Kelderventilatie

Kelderventilatie

Dit is waarom kelderventilatie belangrijk is

Sommige huiseigenaren houden van hun kelder, terwijl voor anderen het een regelrechte nachtmerrie is. Vaak is de luchtkwaliteit ervan niet al te best.

Zonder ramen of deuren is de luchtkwaliteit in de kelder natuurlijk best lastig te verbeteren, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor. Ventilatiesystemen in de kelder gaan het zware werk doen het vochtpercentage in de kelder zo laag mogelijk te houden.

Hoe het werkt

Als je de luchtkwaliteit van je kelder wilt verbeteren, kun je investeren in de juiste kelderventilatiesystemen.

Er zijn een aantal manieren waarop een ventilatiesysteem kan werken. Ventilatie kan “gerichte” of “algemene” ventilatie zijn, wat betekent dat het kan worden gericht op een specifiek gebied of voor een hele ruimte. Kelderventilatie is meestal algemene ventilatie, omdat het alle bronnen van verontreinigende stoffen eromheen moet bestrijden (de grond, de buitenlucht, je huis boven de kelder enzovoorts).

Bij algemene ventilatiesystemen is een veel gebruikte methode de “uitlaatmethode”. Deze vorm van ventilatie zuigt en verdrijft alle ongezonde, muffe lucht uit de kelder en blaast het naar buiten.

Wat bestrijden deze ventilatiesystemen?

Vocht en schimmel zijn de belangrijkste elementen die worden bestreden (en voorkomen) door ventilatiesystemen.

Vocht

Vocht in de kelder kan worden beïnvloed door vocht wat van buitenaf komt, vocht afkomstig van de eerste verdieping en door vocht wat in de grond zit. Over het algemeen kun je merken aan de geur of je kelder een hoog vochtgehalte heeft, of gewoon vochtiger aanvoelt dan de rest van je huis. Als je het niet zeker weet, kijk dan naar de muren, vloeren en hoeken om te controleren op vochtvlekken.

Een vochtige kelder kan leiden tot onaangename geuren, verzwakking van staanders en balken en vormt een geweldig klimaat voor schimmels om te groeien. Vocht is de meest voorkomende reden dat je de kelder zou moeten ventileren, omdat bijna alle huizen in alle klimaten kwetsbaar zijn voor de effecten ervan.

Schimmel

Schimmel kan allergische reacties veroorzaken en een gezondheidsrisico vormen. De symptomen van schimmel kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van verkoudheidssymptomen, dus huiseigenaren realiseren zich vaak de omvang niet van hun schimmelprobleem totdat het te laat is. Schimmelsporen worden ook beschouwd als een veel voorkomende astma-trigger.

Vochtoplossingen werken vaak ook als schimmeloplossingen. Het is belangrijk om niet alleen de huidige schimmelopbouw op te ruimen, maar ook het vocht bij de bron aan te pakken. Indien dit niet gebeurd wordt het een terugkerend probleem.

Een goede kelderventilatie lost zowel vocht- als schimmelproblemen in een keer op.

Wacht niet langer om de kelder te ventileren!

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel