de plinten en het vocht kan via het pleisterwerk omhoog trekken.
  4. Spouwmuren: bij spouwmuren komt het soms voor dat resten bouwafval tussen de spouwbladen kansen biedt aan optrekkend vocht.
waterdichtingsmembraan - waterkeringslaag
opstijgend vocht in nieuwbouw en in oude gebouwen
rewah opstijgend vocht

GRATIS DOWNLOAD

Download de gratis brochure over opstijgend vocht (uitgegeven door Rewah NV, internationaal producent bouwmaterialen vocht)

Waar komt opstijgend vocht voor?

Opstijgend vocht komt vaak voor in vochtige ruimtes, zoals een kelder, garage, badkamer of keuken. Afhankelijk van de plek waar het opstijgend vocht zich voordoet, bestaan er andere methodes om dit optrekkende vocht te gaan bestrijden.

Het is belangrijk om te weten dat opstijgend vocht steeds in verband staat met het grondwater. Daarom zal je enkel opstijgend vocht kunnen vinden in muren die zich dichtbij of onder het maaiveld bevinden: alle gelijkvloers- en kelderverdiepingen dus.

vochtproblemen muur opstijgend vocht
Opstijgend vocht oorzaken

Oorzaken van opstijgend vocht

Enkele veelvoorkomende problemen met (opstijgend) vocht:

  1. Een keldermuur onttrekt vocht uit de grond die achter de muur ligt (onder grondniveau ligt).
  2. Een niet-geïsoleerde garagevloer trekt het uit de onderliggende grond
  3. Een badkamermuur neemt de vochtige lucht tijdens en na het douchen op
  4. In een keukenmuur worden dampen tijdens het koken in de muur getrokken.

Maar afhankelijk van de configuratie én oriëntatie van de woning, kan het vochtopstijging ook voorkomen in andere typen ruimtes, zoals slaapkamers en woonkamers, en zelfs op hogere verdiepingen. In dit laatste geval is er meestal sprake van doorslaand vocht, wanneer vochtige lucht van buiten of regen de kans krijgt om van de buitenkant naar binnen te trekken.

Oorzaak 1: Een versleten vochtwerende laag / waterkering

Vocht kan zich via de muren in je huis manifesteren als je waterkering of vochtwerende laag niet meer goed functioneert. Zeker als je huis van voor 1980 is, loop je een verhoogde kans op een dergelijk probleem. Voor 1980 gebruikte men nog geen vochtwerend laag in de buitenmuren. Hierdoor kan het grondwater zich in de muur een weg naar boven werken.

Oorzaak 2: Koudebruggen

Naast opstijgend vocht kennen we ook het fenomeen van doorslaand vocht: hierbij vindt vocht horizontaal zijn weg doorheen de muur. Vocht kan dus ook doorslaan op hogere verdiepingen omdat ook regenwater kan doorslaan. Een veel voorkomende oorzaak van doorslaand vocht zijn koudebruggen. Dat zijn plekken in muren waar de isolatie veel minder goed is en waar de koude van buiten gemakkelijk naar binnen kan komen. Koudebruggen ontstaan vaak doordat er mortelresten bestaan die de binnenmuren met buitenmuren verbinden via de spouw. Daardoor krijgt vocht een grotere kans om door de muur heen te trekken.

Indien het doorslaand vocht niet behandelt wordt, kan het doorgeslagen vocht in de binnenmuren ook gaan opstijgen na een tijd. Doorslaand vocht kan dus ook leiden tot opstijgend vocht in de binnenmuren.

Opstijgend vocht oplossingen

Opstijgend vocht: oplossingen

Wanneer het probleem aan de buitenkant niet is op te lossen, zoals vaak het geval bij optrekkend vocht uit de bodem, moet je aan andere oplossingen denken om het opstijgend vocht te bestrijden.

Hoewel een goede ventilatie of afzuiging voor een enorme verbetering kan zorgen, is dit lang niet altijd een voldoende oplossing. Daarom zijn er verschillende methodes om toch opstijgend vocht te kunnen bestrijden waaronder muurinjecties de meest populaire oplossing zijn.

Tip: om de juiste oplossing tegen opstijgend vocht te vinden voor je specifieke situatie, moet je een vochtexpert vragen. Via deze pagina kan je een vochtspecialist zoeken in je regio die een gratis vochtanalyse tijdens een plaatsbezoek aanbiedt.

Opstijgend vocht behandelen: prijs berekenen

Bereken de prijs voor de bestrijding van opstijgend vocht via deze offertemodule.

Gratis, onafhankelijk. Verschillende prijzen vergelijken.

KLIK HIER

BestrijdingsmethodeWerkingsprincipeDoeltreffendheid (droging)Extra informatie
Plaatsing van een fysiek vochtscherm (onderkapping)Fysisch blokkeren van het opstijgende vochtUitstekend- Moeilijk toepasbaar in dikke muren, muren met stabiliteitsgebreken, muren uit breuksteen.
- Arbeidsintensieve methode die veel hinder veroorzaakt in bewoonde gebouwen.
Injectie van poriënvullende productenFysisch blokkeren van het opstijgende vochtMatig- Migratiemoeilijkheden van de producten in de vochtige materialen.
- Schadelijke bijwerkingen of onvoldoende prestaties.
- Methode die steeds minder gebruikt wordt.
Injectie van vochtwerende productenFysiochemisch blokkeren van het opstijgende vochtUitstekend in het geval van een doordachte productkeuze- Uitstekende doeltreffendheid voor producten op basis van siloconen (die momenteel het meest gebruikt worden).
- De keuze van een product moet voornamelijk gebaseerd zijn op de technische goedkeuringen en proefverslagen van het WTCB.
- Als de kwaliteit van de binnenlucht van primordiaal belang is, moet men eerder opteren voor een vloeibaar watergedragen product of een product in gelvorm of crèmevorm.
- Een goede ventilatie is altijd onmisbaar.
Waterdichte afwerkingBlokkeren van de verdamping en van de migratie van zouten naar het oppervlak van het metselwerkSlecht- Het opstijgende vocht wordt niet geblokkeerd en de verdampingsmogelijkheden verminderen, waardoor het vochtgehalte in het metselwerk toeneemt of verplaatst wordt.
- Alleen te gebruiken als er een voorafgaande behandeling voor het blokkeren van het opstijgende vocht voorzien is.
SaneerpleisterOpslag van zouten en behoud van het verdampingsvermogenLicht negatief tot verwaarloosbaar- Het opstijgende vocht wordt niet geblokkeerd maar de verdampingsmogelijkheden blijven behouden, waardoor er een kleiner risico bestaat op de toename of de verplaatsing van vocht in het metselwerk.
- Alleen te gebruiken of samen met een behandeling voor het blokkeren van opstijgend vocht.
Behandeling die de verdamping bevordertVerbetering van de verdampingWisselvallig- Het opstijgend vocht wordt niet geblokkeerd.
- Kan koudebruggen en een zoutconcentratie rond de verdampingsopeningen veroorzaken.
Elektro-osmoseInvloed op de elektrische potentialenWisselvallig- Wisselvallige resultaten.
- Techniek die haast niet meer gebruikt wordt.
Elektromagnetisch systeemInterferentie tussen elektromagnetische veldenNiet aangetoond- Zeer beperkte praktijkervaring. Wordt haast nooit gedaan.

Muurinjecties

Het is mogelijk om het opstijgend vocht plaatselijk te bestrijden door het toepassen van een muurinjectie. Er worden dan gaten in de muren geboord waar vochtwerend gel of vloeistof in wordt gespoten. Dit zet uit in je muren en houdt het opstijgende vocht tegen. Het is belangrijk dat je de muren laat drogen voordat je ze weer afwerkt.

Bij een muurinjectie worden de specifieke aangetaste stukken muuroppervlak geïnjecteerd met een waterafstotend middel zoals Dryzone. Dit middel is een mix van silicoonharsen die de plek waar het probleem zichtbaar is als het ware sealt tegen het opstijgend vocht. Met andere woorden: je muren krijgen een nieuwe waterkeringslaag.

Een muurinjectie is een plaatselijke oplossing die van binnenuit wordt aangebracht en is daarmee een betaalbaardere optie dan totaaloplossingen.

Muren onderkappen

Een andere oplossing om opstijgend vocht doeltreffend te bestrijden, is een onderkapping van de muren. Dit is een methode die vandaag amper nog wordt gebruikt om de volgende redenen.

Als je je muren laat onderkappen dan worden er horizontale sleuven in de muren gemaakt waarin vervolgens een kunststof vochtkering wordt toegebracht. Optrekkend vocht wordt hierdoor tegengegaan. Deze methode kun je toepassen als je verbouwt of renoveert, want hier komt veel stof en viezigheid bij kijken.

Ook moeten de muren hierna opnieuw afgewerkt met pleisterwerk / stucwerk. Ook daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast en een goede stucadoor kost geld. De muren onderkappen als middel tegen opstijgend vocht is met andere woorden één van de duurste vormen van vochtbestrijding!

Specifieke vochtproblemen en de oplossingen

Als je last hebt van een vochtige kelder of zelfs water in de kelder hebt staan dan moet de kelder in de eerste plaats geventileerd en gedraineerd worden. Je kunt er voor kiezen om de kelder dicht te maken en tenslotte laat je de muren injecteren om de vochtopstijging tegen te gaan.

Bij vochtproblemen in de woonkamerslaapkamers en andere kamers in het huis kunnen de muren geïnjecteerd worden en het is ook altijd belangrijk om af en toe even een raam open te zetten voor de ventilatie.

In de badkamer is natuurlijk vanzelfsprekend damp te vinden. Dit geldt ook voor de keuken, waar je kookt en waar veel damp vrijkomt. Ventilatie is daar ten alle tijde belangrijk zodat het vocht weg kan, en niet in huis blijft hangen. Dan krijg je last van muffe geuren en schimmels. Ook hier kunnen de muren geïnjecteerd worden, en in de keuken is een afzuigkap zeker aan te raden!

Conclusie: Opstijgend vocht is te behandelen met muurinjecties en ventilatie. Het is altijd goed om je huis te ventileren en zo schimmels te voorkomen in verband met je gezondheid! In geval van renovatie of verbouwing kun je het wat drastischer aanpakken, en kiezen voor onderkapping.

Hoeveel kost het om opstijgend vocht te behandelen?

Voor een volledig overzicht van de factoren die de kostprijs bepalen, verwijzen we je door naar dit artikel over de kostprijs van opstijgend vocht bestrijden. Daarnaast is het belangrijk dat je weet dat een precieze kostprijs altijd afhankelijk is van tientallen specifieke parameters: hoe groot is je kelder? Hoe groot is het vochtprobleem? Hoe diep is het vochtprobleem ingeworteld? Zijn er ook verborgen gevallen van opstijgend vocht? Is de ruimte al genoeg geventileerd of nog niet? Zijn de muren al behandeld of niet? Betreft het een kelder of een kamer op het gelijkvloers?

Schakel daarom een vochtspecialist in die een gratis vochtdiagnose aanbiedt. Deze persoon heeft professionele meetapparatuur bij handen en kan helpen met het bepalen van een definitieve kostprijs voor als je en behandeling zou nemen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend en kan via deze website aangevraagd worden. Je vind de aanvraagmodule voor een gratis vochtexpertise via het menu van deze website.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER