Kelderzwam bestrijden
Wat zijn kelderzwammen precies?
Als je kelderzwammen nog nooit eerder bent tegengekomen, wil je natuurlijk weten hoe je ze kan herkennen. Kelderzwammen zijn een soort schimmel die je kan herkennen aan het bruinrot. Dat betekent dat het hout in de kelder bruin kleurt en vochtig wordt.
Wat het belangrijkste herkenningspunt is aan de zwam, zijn de sporen (strengen). Daarmee kan je duidelijk zien of het echt een zwam is. In zijn beginfase is de zwam nog wit van kleur, maar later wordt de zwam geelbruin met lichte randen.
Je kelder lijkt perfect, maar toch krijg je last van zwamvorming
Het feit waar we niet omheen kunnen is dat een vers gestorte fundering vijf jaar nodig heeft om volledig te drogen. Dit houd in dat wanneer er zelfs geen lekken of waterproblemen zijn in je kelder, de kans op schimmelvorming bijzonder hoog is. En voordat je het in de gaten hebt, word je overvallen door vervelende kelderzwammen en schimmels.
Hierbij loop je dan de kans dat je jezelf en je gezin blootstellen aan verschillende gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door schimmels, zoals astma, allergie en andere luchtwegaandoeningen. Het verwijderen van kelderzwammen en schimmels is iets wat je beter aan een professioneel kan overlaten, zeker als er al een plaag aan de gang is.
Waar komt de kelderzwam voor?
Kelderzwam komt niet alleen in de kelder of kruipkelder voor, maar kan overal groeien. Als de ruimte het juiste klimaat heeft kan deze schimmelsoort zich overal ontwikkelen, dus ook bijvoorbeeld op het dakgebinte boven je plafond. Maar ze houden vooral van vochtige en slecht verlichte omgevingen. Dat betekent dus ook voor alle andere delen van je woning.
De kelder is daarom de perfecte plek voor schimmel- en zwamvorming. Voor schimmels en zwammen is een vochtige kelder een paradijs. En ook al lijkt je kelder droog, toch kan deze schimmelsoort op de loer liggen achter muren, tapijten of de houten meubels die er zijn gestockeerd. Gips en plafondplaten of andere poreuze materialen zijn een perfecte ondergrond voor het kweken van dit soort ongemakken.
Hoe voorkom je de kelderzwam?
Controleer de luchtvochtigheid in je kelder door een hygrometer te installeren. Geeft deze een luchtvochtigheid van 45 of hoger aan, dan is dat hoog genoeg om schimmelsporen te verspreiden. Controleer op lekken en laat deze dan direct repareren. Een fundering die gescheurd is, slechte isolatie en lekkages kunnen een bron van vocht zijn in je kelder.
Laat het daarom door een vakman inspecteren om meteen het vochtprobleem op te lossen. Zorg voor een goede ventilatie met een vrije luchtstroom wat niet door obstakels geblokkeerd wordt. Vermijd vers brandhout in de kelder op te slaan: brandhout bevat veel vocht en dat is een bron voor schimmels. Let op: schimmel groeit zeer snel, bij de juiste omstandigheden wel tien centimeter per dag.
Nog even alle maatregelen die je kan nemen op een rijtje:
- Pak vochtproblemen in de kelder meteen aan
- Zorg voor genoeg licht
- Vermijd een te hoge luchtvochtigheid
- Houd jouw kelder koel en droog (door middel van een ventilator bijvoorbeeld)
Als jij dus vreemde plekken ziet in jouw kelder of kruipkelder, controleer het voor de zekerheid, en laat het behandelen.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.